Last news in Fakti

6 Септември, 2006 00:00 1 544 0

Спряха наддаването за земи в Пампорово

  • пампорово-
  • около-
  • курорта-
  • момента-
  • района-
  • стойките-
  • пазара-
  • продажба-
  • година-
  • предлагането-
  • които-
  • чепеларе-
  • атанасов-
  • селата-
  • според-
  • интерес-
  • наско-
  • новия-
  • инвестиция-
  • оферти-
  • имоти-
  • земите-
  • адрес-
  • цените-
  • предвижда-
  • близо-
  • изграждането-
  • жилищни-
  • няко
,Само преди година бъдещето на курорта Пампорово не изглеждаше по-различно от това на Банско и крайбрежието. Родопите се превърнаха в поредната строителна площадка. На мястото на дърветата в курорта изникнаха хотели и вилни селища, канализацията и електрозахранването започнаха да издишат, земите в района стигнаха космически цени, а предлагането на имоти и легловата база се увеличиха трикратно. Сега обаче картината е доста променена. По всичко личи, че Пампорово няма да повтори грешките на останалите големи курорти, а спокойствието на имотния пазар е временно затишие в очакване на следващия бум.

След динамичното развитие на пазара през миналото лято, когато беше бумът на продажбите, в момента цените на земите в района са стабилни, обясниха от пловдивската кантора на "Адрес груп". Брокерите посочват, че ако през 2005 г. в рамките на курорта са продавани терени за строителство на цени от 200 евро/кв. м, то сега земеделската земя в района се търгува в границите на 100-150 евро/кв. м. Парцелите в регулация в курорта се продават на цени от 140-160 евро/кв. м, уточняват от "Адрес". За Чепеларе средната цена е 60-70 евро за кв. м, като в периферията на града тя е около 35 евро за кв. м. От миналата година насам покачване на цените няма с изключение на отделни оферти, уточняват брокерите. Такива са наблюденията и на екипа на "Виктория инвест". Все още има оферти и на по-високи цени, но

по тях не се сключват сделки

коментира управителят на агенцията Наско Атанасов.

След като показателите на "стария" устройствен план от 1999 г. бяха трикратно завишени, ръководствата на общините Чепеларе и Смолян, в чиито граници попада курортът, забраниха промяната на предназначението на земите и одобряването на подробни устройствени планове, на чиято основа се строи. В момента тече работата по нов устройствен план на Пампорово, който трябва да бъде приет към края на тази година. Едва тогава се очаква да се отпуши и пазарът на земи в района.

"Работата по новия план спря сделките за продажба на земи в района и отказа доста инвеститори. Те предпочитат да са наясно какво ще могат да построят върху земята, за която плащат", обясни Наско Атанасов. Той е убеден, че след приемането на новия план пазарът на имоти в района отново ще се раздвижи, а

курортът само ще спечели

от овладяването на строителството. "Пампорово е с по-къс зимен сезон, но пък има най-много слънчеви дни в годината и това предимство трябва да се използва. Курортът е на около 100 км от Егейско море и в бъдеще се очаква все по-голям интерес и увеличаване на броя на гръцките туристи", коментира Наско Атанасов. Той посочи, че ски съоръженията имат нужда от по-сериозно обновяване, но в последните две години тенденцията за увеличаване на туристите е факт.
picture:3,20060906_6_2.jpg,
"В момента са рядкост апетитните за инвеститорите земи, които могат да бъдат застроени, без да се променя техният статут. Това кара предприемачите да се пренасочват в търсенето на парцели в Чепеларе и Стойките, които са близо до курорта и имат добра инфраструктура. Въпреки че този интерес е все още в начален етап, налице са всички предпоставки той да се развива", обясняват от "Адрес". Според брокерите в момента търсенето и предлагането на парцели в курорта и селата около него е в равновесие с предлагането. По-сериозно е раздвижването на пазара на земя в околните села заради проекта "Перелик".

Около 80% от купувачите на земи в района на Чепеларе, Смолян и Стойките са крупни инвеститори. Останалите са хора, които


искат спокойно място

за почивка и търсят да купят къща в селата Гела, Зорница, Богутево, Широка лъка. Трета, най-малка група купувачи, търси имоти на ниски цени с цел препродажба, обясняват от "Адрес".

По наблюдения на Станислав Цветанов от местната агенция "Виста" в последната година значително се е увеличило предлагането на земи в местността Райкови ливади, а някои оферти за продажба на парцели в с. Стойките вече достигат стойността на земите в Пампорово. Според шефа на "Виктория инвест" дори цените в селата в района на проекта "Перелик" не само са скочили, но и достигат нива от 70-80 евро/кв. м, които са неприемливи за инвеститорите.

Средната цена на парцелите в село Стойките е около 50 евро за кв. м, в село Гела достига 80 евро/кв. м, а в по-малките села се движи между 20-25 евро за кв. м.

В момента се строят само обектите, които бяха разрешени, преди да стартира работата по новия план на курорта, обясни Наско Атанасов. В сравнение с останалите курорти предлагането на самостоятелни къщи в Пампорово е по-голямо, но заради по-високите им цени - около 120-130 хил. евро, търсенето е сравнително ограничено, обясниха от "Виктория инвест". По-голям интерес има към покупката на апартаменти, където


цените са в рамките на 750-1200 евро/кв. м

(или средно 50-60 хил. евро за жилище). В Пампорово предлагане за продажба на цели хотели почти няма, а в Чепеларе изцяло липсват оферти, обясниха от "Адрес". В момента в курорта се предлагат само луксозни апартаменти от хотелската част на ваканционните комплекси, ателиета, търговски обекти и офиси. По традиция най-голям интерес към тези имоти проявяват англичаните и ирландците, както и руснаците и скандинавците.


Пускат на пазара още 590 апартамента

Въпреки ограниченията през тази година стартира строителството на няколко мащабни комплекса в Пампорово. "Гранд Манастира" в района на Студенец - инвестиция на "Диневи и ко", ще изкара на пазара още 330 апартамента в няколко жилищни сгради и хотелска част с обща площ от около 40 000 кв. м. Около 30 000 кв. м ще е площта на сградите (жилищни - с 200 апартамента, хотел, СПА център и обслужващи съоръжения) в "Дрийм лейк", инвестиция на "ВИП Билдинг".

Близо до станцията на лифта започва и изграждането на вилното селище "Форест нок 3", инвестиция на "Веко истейт". Общата площ на сградите в него ще е около 10 000 кв. м, за продажба ще бъдат предложени 12 къщи и 60 апартамента.

На 300 м от станцията на лифта се планира строителството на още един ваканционен комплекс, инвестиция на "Пирин Сафко". Той ще предложи на пазара още 3000 кв. м жилищни площи за продажба.

По груби сметки общата площ на ваканционните комплекси в курорта до момента е около 150 хил. кв. м. За още толкова има проекти или заявени намерения.


Изпреварват “Супер Боровец”

20 000 легла ще достигне легловата база в Пампорово според предвижданията на новия устройствен план. Така родопският курорт ще изравни капацитета си със "Супер Боровец", ако разширението на рилския курорт се осъществи според предвижданията на община Самоков.

В момента в смолянската част на Пампорово има над 5 хил. легла, а в чепеларската - близо 10 хил. Новият план предвижда сградите да са не по-високи от 4 етажа и по-малка гъстота на строежите от сегашната. Предвижда се разширение на курорта към селата Стойките, Гела, Солища, Стикъл и Мугла с изграждането на спортно-туристически център "Перелик". Инвестицията се изчислява на 255 млн. евро и предвижда изграждането на общо 55 км писти (в момента в Пампорово пистите са около 18 км), нови лифтове и влекове, няколко бази за летни спортове, включително и голф игрище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА