Last news in Fakti

5 Април, 2015 19:15 3 698 1

Зам.-шеф на Митниците "изгаря" заради контрабандния канал?

  • митничари-
  • контрабанда-
  • митници-
  • шеф-
  • контрабанден канал

Съдът освободи началника на смяната Красимир Добрев, шофьорът Млекаров остава в ареста

Заместник-директорът на Агенция „Митници” Божидар Алексов най-вероятно ще бъде освободен от поста през следващата седмица, научи Факти.бг.

Това ще се случи заради контрабандния канал с цигари, на Капитан Андреево.

Основната обосновка най-вероятно ще бъде "неупражнен контрол".

Факти.бг ще съобщи допълнителни подробности в следващите дни относно контрабандния канал.

Окръжният съд в Пловдив пусна тази вечер от ареста без парична гаранция Красимир Добрев, началник смяна на Първо оперативно звено при митница Свиленград, един от обвиняемите за контрабанда с ТИР-ове на цигари в особено голям размер. Мотивите са, че не е налице обосновано предположение за извършено престъпление.

Другият задържан - Михаил Млекаров, служител на спедиторска фирма, който е конвоирал ТИР-овете с контрабандните цигари, които минаха без проверки ГКПП Капитан Андреево в 6 часа сутринта на 29 март.

И двамата обвиняеми не признаха вина.

Факти.бг припомня, че срещу Красимир Добрев беше повдигнато обвинение за подпомагане на контрабандната схема, независимо , че  по това време н е бил на работа . Вчера магистратите наложиха постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” на Димитър Ковачев, който е замествал Добрев и е поел отговорността за смяната.

Прокурорите по делото подчертаха по време на днешното заседание , че Красимир Добрев умишлено не е отишъл на работа , за да си осигури алиби. От проверката на регистрите пък ставало ясно , че на 16 ти март е получил пломби , които не са били използвани , а той е бил отговорен за връщането им.  С такава пломба, но на 29 ти март е бил задържан турския ТИР с контрабандни цигари в пловдивски склад, откъдето тръгна разплитането на схемата.

Защитата на Красимир Добрев адвокат Светлана Георгиева изтъкна , че той е бил в отпуска от предния ден и че не може да бъде отговорен за случилото се. Относно пломбите тя подчерта

Ръководството на свиленградската митница отказвало да съдейства на прокуратурата за разплитане докрай на мегаферата с контрабандни цигари. "Има саботаж. Ако не бяхме отишли на място, нямаше да разполагаме със записи от камерите", заяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Той разкри, че в продължение на дни изисквали писменно от началниците на ГКПП Капитан Андреево видеоматерала, но оттам им отговаряли, че камерите им не работели.

"Наложи се в петък да отидем на място, за да изземем записите", обясни Попов.

Държавното обвинение обаче смята, че има достатъчно данни за отговорностт на Добрев и ще обжалва решението пред Пловдивския апелативен съд. 

Както Факти.бг първи съобщи, във вторник бе огласено разбиването на голям контрабанден канал за внос на цигари без бандерол и бяха арестувани 13 митничари, 3-ма гранични полицаи, 7 контрабандисти и още трима охранители на товара. Незаконната операция, продължавала дълго време, е включвала нелегален трафик на папироси от Турция в огромни количества - цели тирове - а задържаните са били добре организирана  група. Както ви информирахме, по време на полицейската операция на пункта се намира заместник-директорът на Митниците - Розалия Димитрова, тъй като митничар № 1 Ваньо Танов бил в отпуск.

Източници на Факти.бг съобщиха, че на цялата смяна е започната проверка като на физически лица от НАП.

По същата афера в четвъртък Пловдивският окръжен съд остави в ареста четиримата товарачи на хванатия в Пловдив ТИР и турският му шофьор. Четирима се считат за осигуряващи "логистиката" на камионите, идващи от Турция с незаконен товар. Това са Атанас Петров, Емил Петров ибратята  Стефан и Николай Пещерлиеви, а петият е турският шофьор на ТИР-а, заловен в Пловдив -  Ремзи Караибрахимоглу.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ревизоро

    0 0 Отговор
    По тази логика следва да бъде уволнен и ЕГН-то.Той къде е гледал та не е "упражнил контрол"..аси администраторите са тия.