30 Август, 2024 23:30 3 516 3

Важните новини във ФАКТИ на 30.08.2024 г.

  • ахмед доган-
  • николай свинаров-
  • атанас илков-
  • георги киряков-
  • костадин костадинов-
  • посланик-
  • безводие-
  • цик-
  • ваканции-
  • симпатизанти-
  • булгаргаз-
  • директор-
  • нкжи-
  • да българия-
  • кабинет-
  • дпс-
  • георги проданов-
  • сараи-
  • заразен-
  • юлиан попов-
  • удавен-
  • екатерина захариева-
  • енергетика

Сигнал за нуждата от подобна охрана е изпратен на 28 август 2024 г. от Държавна агенция „Национална сигурност“. Той е подаден от г-н Джевдет Чакъров и касае г-н Ахмед Доган

Важните новини във ФАКТИ на 30.08.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Почетният председател на ДПС вече е с охрана от НСО и МВР

Почетният председател на Движението за права и свободи Ахмед Доган вече има охрана от НСО и МВР. "Сигнал за нуждата от подобна охрана е изпратен на 28 август 2024 г. от Държавна агенция „Национална сигурност“. Той е подаден от г-н Джевдет Чакъров и касае г-н Ахмед Доган. На лицето незабавно е осигурена охрана от НСО и МВР", съобщават от Вътрешното министерство в съобщение, изпратено до медиите.
Предприети са всички необходими оперативни действия и мероприятия за изясняване на данните, посочени в сигнала. Проведен е разпит на лицето, възприело тези данни, съдържащи фиксиран период от време и място, посочено от подателя на сигнала. Изнесените факти и обстоятелства не се потвърждават, тъй като е установено, че въпросното лице, посочено от подателя, не е било във фиксирания период от време на конкретното място. Резултатите от проверката са изпратени на компетентната прокуратура.

Николай Свинаров за драмите в ДПС: Очевидно става дума за пари. Има неуредени имуществени интереси

Ситуацията в Движението за права и свободи (ДПС) е изключително сложна и заплетена, както от правна, така и от политическа гледна точка. Това мнение изрази бившият министър на отбраната Николай Свинаров в студиото на "Денят ON AIR".

Вътрешният министър обяснява рокадите в МВР: Да не остава съмнение, че правим избори с част от стария екип

Полицията е проверила влезлите снощи в имота в „Бояна” хора. Това разказа в интервю за NOVA служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Те са представили документи за собственост, а полицията е предала на прокуратурата за проверка и договора за наем, представен от другата страна - на Ахмед Доган.
На телефон 112 е бил подаден сигнал, че група мъже е влязла в имота в „Бояна”, обитаван от почетния председател на ДПС. Пред пристигналите на място полицаи те представили нотариално заверен документ, че имат право да бъдат там. Служителите на реда се свързали със собственика на имота, който потвърдил това и че няма нищо нередно мъжете да бъдат там.
Междувременно днес поддръжниците на Доган представиха договор за наем за имота в „Бояна”. „Това са гражданскоправни взаимоотношение и няма да позволя МВР да бъде въвлечено”, заяви пред NOVA вътрешният министър.

Георги Киряков: Трусовете в БСП са си един съвсем предвидим разпад. Какъвто сме наблюдавали в десницата със СДС

И двете последни партии на прехода – ДПС и БСП, си отиват. Около това мнение се обединиха в „Интервюто в Новините на NOVA” политолозите доцент Татяна Буруджиева и Георги Киряков, коментирайки сътресенията в ДПС и БСП през изминалата седмица.
"Един вътрешнопартиен конфликт между две изключително важни, разбира се, за партията ДПС фигури, не би трябвало да вълнува цялото общество. И не би трябвало да заема толкова медийно време и да му отделяме толкова голямо внимание. Но заради ред причини това се случва. Трябва да се фокусираме, както и партиите трябва да излязат на този терен - върху основните проблеми на държавата. А не върху основните проблеми на ДПС и кой ще надделее във войната между "бащата и сина", както се наричат", коментира Киряков трусовете в Движението за права и свободи и войната между Делян Пеевски и Ахмед Доган.

Костадинов за драмите в ДПС: Като нищо ще свърши с нечий труп. Доста корпулентен труп

"Случващото се в ДПС като нищо ще свърши с нечий труп. Доста корпулентен труп."

Външно министерство привика посланика на РСМ в София

Посланикът на Република Северна Македония в София Агнеза Руси-Поповска бе извикана в Министерството на външните работи днес, за да ѝ бъде изразен остър протест. Това съобщиха от министерството на сайта си, цитирани от БТА.

Заради безводието в Плевен и Ловеч: Кабинетът размразява проекта за язовир "Черни Осъм"

За да се реши 30-годишният проблем с режима на водата в Плевен и Ловеч се размразява проектът за язовир „Черни Осъм“. Това обяви пред медиите министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова, след проведената от премиера работна среща между министрите и областните управители в Министерския съвет, съобщават от пресцентъра на ведомството.

ДПС бе допуснато от ЦИК за изборите за кмет на монтанското село Габровница и на община Омуртаг

Централната избирателна комисия допусна ДПС за изборите за кмет на село Габровница, община Монтана. Вотът е насрочен за 20 октомври, съобщават от БНР.

МОН обяви кога ще са ваканциите за новата учебна година

МОН обяви ваканциите за новата учебна година. Есенната ваканция на учениците ще бъде от 31 октомври до 3 ноември, пролетната - от 29 март до 6 април, а за дванайсетокласниците - от 4 до 6 април. Това е записано в заповедта за определяне на графика на учебното време след приключилото обществено обсъждане, съобщават от Нова телевизия.
В проекта на график, предложен от Министерството, се предвиждаше ваканция от 10 последователни дни за учениците от 1. до 11. клас в периода 12 април – 21 април включително, а за дванайсетокласниците 5 дни почивка – от 17 април до 21 април включително. В това разпределение се включваха и почивните дни за Великден. В процеса на обществено обсъждане надделяха становищата пролетната ваканция да не се обединява с почивните дни за Великденските празници. Затова и МОН се съобрази с многобройните предложения за разделянето ѝ от Великден и я измества в дните от 29 март до 6 април, а за дванайсетокласниците - от 4 до 6 април, съобщиха от ведомството.
Министерството взе предвид и постъпилите искания за промени в почивката за учениците по Коледа и Нова година. В проекта беше предложена по-дълга зимна ваканция от 13 дни (24 декември – 5 януари вкл.) за сметка на само три дни почивка в началото на ноември (1 ноември – 3 ноември) и един (4 февруари) между двата учебни срока. След множеството становища и предложения това бе преразгледано. Коледната ваканция ще започне от 21 декември и ще продължи до 2 януари включително, а междусрочната се измества на 5 февруари. Това позволява и увеличаване на есенната ваканция, която ще бъде от 31 октомври до 3 ноември.

Симпатизанти на Доган разпънаха три палатки пред сараите в "Бояна"

Три палатки разпънаха симпатизанти на ДПС, обявили се в подкрепа на почетния председател Ахмед Доган, край оградата на използвания от него имот в столичния квартал "Бояна". Това предават от БТА.

Природният газ поскъпва през септември

Kомисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за септември в размер на 61,91 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, което е поскъпване с 1,9% спрямо 60,75 лв./MWh през август.

Шефът на СДВР: Хората, които са в имота в "Бояна", обитаван от Доган, са представители на собственика

Шефът на СДВР Любомир Николов дойде при събралите се пред сарая, обитаван от Ахмед Доган, в „Бояна”. Пред тях той обясни, че хората, които се намират в имота, са представители на собственика, а органите на реда действат под ръководството на Районната прокуратура. Срокът, в който обвинението трябва да се произнесе по докладваните материали по случая, е 30-дневен, информират от Нова телевизия.
„Дали вие ще влезете, дали ние ще влезем - всяко едно действие е неправомерно. Евентуално самоуправство е престъпление според Наказателния кодекс. Районната прокуратура ще прецени дали има такива данни. Ние в момента работим под нейното ръководство. Поддържам ежеминутен контакт с районния прокурор. Всички документи, с които разполагаме от имотния регистър, са предоставени”, обясни Николов.

НКЖИ ще работи за подобряване на жп инфраструктурата с помощта на екшън план

Създадохме екшън план, който ще приключи в края на септември, за най-неотложните мерки, които трябва да вземем за подобряване на железопътната инфраструктура и нейното състояние. Това заяви инж. Стоян Стоянов, генерален директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Той участва в дискусия за развитието на железопътния превоз, предават от БТА.

"Да, България" май ще напусне коалицията ПП-ДБ заради скандал с реденето на листите

Партиите в коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" не са приели предложението на "Да, България" за провеждане на предварителни избори, чрез които да бъдат подредени листите за предстоящия парламентарен вот. Това става ясно от декларация на Националния съвет на "Да, България", изпратено до медиите.

Кабинетът отпуска над 100 млн. лева за провеждане на изборите през октомври

Правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет, цитирани от БНТ.

Доц. Попиванов за ДПС: От началото на демокрацията това е най-жестокият партиен конфликт

Този случай е видимата, битовата страна на може би най-тежкия, драматичния, жестокия конфликт, който се е случвал в голяма българска партия от началото на демокрацията. Имало е в историята разцепления, напускания, скандали, но никога на такова високо равнище. На много нива протича това. Дали Доган ще бъде възприет като жертва, който се опитват да изгонят от дома му, или напротив - като справедливост, на която времето трябва да дойде. Нагласите на хората ще се разберат в следващите дни.

Георги Проданов: Следващите, които ще пострадат от политическата нестабилност, са ГЕРБ

През тази седмица започна събуждане след политическата лятна летаргия. Отиваме към динамичен септември, който ще е показателен и решаващ за изборите. Тепърва ще виждаме много развръзки, обобщи в коментара си пред БНР-Радио София политологът Георги Проданов.

Комисия към НСО ще прецени застрашен ли е Ахмед Доган

Комисия по член 23 от Закона за Националната служба за охрана ще заседава и ще прецени дали има заплаха и дали е застрашен почетният председател на ДПС Ахмед Доган и от какво естество е тази заплаха. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков в Министерския съвет.

Поддръжници на Доган щурмуваха Сараите в Бояна. Полицията ги спря ВИДЕО

Напрежение в „Бояна” и опит за нахлуване в сараите. На място се чуват възгласи „Мафия” и скандирания „ДПС”. Това се случи малко след 14 ч.

Потвърден е четвърти случай на западнонилска треска у нас

Потвърден е четвърти случай на западнонилска треска в България. Той е установен при пациент в София, обяви пред Bulgaria ON AIR директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

Илков: Няма да бъде назначаван главен секретар на МВР по време на служебното правителство

По времето на служебното правителство няма да бъде назначаван главен секретар на МВР. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков.

Той обясни, че в момента директорът на Главна полиция изпълнява функциите на зам.-главен секретар, съобщи dariknews.bg.

Вътрешният министър поясни, че Явор Серафимов е само номиниран за длъжността зам.-главен секретар. "Аз съм го номинирал, но процедурата по неговото назначаване все още не е довършена", каза той.

Илко каза още, че най-вероятно ще бъде сменен директора на жандармерията. "Визията според мен не е тази, която трябва да показва тази отговорна служба. Аз съм решен и ще направя тази промяна", категоричен бе служебният министър. Той каза, че има няколко варианта кой да заеме поста.

На въпрос дали ще има още рокади Илков отговори, че сигурно ще има, но все още не е отгледал всички дирекции за пропуски.

Служебният министър на МВР заяви, че няма намерения да ротира полицейски шефове по области. "Не съм имал такива намерения и не знам дали има нещо, за да трябва да се случи това. Това е сложен процес. Когато един директор отиде от една областна дирекция в друга му трябва много време, за да се запознае с областта", уточни той.

По повод случващото се в т.нар. "Боянски сарай" Илков също подчерта, че е получен сигнал на 112 според, който в резиденцията е имало лица, които не трябва да там. "Когато колегите отидоха на място се оказа, че там има служители на охранителна фирма, които са упълномощени от собственика да бъдат там", каза министърът. Полицията е получила потвърждение от собственика и са получили документи на място.

Атанас Илков потвърди, че е подаден сигнал свързан със сигурността на Ахмед Доган. "Предприели сме действия. Започнала е проверка", каза той.

Юлиан Попов - еколог, писател, експерт и правнук на македонски дейци

Юлиан Попов e роден на 21 септември 1959 г. в София.

Той е български писател и журналист, министър на околната среда и водите в служебното правителството на Марин Райков, както и в редовното правителство на Николай Денков. Правнук на македонския деец Никола Габровски и на Георги Рафаилович.

Мъж се удави в Созопол

Мъж се удави в Созопол, съобщиха от полицията.

На 29 август е подаден сигнал, че на плаж "Златна рибка" е извадено тялото на мъж с неустановена към момента самоличност - на видима възраст около 65-70 години.

Тялото му е откарано за аутопсия.

Коя e Екатерина Захариева, кандидатът ни за Европейската комисия?

Екатерина Захариева е родена на 8 август 1975 г.

Завършила е Eзикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик с изучаване на немски език.

Тя е магистър по право от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски".

От 2001 до 2003 г. е адвокат.

През 2003 г. е назначена за юрисконсулт, а от 2007 г. е директор на дирекция „Правно-нормативно и административно обслужване" в Министерство на околната среда и водите.
В първия кабинет на премиера Бойко Борисов е назначена за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

В началото на 2012 година, след като Росен Плевнелиев става държавен глава, с негов указ Захариева е назначена за главен секретар на президента.

От 13 март до 29 май 2013 г. е заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство на Марин Райков, назначено от президента Росен Плевнелиев.

От 6 август до 7 ноември 2014 г. е заместник министър-председател по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в служебното правителство на Георги Близнашки, назначено от президента Росен Плевнелиев.

След това Захариева отново се връща в президентството, където заема поста началник на кабинета на държавния глава Росен Плевнелиев.

В края на 2015 година Захариева е избрана за правосъден министър във второто правителство на Бойко Борисов, като заема поста до началото на 2017 година.

От 4 май 2017 до 12 май 2021 г. е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи в правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти.

Малинов: Започва голям ремонт в ПАВЕЦ „Чаира“, два от хидроагрегатите ще бъдат подменени

Два от хидроагрегатите на ПАВЕЦ „Чаира“ ще бъдат подменени. Реалната диверсификация на източници на природен газ започна.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най-вече

    1 2 Отговор
    Да пазят зад ника му !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол