Last news in Fakti

29 Януари, 2024 10:14 958 12

Иван Брегов: Президентът не може да бъде преследван наказателно, но неговите съветници не се ползват с този имунитет

  • прокуратура-
  • президент-
  • съветници

Върховете в прокуратурата често пъти са политически услужливи и очевидно оттам се очаква някаква реакция, каза правният експерт

Конституционният съд изглежда като гробище за ветерани на политиката. Това заяви пред БНР Иван Брегов, правен експерт в Института за пазарна икономика.

"Този избор трябваше да даде плът и кръв на един текст от Конституцията – чл. 91б, който беше приет с декемврийските поправки и казва, че всеки избор за държавни органи трябва да почива на няколко принципа – отвореност на процедурата, публичност и предвидимост за това какви качества на кандидатите трябва да изпъкнат. Мнозинството, което гласува този текст, не го уважи по никакъв начин само месец по-късно. Направи една бърза процедура с ясен край".

Този текст сега ще бъде тълкуван от Конституционния съд, посочи той.

Решение на Конституционният съд казва, че мандатът започва да тече не от произведения избор, а от освобождаването на поста от предишния конституционен съдия, обясни експертът.

"Но 7 години не са за изпускане".

Очевидно е, че попълването на регулаторните органите ще бъде договорени на някакъв принцип, отбеляза Иван Брегов.

"Той можеше да бъде квотен или можеше тези, които се заявяват за съдебни реформатори, да вземат по-силни позиции в Съдебния съвет и в Инспектората към ВВС и да отстъпят във всички останали регулатори, за да имат решително мнозинство. Но подозирам, че след като този процес ще бъде удължен във времето, те ще изпаднат в неприятната ситуация да имат малцинство във всеки един от органите и то да не произвежда никакви решения и да не влияе на процесите".

Ако прореформаторските среди имаха ясна позиция защо стоят във властта, те щяха да се опълчват и на Пеевски, и на Борисов и да имат някакъв опозиционен облик, въпреки че участват в управлението, смята Брегов.

"Но аз не виждам лидерство, което може да се противопостави, не виждам и вътрешни опозиционни гласове в тези формации. Това показва, че лидерите им са тоталитарни. Те „отстреляха“ всички инакомислещи".

Иван Брегов коментира и повдигнатите въпроси от председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Те са към главния прокурор, главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията. Пеевски се интересува защо прокуратурата и службите не оповестяват данни за проверки и дела по случаи с висока обществена значимост, свързани с президентската администрация?

Брегов посочи, че би насочил вниманието към дела, свързани с хора в настоящето управление.

"Очевидно господин Пеевски е новият защитник на справедливостта. Виждам, че я защитава с всички сили, стига да не е избирателно.

Може зад това медийно съобщение да стои подаването на сигнал. Ако господин Пеевски е подал сигнал до прокуратурата, имаме основания да бъде започнато производство. Надявам се да бъде последователен в действията си.

Президентът не може да бъде преследван наказателно, докато изпълнява тези свои функции, но президентските съветници не се ползват с този имунитет. Очевидно там върви сериозен процес.

Това е политическо предупреждение, че по някакъв начин ще бъдат "отстреляни“ президентските съветници, през които са минавали редица политически и икономически процеси. Господин Пеевски насочва вниманието натам, за да го свали от управляващите.

Върховете в прокуратурата често пъти са политически услужливи и очевидно оттам се очаква някаква реакция. Ако има някаква съпротива от самата прокуратура, да излязат с декларация и да кажат, че не искат никой да се намесва в работата им.

"Хемусгейт“ беше най-важният изпит, който можеше да развърже политическата ситуация. Господин Сарафов издържа този изпит, защото наблюдаващите прокурори бяха преместени или командировани на други позиции".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питам

    9 2 Отговор
    След като медиите на Пеевски направиха Борисов премиер за цели 14 години, защо пък самият Пеевски да не може да е поне 4 ?
  • 2 Свинята фърля пумия

    18 6 Отговор
    Върху президенството. Мутрополитическите престъпници се обединяват срещу демокрацията и народа.
  • 3 Затова

    16 4 Отговор
    нека почнем с Киро, Толупа и Шиши все отбор евроатлантици !
  • 4 Рекетьора Шиши

    12 5 Отговор
    Ли е стожера на обществото и писател на Конституцията?
  • 5 Майора

    5 10 Отговор
    Много интересн коментар господин Брегов! Значи при президента и около него може да се извършват всякакви далавери , но щом е недосегаем , то те не може да се разследват! А това че има съмнения за корупционен скандал за около 500 млн лв е нищо! Жалко , стига с претоплени манджи истига защита на разединителя и обкръжението му!

    Коментиран от #6

  • 6 Дай доказателства.

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "Майора":

    Сглобката може да казва каквото си иска. И само лъжи.
  • 7 Боруна Лом

    2 2 Отговор
    ОТ КЪДЕ ВИ ВАДЯТ ТАКИВА ИНСЕКТИ!?
  • 8 Артилерист

    4 1 Отговор
    Пеевски като бивш следовател може да организира банда от следователи и да атакуват президентството по-успешно от Гешев. Президентът Радев е вевесар, той не разбира от караулна служба, но се надявам край него да има някой разтропан пехотинец, който да инструктира началника на караула и часовите как да действат срещу атакуващи президентството-първият в целта, а след това предупредителен...
  • 9 президента е Подбудител

    4 6 Отговор
    Схемата е ясна, радев не взема директно, но съветниците му отделят от рушветите и за него!

    Коментиран от #10

  • 10 Да бе?

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "президента е Подбудител":

    Ама президента нито има Кюлчета и Пачки , нито е приватизирал и разпродал Булгартабак.
  • 11 Майора

    3 3 Отговор
    До6
    Ако четеш само зинтересованото , няма да намериш нищо! Прочети цялата преса и ще разбереш или е лъжа че Деса ползваше НСО за пазар на дрехи и прочие!
  • 12 кокорчо

    0 0 Отговор
    Облиза дебелия Тъ--н шиши посолството и се млъкна и за Магнитски и за КТБ,Булгартабак сега и шеф на ДАНС сигурно ще го направят шарлатаните харвардски
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове