Last news in Fakti

8 Октомври, 2021 04:24 2 770 12

8 октомври 927 г. Българската църква става автокефална

  • българия-
  • църква-
  • автокефална

В архивите на Ватикана е запазено копие от решението на императорския синклит

8 октомври 927 г. Българската църква става автокефална - 1
Снимка: Фейсбук

На 8 октомври 927 г. Българската църква е обявена за автокефална.

Необходимостта от църковна организация на българските земи, независима от Цариградската патриаршия възниква още с покръстването на българите в 864 г. Княз Борис I (852-889), чрез средствата на дипломацията и лавирайки между Източната и Западната църква, успява да създаде такава. На първо време това се оказва невъзможно и той трябва да се примири с архиепископ и висше духовенство от гръцки произход (макар и подчинени пряко на княза), както и с богослужение на гръцки език.

На свикания през 893 г. Преславски народен събор, наред с избора на Симеон за български владетел, е взето решение за замяна на гръцкия език със славянски при богослужение. През своето управление цар Симеон I (893-927) постепенно заменя гръцкото висше духовенство с българско и създава Българската екзархия, която при наследника му цар Петър I (927-970) прераства в патриаршия. На преговорите между царя и император Роман Лакапин през 927 г. се стига до имперско признаване на царската титла на българският владетел и до канонично въздигане на главата на Българската църква като патриарх на България.

В архивите на Ватикана е запазено копие от решението на императорския синклит за признаването на Българската патриаршия от 8 октомври. Първи български патриарх е Дамян Доростолски (Дръстърски), а седалището му е в столицата Велики Преслав. Впоследствие патриаршеския престол е преместен в Дръстър.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 феери

    1 2 Отговор
    И защо тогава при османците , бълг. църква пак е подчинена на гръцката ?? Българите трудно са получили съгласието на султана за самостоятелна бълг. църква .

    Коментиран от #3, #10

  • 3 Сатъра на Хана

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "феери":

    ЙОСИФ 2-РИ КОНСТАНТИНИПОЛСКИ Е БИЛ ВСЕЛЕНСКИ ПАТРИАРХ ОТ 1416 ДО 1439. ПО ВРЕМЕТО НА СУЛТАН МВХМЕД 5-ТИ И МУРАД 2-РИ.. НЕЗАКОНЕН СИН НА ИВАН ШИШМАН - СИНА НА ЕВРЕЙКАТА САРА ....
    ...... ... ... ТА ЗНАЧИ БАЙ ЙОСИФ Е УЧИЛ БЪЛГАРИТЕ " ЦЕЛУВАЙТЕ РЪКАТА НА АГАТА И ЩЕ СИ СПАСИТЕ ДУШАТА ...." ...ГОЛЯМ ПРЕДАТЕЛ
  • 4 Конев

    7 1 Отговор
    Патриаршията не трябва да е вСофия, до властта и облагите! Някъде в Северна Централна България, може би Търново!
  • 5 Хаджи Папурко

    10 3 Отговор
    Славянски език няма. Името славяни се появява по късно ,чак през 18- ти век. Измислено е от проекцията на Стара България на която сме дали език,вяра, писменост и култура.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гад Заяви

    6 3 Отговор
    "... е взето решение за замяна на гръцкия език със славянски при богослужение." Много ще ми е интересно авторът на статийката В. Михайлов да ми извади оригинала на копие от решението на императорския синклит, там как е изписано!!? Със сигуронст пише за български език. Измислицата "славянски" е съчинена едва в началото на 18 век под натиска на задкулисната талмудическа банда, завладяла Европа със своите лихвари.
  • 8 Хаберий

    2 2 Отговор
    Князуването-царуване на Борис- Михаил, създаването на глаголицата и по-късно на кирилицата, приемането на гръцката вяра, наречена "православие" са процеси в средновековна България, които не са обяснени исторически правилно и са доста манипулирани от сйвребенната ни българска историография, подчинена на славянофилската руска историография и талмудиестко-ционисткото задкулисие. Пропусната е главната особеност, че още от Аспарух до разпада на Хазар-Българ през 1013 г. и смъртта на Самуил 1018 г., Дунавска България, наричана Кара Бурджан и Улаг Българ, е била васална на Хазар-Българската империя, влизала е в нейния състав и е била подпомагана с войска във всичките й войни с ромеите и сърбите. Всички действия и актове на българските владетели дотогава е следвало да бъдат съгласувани и разрешавани от хакан-бека на Хазар-Българ. Първият който е направил опити да се отметне от тази традиция е Борис и той на практика, като сепаратист, извършва предателство към древните български закони и традиции, излизайки от рамките на империята Стара Велика България, в тези векове известна като Хазар-Българ, поставяйки ни във васалност и зависимост на Източната римска империя (Византия). Династичните бракове и болярските бракове вече попадали под подбора и управлението на Константинополския патриарх, и накрая се разрешавали с указ от ромейският император. България загубва своя суверенитет с Борис I, който до тогава и заради това на два пъти е наказван от хакан-бека на Хазар-Бълг

    Коментиран от #9

  • 9 Хаберий

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Хаберий":

    България загубва своя суверенитет с Борис I, който до тогава и заради това на два пъти е наказван от хакан-бека на Хазар-Българ (събитията с Баръйс-Бан/Пресиан, Боян Расате и предаване на властта на Симеон)!

    Коментиран от #12

  • 10 76555

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "феери":

    Били сме под двойно робство тогава,било е страшно.Турците са ни взимали децата-за жени по харемите и момчетата за еничари,а гръцките "духовници" са окупирали църквата ни и са искали да се гърчеем и да говорим гръцки език и са се отнасяли ужасяващо с хората.Много грехове имат и турци,и гърци спрямо нас,затова на всяка крачка издигат църкви,параклиси,а другите джамии,но Бог е видял всичко и ще си плащат все някога.България никога не е използвала роби и не се е гаврила с правата на хората,заради език или култура,за разлика от много наши съседи с много грехове.

    Коментиран от #11

  • 11 копи пейст

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "76555":

    Евангелието според Матей 5:43-48
    Чули сте, че е било казано: «Обичай ближния си и мрази врага си!» Но аз ви казвам: обичайте враговете си и се молете за онези, които ви преследват, за да бъдете деца на своя Баща, който е в небесата. Той кара слънцето си да изгрява и за злите хора, и за добрите, и изпраща дъжд и на праведните, и на неправедните. Защото, ако обичате само онези, които ви обичат, каква награда очаквате да получите? Дори и бирниците правят това, нали? И ако поздравявате само братята си, какво повече правите от другите? Дори и езичниците правят това, нали? Затова, бъдете съвършени, както вашият небесен Баща е съвършен.
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хаберий":

    1. В България, след археологически проучвания, са разкрити останки от християнски църкви 3 века преди 865г. - официалната дата на покръстването.
    2. За християнското богослужение, във всяка черква е необходимо да има Свети Книги по които да се извършва службата. Книгите са правени от пергамент – специално обработена фина кожа от чифтокопитно домашно животно. За обширната, по това време, територия на България са били необходими над 10 000 комплекта Християнски книги. За да се изготвят са нужни кожите на няколко милиона животни. По това време няма сведения за такива масови „хекатомби”.
    3. В сведенията се посочва, че Българската Църква по времето на архонт Михаил-Борис става самостоятелна, за този акт е необходимо Църквата ни да е съществувала дълги години преди да бъде призната за автокефална.
    4. Колкото е вярно, че Българската държава е основана през 681г., толкова е вярно и че сме приели християнството през 863-865 г.
    5. Наглата фалшификация на Българската История е много добре стъкмена и споена.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове