Last news in Fakti

28 Януари, 2023 15:28 2 272 32

Защо все още няма възможност хората със собствени фотоволтаични централи да продават ток?

  • фотоволтаична централа-
  • ток-
  • закон

Тази енергия, която не е потребена, да им се заплаща от мрежовото дружество по съответната цена, на която им се доставя енергията, искат от Българската фотоволтаична асоциация

Все още няма възможност домакинствата, които имат собствена фотоволтаична централа да продават тока, който им е в излишък. От Българската фотоволтаична асоциация настояват да се направи такава промяна в закона, която да позволи домакинствата, които имат фотоволтаични централи за собствено потребление, да могат и да отдават към мрежата.

"Тази енергия, която не е потребена, да им се заплаща от мрежовото дружество по съответната цена, на която им се доставя енергията, и да има допълнителен пряк ефект върху намаляване на разходите за електрическа енергия на годишна база". Това каза за Агенция "Фокус" председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русинова.

По думите ѝ в Плана за възстановяване и устойчивост е предвидена такава реформа, наречена промяна в законодателството – това е всъщност тази регулация, която работи в цяла Европа, и дава възможност на определен период от време, дали на три месеца или на шест месеца, да се нетира.

"Вижда се произведената електрическа енергия от фотоволтаичната централа, вижда се потребената от домакинството електрическа енергия и ако е произведена повече, отколкото е потребена, съответното дружество заплаща на домакинството разликата. И обратното, ако в определен период домакинството е потребявало повече, отколкото фотоволтаичната централа е произвела, то естествено си доплаща разликата. И това е много голям, чисто пазарен стимул всяко едно домакинство да стане участник и на пазара на електрическа енергия", каза още Русинова.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    14 15 Отговор
    Тия са сецани в главата Яко! Аре кажи Кои притежават фотолаиците? Оставям на страна, дали изобщо бачкат и колко кинти са Гепили да ги уж построят.
  • 2 Даниел

    35 2 Отговор
    Оооооо,не може така,монополистите как ще го позволят това нещо?!
  • 3 Обаче

    24 1 Отговор
    В такъв случай всеки би искал да си постави фотоволтаик и затова сега законът остава такъв.😉

    Коментиран от #12

  • 4 да де

    28 8 Отговор
    Направо да затварят Козлодуй, ако ги слушаш тия дори през нощта произвеждат енергия.

    Коментиран от #8

  • 5 Ми щото

    34 2 Отговор
    Енергийната българска мафийка ще плачка.Тя едва преглътна факта,че от немайкъде трябваше доброзорлем в България да се променят законите да имат право частни домакинства(а не само "наши" фирми) да си правят сами ток,па сега и хора дето не им "снасят" да продават ток-УЖАСЕН КОШМАР за няколкото мастити на местния пазар търговци на енергия(що ли нещо са обичливи към една федерация).
  • 6 Смях

    21 0 Отговор
    Те баш това рекли монополистите те на вас да плащат
  • 7 Невен

    19 1 Отговор
    Идеята е чудесна,но има ли почва за развитие или прилагане в България?Не!
  • 8 За Ваша изненада

    10 13 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    има и такива ВЕИ.Ама по руската телевизия не ви ли ги казват тези работи?

    Коментиран от #10

  • 9 Гост

    7 0 Отговор
    Не е верно.Нашия спейшълист теслю отдавна продава ток от фотоволтаиците си на село.
  • 10 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "За Ваша изненада":

    Ти на такива фотоволтаичи ли зареждаш нощем Теслъта?

    Коментиран от #11

  • 11 Имам

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    акумулатори,не само пирони.........

    Коментиран от #13

  • 12 оня с коня

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Обаче":

    Едно е да искаш,друго е да можеш- знаеш ли КОЛКО СТРУВА един фотоволтаик?Съседът ми по Вила си беше инсталирал такъв НА ДВОРА- КИТАЙСКИ,с 4 Огромни платна на Метални стойки които чрез Електромотори и Сензорна система неотлъчно се самонасочват Перпендикулярно на СлънцетоАкумулаторът е Специален,него не съм го виждал.Всъщност бяха Младо семейство прибрало се от САЩ с "некой и друг лев",което по неизвестни причини се беше забило във въпросната вила.Там е хубаво,ама за пенсионери щото принципно си е Дивотия без всякакви Забавления.Верно че редовно ходя там,но вечер се прибирам в Града,докато те са там за Постоянно!Та попитах Бабалъка на комшията колко струва Фоговолтаика и той ми каза че е между 10 и 12хил.лв,като за него няма резервни части на пазара.А може ли да продава излишен ток?По закон може,но на практика не може,защото има ТАВАН на Продадената енергия и като се сложат Таксите,всъщност продавачът е на загуба.Нейсе,Младото семейство след 6мес. пребиваване "в дивото " си събра багажа и се отправи отново към Америка,а Фотоволтаика изчезна някъде.
  • 13 Тропчо

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Имам":

    Козите издои ли ги?
  • 14 Сирене

    8 1 Отговор
    Целта не е ли само индустрията да си плаща за ток? Ние гражданите, а нашите битови нужди ли сме проблема винаги...
  • 15 Ачо

    18 4 Отговор
    Би било много хубаво ако стане сами да си продаваме енергията която е излишна ама дебелосерковците е електроразпределението искат още да печелят. Аз съм изградил 27 кВт Фотоволтаична централа и зимно време я ползвам да си топля къщата но лятото не мога да продавам защото тези от ЕРП са бщрократи и искат да владеят на всяка цена мопнопола.Не знам ще стане ли по либералнои
  • 16 Разумен

    14 2 Отговор
    Абе..госпожо,кое от енергодружествата ще го позволи? Та те създават всякакви спънки...5 месеца чакам за становище накрая ми казват да да си опъна кабел до трансформатори...айде моля ви се...всички спецове излизате по телевизии и радиа и плещите простотии..
  • 17 Точно

    21 1 Отговор
    Няма възможност, защото такива политици си избирате, скъпи българи. Много неща ще се променят ако си вдигнете частите и отидете да гласувате масово, а не само 40%.
  • 18 Питащ

    6 13 Отговор
    Нали е за собствени нужди, защо да продава?

    Коментиран от #21

  • 19 Павел пенев

    7 11 Отговор
    Нашите фотоволтаични станции са така изградени,че на практика нищо не произвеждат. Много от тях ползват нафтови генератори и продават произведената енергия която е много скъпа и така печелят от разликата в цената. Германците да си съберат вятърните мелници и също да бягат от България. Зелената енергия е балон пълен с въздух под налягане. Простащина.
  • 20 От чужбина

    3 7 Отговор
    По принцип ще е добре, НО това ще генерира много проблеми. ЗАЩО? Защото много хора ще искат да произвеждат и да продават и ще инсталират прекалено много панели. Така през деня в слънчево време може да се стигне до излишъци на електричество, а всички тези ще искат да ползват електричество през нощта, когато не произвеждат нищо. В същото време тези производители НЕ са инвестирали нищо в мрежата и нищо в средства за съхранение на енергията. Именно за това се налага изкупната цена да е по-ниска. Или ако са изразходили в повече си плащат разликата по пълната продажна цена. Ако са произвели в повече ще им се изкупи електричеството но примерно на половин цена. Така ел.дружеството заплаща /купува/ електричеството на половин цена, някой друг го ползва, като го заплаща на дружеството на пълната цена. Дружеството печели, но срещу това трябва да поддържа мрежата. Отчитането трябва да става МЕСЕЧНО. Защото НЕ е редно производителите да произведат много електричество през лятото, а да си го искат през зимата. Кой, къде и как ще им го съхранява? Дори и дневното производство и потребление изисква значително съхранение денем-нощем, но това е възможно да се поеме от системата. Освен това сравнително ниската изкупна цена ще накара всеки който си инсталира панели по покрива или градината да си направи сам сметката колко да инсталира. На всеки ще му е удачно да инсталира толкова колкото консумира, защото това което консумира му се смята по високата, пълната цена. И понеже всек

    Коментиран от #25

  • 21 От чужбина

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Питащ":

    Представи си следното: Инсталираш панелите на покрива си. Слънчево е и те произвеждат ток през деня. ДА, но ти си на работа и няма как да ползваш този ток. Вечерта се прибираш и пускаш котлона, фурната,... ама ток от панелите НЯМА. Ей за това се налага тези твои панели да се свържат в мрежата и някой друг да ползва произведения от тебе ток. За това обаче е редно да ти се заплати, а ти също да си платиш за това което си ползвал от мрежата.
    Характерно нещо за електричеството е, че е СТОКА която се произвежда и консумира в един и същи момент.
  • 22 не мой

    3 1 Отговор
    нема касови апарати за такъва далавера.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ПарапетПетко

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "От чужбина":

    Всичко би било много просто и лесно, ако има ясно и просто ценообразуване на цените на продаваната и купуваната енергия в определено време. И тези цени трябва да се променят ежечасно. Трябва да се остави на чисти пазарни методи да регулират цените и всичко ще е наред.
    Ама пазарните методи ще изхвърлят зад борда партийните инвеститори, затова са нужни всевъзможни регулации, които да предпазят нашите хора от пазарната реалност.

    Коментиран от #28

  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор
    За такъв тъп въпрос, могат да те изгонят от залата в ТУ София... самоволното включване или изключване на ел. генериращи мощности към АС мрежата води до разбалансиране на честотното регулиране.

    Коментиран от #27

  • 27 От чужбина

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    О-о-о-п-аа, спри се малкооо!
    За да влияеш на честотата на мрежата ще ти трябват няколко десетки МегаВата. Естествено зависи от общата мощност на мрежата. Колкото е по-голяма, толкова повече ще ти трябва за да и въздействаш.

    Коментиран от #30

  • 28 От чужбина

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "ПарапетПетко":

    НЕ, нема да стане! Как мислиш ще може да се "разбере" точно твоите панели в колко часа колко ток са произвели??? Възможно е, НО само ако се монтират т.нар "смарт електромери" /умни електромери/ които са вързани през интернета и т.н... Става доста сложно. Аз говоря за проста система на отчитане, която действа и сега.

    Коментиран от #29

  • 29 ПарапетПетко

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "От чужбина":

    Такъв умен електромер би представлявал 1 процент от цялата стойност. И изобщо не е сложен.
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "От чужбина":

    Не става въпрос за цялата мрежа, достатъчно е да разбърникаш мрежата захранвана от районния трафопост....
  • 31 Р.Овч.

    0 0 Отговор
    Аз продавам ток, не купувам от съмнителни източници. Години съм градил моята схема, и контакти.
  • 32 Кирето Харвардския

    0 0 Отговор
    Абе батерии му е цаката
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове