Last news in Fakti

28 Ноември, 2013 20:10 907 0

Преподаването на български език зад граница е духовна мисия

  • маргарита попова-
  • анелия клисарова-
  • български език-
  • университети-
  • зад граница

35 наши филолози четат лекции в 20 страни по света, ще ги събере форум във Виена

Необходима е национална концепция, в която да залегне държавната политика за запазването на съществуващите лекторати за преподаване на български език във висшите училища зад граница и за разкриването на нови. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова на работна среща с министъра на образованието и науката Анелия Клисарова. На разговора присъстваха представители от Министерството на образованието и науката (МОН) и  преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски“.

Срещата на „Дондуков“2 се състоя по инициатива на вицепрезидента във връзка с декларирания ангажимент и усилията й за запазването на българските лекторати в чуждестранни университети.

Маргарита Попова и Анелия Клисарова бяха единодушни, че преподаването на български език в университетите зад граница е силна културна и духовна мисия и затова е необходима по-активна подкрепа на компетентните институции. „За да присъстваме достойно и авторитетно по света, трябва да подкрепяме езика и културата си – това е едно мощно културно и политическо оръжие, което забравихме от Възраждането насам“, заяви вицепрезидентът. Участниците в срещата обсъдиха състоянието на някои от съществуващите лекторати зад граница и възможности за подобряване на условията в тях.

От МОН днес декларираха готовност инициативата за преподаване на български език в Университета в Лисабон  да бъде реализирана. В началото на месеца Маргарита Попова обсъди с президента португалския културен и езиков център  „Камойнш“ - г-жа Ана Лабориню, възможността в Лисабонския университет да се изучава български език.

Министър Клисарова обяви, че МОН застава зад идеята, предложена от представители на българската общност в Австрия, да се организира тематична конференция във връзка с лекторатите зад граница във Виена. Във форума се предвижда да участват всички 35 наши лектори по български език в 20 държави по света и заедно с представители на българските институции да обсъдят развитието на центровете за изучаване на български език.

В началото на 2014 г. темата за укрепването на лекторатите по български език в чужбина ще бъде разгледана на среща между представители на президентската институция, на министерствата на образованието и науката, на външните работи, на финансите и на културата, както и от представители на университети, в които се изучава българска филология, стана ясно още по време на срещата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА