Last news in Fakti

12 Януари, 2023 18:04 1 011 12

Експерт: Одобряване на промените в Плана за възстановяване от ЕК не е нещо реалистично

  • план за възстановяване и устойчивост на република българия-
  • европейска комисия

Брюксел има ясни представи за целите и ясно си ги преследва, а рискът от загуба на средства нараства във времето, казва Петя Георгиева от ИПИ

"Времето за нови преговори зависи от това доколко служебното правителство ще е готово да внесе нов коригиран вариант на Плана за възстановяване. Те имат ясни инструкции от парламента какво се очаква, но ангажиментите - да получат съгласие и от Европейската комисия, не ми се струват реалистични. Това са преговори. Не можем да знаем в момента каква е позицията на Комисията. Оценките показват, че в сектор "Енергетика" преговорите са най-затруднени".

Това каза пред БНР Петя Георгиева, доктор по икономика в Института по пазарна икономика.

И подчерта, че Брюксел има ясни представи за целите и ясно си ги преследва, а рискът от загуба на средства нараства във времето.

"Основният риск, който се реализира в момента, е политическият - пред реализацията на Плана за възстановяване - да не може да се формира редовно правителство, което да поеме ангажиментите си - да започне да изпълнява предвидените в Плана реформи и да се стартират проектите, това и да се случи в срок. Всичко, предвидено за изпълнение, трябва да бъде изпълнено. Няма прецедент за частични плащания по Плана. Една реформа или един проект да не бъдат изпълнени, това подлага на риск всички останали. Получава се каскаден ефект".

Георгиева подчерта, че всяка държава има право да поиска по всяко време корекция на Плана във всяка област, стига да има обективни обстоятелства за това.

"Това са събития, възникнали извън контрола на държавата. България може да има основания за корекция в Плана и правителството трябва да стъпи на обстоятелството - за извън неговия контрол. Може да се иска корекция заради това, че реформата за декарбонизация има множество социални аспекти - тя не е просто затваряне на едни централи, а страшно много хора в определени региони са заети в тези сектори и няма реална програма какво ще се случи с тези хора, а и с този регион".


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 0 Отговор
    Все едно робът да иска, да сяда на масата до господаря.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 др Гей Билтс

    14 0 Отговор
    Не можаха да ни уморят с ваксини, ще ни уморят от глад сега.
  • 4 България няма нужда

    17 1 Отговор
    от одобрение за решения свързани с националния интерес от европейските плъхове слуги на САЩ. Ние сме суверенна държава с велика история и не ни интересува мнението на варварските племена от западна европа.

    Коментиран от #6

  • 5 дебългаризация

    12 0 Отговор
    "тя не е просто затваряне на едни централи, а страшно много хора в определени региони са заети в тези сектори и няма реална програма какво ще се случи с тези хора, а и с този регион" Да се ваксинират тогава.
  • 6 честен ционист

    0 14 Отговор

    До коментар #4 от "България няма нужда":

    България е на дотации от 1996г Ако не дойде месечния транш за пенсии, ще легализират канибализма другия месец. На теб не ти ли е ясно, че 1 USD е все още 3000лв ?

    Коментиран от #7

  • 7 Да бе

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    дори временно да е така докато се отърсим от европейско иго, поне има какво да се яде. Ристю Мравояда на чеверме, мляс, мляс 🔪🐗😋
  • 8 адаша

    11 0 Отговор
    Някой запитва ли се, какво означава "План за възстановяване"? ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ! От какво? За да се "възстановим" на нас ни трябват трилиони евро. Така наречените в България "политици" ще крадат, крадат, но все ще остане някой милион за питащите какво е това "възстановяване".
  • 9 Дори

    12 0 Отговор
    Дори Урсула казваше на Кирчо не сме ли, дали прекалено амбициозен план със затварянето на толкова мощности, тоест не сме ли се надупили прекалено много, но Кирчо добре ни подреди. С такива политици през последните 33 години, на България не й трябват и врагове, сами загиваме.
  • 10 Стига с тоя брюксел

    9 0 Отговор
    Откажете тоя план. Тия 6 милиарда да си ги заврът по осмотрение. Европейски боклуци.
  • 11 нннн

    7 0 Отговор
    И ние имаме ясна представа за целите на Брюксел. Натиснаха ни да затворим 4 реактора, да не строим Белене, нефтопровода Бургас - Александруполис, газопровода Южен поток, а сега да спрем тецовете. Приличат ми на цели по време на война - съсипване на енергетиката. Както бе в Сърбия и Ирак, а сега - в Украйна...
  • 12 Зорба

    1 0 Отговор
    Остави ги да се пържат в собствен сос
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове