Last news in Fakti

28 Април, 2020 17:03 2 756 26

Пик на безработицата през април

  • безработица-
  • туризъм-
  • хотелиерство

Най-много безработни на пазара на труда са изнесли секторите "Туризъм", "Хотелиерство и ресторантьорство"

Пик на безработицата през април - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Пик на новорегистрираните безработни у нас се наблюдава в седмицата между 6-и и 12 април, по данни на Агенцията по заетостта. А според анализ на икономисти от Института за пазарна икономика (ИПИ), цитиран от БНР, нетипичен е ръстът на висшистите сред тях, има и вероятност от пълно изчезване на работни места.

38 хиляди са новорегистрирани безработни, по-голямата част от които - през април. Поради методиката на статистическата обработка окончателните данни ще са ясни по-късно, но сравнението със същия период на 2019 г. сочи увеличение с 16 000.

Най-много безработни на пазара на труда са изнесли секторите "Туризъм", "Хотелиерство и ресторантьорство", а също и културните и спортните институции, както и редица производства. Неочаквано за анализаторите, голям е ръстът на висшистите, загубили работата си.

Областите с най-високи нива на безработица не случайно са Бургас и Варна, уточни Адриан Николов от ИПИ. "Това, което все още не можем да предвидим, е колко ще е слаб туристическият сезон това лято. Така ще разберем колко от хората няма да могат да намерят сезонната си работа в туризма заради това, че сезонът ще е много по-слаб", каза той и прогнозира, че част от работните места никога повече може да не се появят отново.

Според него няма причина да се притесняваме за реализацията на висшистите. Смята, че те бързо ще се върнат на пазара на труда. "Те имат много повече възможности за реализация на пазара на труда - било то за преквалификация, било за връщане към специалността си. Най-вероятно ще видим бързото им завръщане скоро след отпадане на ограничителните мерки" - прогнозира той.

По-скоро въпросът е какво правим с хората с по-ниско образование и по-малка квалификация. Те са тези, при които има най-голям риск да останат без работа, след като са намерили трудно работните си места преди кризата. Тук на преден план излизат много от слабите страни на нашата система на трудово посредничество и на бюрата по труда, тъй като нашите мерки са насочени почти изцяло към създаване на временна заетост, но проучвания от последните десетина година сочат, че много рядко създаването на временна заетост се материализира във вид на адекватни умения и, съответно, задържане на тази заетост след периода на временната заетост.

Имаме прекалено малко програми за продължаващи програми и преквалификация на безработни - смята той.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    48 3 Отговор
    Един пик чакахме , друг пик стана .Кво стана ?
  • 2 Пикът предстои

    36 3 Отговор
    Всъщност този пик ще е през май, защото работодателите освободиха хората през април с едномесечно предизвестие.

    Коментиран от #19

  • 3 Последния софиянец

    45 3 Отговор
    Че то само през Бюрото по труда в съседния до мен блок минаха 38 000. Опашки два месеца от 6 сутринта до вечерта. Ама че лъжци. И на всеки с договор има трима без дето никой не ги вижда.

    Коментиран от #11

  • 4 Марио

    37 3 Отговор
    Ако не направим нещо Борисов ще ни държи така цяло лято.Мизерията идва заради тези.Не може да стоим и да гледаме как ни поробват.
  • 5 Барба Ганьо

    35 2 Отговор
    Барба Ганьо: Ник'ви безработни не виждам, а само отпускари с мазниники!
  • 6 Тиква Барселонска

    23 3 Отговор
    Казвах ви аз, че пик се задава след Великден, ако си стояхте вкъщи и не се регистрирахте в бюрата по труда нямаше да има, ама не слушате
  • 7 zorro

    28 1 Отговор
    Нали Боко казваше че няма безработица в страната!
  • 8 ехоо

    23 3 Отговор
    държавата фалира бе пичове. Тия цифри са много по-надолу от истината. Как щяло да стане ясно не знам си кога??? Ами аз също съм безработен, но не съм се редил още на бюрото защото срокът е 14 дни след края на извънредното. 100% не влизам в тази бройка, макар че в НАП всичко се вижда 1 към 1 на момента, а именно бройката на дейставщите труд. договори. За самоосигуряващите да не говорим.....Да кажат господата приходите от осигуровки с колко са паднали от преди 13.3 - ето ви реални цифри.....
  • 9 А де беше матушкаъа ти ма Румяно

    6 3 Отговор
    Ша проба, министрото.Ръг-бъзак, ръг-бъзък.Днеска има, утре нема мерки.
    И накрая всеки ще си го получи
  • 10 Развеймъдуркин

    18 5 Отговор
    Всъщност кой тоз лудия работодател, който ще държи някви хора, а няма стопанска дейност.
    Има ли някаква пазарна и икономическа логика.
    По-добре да пращат хората на бюрото и да си получават обезщетенията.Които могат бачкат дистанционно, които не по-добре да не теглет към дъното и работодателите си.Щото много се дава мозък, ам колко биха рискували да въртят бизнес(честен)

    Коментиран от #15

  • 11 Безработен

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния софиянец":

    А забравяш и тези на които им свършиха помощите. Те вече са трайно безработни и не се водят към бюрото по труда.
  • 12 az #Победа75

    12 3 Отговор
    Ами ГЕРБ... И пак за тях гласувайте догодина!

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Какво са ти виновни герб

    6 10 Отговор

    До коментар #12 от "az #Победа75":

    В цял свят в момента съкращават такъв процент от хората. Ако управляваше друг - БСП, Слави, спаси София или който и да било, какво щеше да бъде? Нямаше да има освободени от работа, в условията на криза ли? Как е в Германия ли? В Германия данъците са 40% от заплатата, в Германия малкия и среден бизнес си осигурява служителите на реалните доходи, в Германия има 10 години затвор, ако някой укрива данъци от заплати. До кога ще търпим дребните тарикати с малки фирмички да крадат от всички нас като не плащат данъци? Това са истинските крадци, не бсп или герб. Да искаме реформи в тази посока. На година държавата губи по над 5 (пет) милиарда от укрити данъци! Това са пари, директно откраднати от всички нас. Помислете!

    Коментиран от #21

  • 15 Забравяш най-важното

    13 0 Отговор

    До коментар #10 от "Развеймъдуркин":

    Той работодатели е тарикат. Не си осигурява хората на реалните заплати. Защото така губят само те, като останат без работа, в бюрото по труда взимат по 500лв. Той обаче си е прибрал парите за осигуровките им и си Порше, ходи на Малдивите, не му пука за другите. Това са истинските крадци
  • 16 ПШНЛХПДРС

    5 3 Отговор
    тия от щаба защо не посочват броя на загубилите работа заради вируса.? нали и те са жертви на вируса макар да са още живи повечето.
  • 17 Четете хора

    3 4 Отговор
    Виж коментар 16
  • 18 пжи

    5 0 Отговор
    Горещо препоръчвам на премиера ако не е успял, да прегледа предаването "Лице в лице" от днес /28.04.20г./ по БТВ с гост бившият министър на образованието Даниел Вълчев. Преценките му за ситуацията са толкова точни и убийствено реалистични, че г-н Борисов би било добре да обърне внимание на мнението му. За съжаление почти нито една от икономическите мерки не е работеща и стимулираща разрешаването на икономическата криза. Наливат се пари за пасивност - за неработене, вместо точно обратното. Ако тези парични помощи се насочат към производствена активност, която може да бъде улеснена със засилване на средни и малки обществени
    поръчки за деййности, които биха били от полза на обществото е далеч по-ефективно, а и фирмите ще могат да си изработват доходите и заплатите на своите работници и служители. Не помощи, а действителна работа може да задвижи колелото на икономиката.
    Дано премиера да обърне внимание на мнението на умните и добронамерени интелигентни хора, защото от това, което виждаме не е в правилната посока.
  • 19 НОЩ

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пикът предстои":

    Стига пък ти бе!!!! Още малко ще излезе че пиковете на графиката дето показвам на матряла са в резултат не на празниците или отварянето на парковете заради инкубационният период от 4-14 дена. Само хейтъри в тази държава, не може да се работи така
  • 20 Един

    2 1 Отговор
    Цъ юни ще е
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Андрешко

    4 0 Отговор
    При социализма немаше никаква безработица еле па такава. Сега Аман, от пикове , еврозони, суапове, ДЦК, ЦК, брифинги, кастинги, рейтинги, банус малус, вирус и кво ли още не не моем да се освестим, а как ще се оправим незнам. Вече не разбирам български ли се говори у тая даржава или некъв европейски език и не се разбира ко става.Вервайте ми.
  • 23 60 на 40

    5 2 Отговор
    А познайте колко от пратените на борсата са били чиновници?
  • 24 Икономист

    6 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Неочаквано за анализаторите, голям е ръстът на висшистите".
    Още колко неща ще са им неочаквани на анализоторите, направо няма да могат да се себеанализират. А те какво очакваха - вино и рози? - смешници.
  • 25 HohoBoho

    3 1 Отговор
    и най-неочаквано хората ще излезнат на площадите
  • 26 Грета Курвенбег Минетчийска

    1 0 Отговор
    a kolko ima ne регистрирани......данните горе Х 2
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове