Last news in Fakti

24 Май, 2023 11:19 2 182 44

Най-значимият принос на българите към цивилизацията

  • 24 май-
  • книжовност-
  • кирил и методий-
  • цивилизация-
  • българия-
  • история-
  • празник-
  • български език-
  • славяни

Българският език заслужава да го празнуваме

Най-значимият принос на българите към цивилизацията - 1
Снимка: БГНЕС

Коментар от Александър Андреев:

Честит празник! Българският език заслужава да го празнуваме. Не само защото е стар - най-старият писмен славянски език. Но и защото е богат, изразителен, пластичен, нюансиран, а с целия този свой потенциал се превръща в едно от малкото притежания на българите, което без никакъв свян може да се покаже на международната сцена и да се мери на равна нога дори с големите и с наложилите се по света езици. Ще го кажа така: българският език е може би най-значимият принос на българите към човешката цивилизация.

Защо българският език заслужава да го обичаме

За да не ме упрекнете в безотговорно преувеличение: пиша това като човек, който е превел на български десетки хиляди страници от шест различни чужди езика, като автор и съавтор на няколко дузини книги, написани или преведени на български. Използвам самохвалството най-вече за да онагледя всекидневното си, работно възхищение от българския, особено когато той се среща с други - по-големи или по-малки, по-важни или по-периферни - световни езици. И се справя отлично, без никакви загуби на обем, субстанция или смисъл. Българският език има енергия, той има лексикален и граматически ресурс да изрази всяка възможна мисъл и идея. Той е жив и гъвкав, умее да се нагажда и модернизира. И затова го обичам.

"И се гордея с него" - добавя тук мисловната инерция. Но дали можем да се гордеем с нещо, което не сме създали сами, което не сме постигнали лично? Не знам. И някак си не смея гордо да закича българския език на ревера си, защото той не е почетен медал, с който да се фукаш пред света. Той е колективно творение на милиони хора, изграждано в продължение на векове, с което ние просто си служим. Служим си с благодарност и с уважение.

Впрочем, не винаги и не всички. Ето още нещо лично, което ще чуете и от много българи, пребивавали повече време извън автентичната българска езикова среда: "Защо българите използват толкова много вулгарни и нецензурни думи и изрази, защо псуват толкова често?". Да, не са само българите. И да, човек може да прочете достатъчно сериозни културно-антропологически обяснения на този феномен, на които тук няма да се спирам. Но независимо от тези уговорки, пак си остава безпомощното недоумение пред това грозно посегателство върху красивия език. Върху един богат език, който може да изрази каквото си пожелаеш, без непременно да го подлютиш с някоя пиперлия.

Един език, който прави разлика между "остро" и "люто", между "чичо" и "вуйчо", между по-възрастна и по-млада сестра, между това "да купиш кафе на някого" или "да почерпиш някого с кафе" - все нюанси, в които при превода се препъват редица други, по-големи и божем по-богати езици. Да не говорим за думата "байгън" - нищо, че е турска. Всичко това - пак със задължителната уговорка, че тези примери, дадени съвсем мимоходом и без претенция, все пак не са признак за някаква уникалност на българския. Те са пример за неговото богатство, многообразие и гъвкавост.

През просото

Многообразие и гъвкавост, с които част от новите дигитални българи злоупотребяват - неволно, от суета или поради неграмотност, цепейки през просото. Какво друго да каже човек, когато види в мрежата глагола "айролвам"? Какво друго да направи, освен да подбели очи? И обезкуражено да въздъхне: Криндж!

Но споко, хора, този чудесен език ще преглътне и кринджа. Дано само да оцелее по-дълго. Днес го говорят около 9 милиона души, пише в най-авторитетните английски, немски, френски или руски енциклопедии. Впрочем, в тези сериозни източници човек с радост може да прочете фактите за уникалния принос на българския към развитието на славянските езици и писмености - горещо препоръчвам тези уважителни статии, от които човек нефилолог може да научи неочаквани и много положителни неща за родния си език.

Език, който заслужава да го обичаш и да го празнуваш. Честит 24 май!


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Чушкопека

    8 3 Отговор
    на първо място.Шопската салата - на второ.

    Коментиран от #4

  • 3 Последния Софиянец

    6 4 Отговор
    Създали сме една от световните цивилизации а се отричаме от нея .

    Коментиран от #7

  • 4 Путин

    0 5 Отговор

    До коментар #2 от "Чушкопека":

    А в Бахмут ползваме яйцепек.хи хи хи
  • 5 ТАСС кебап

    1 10 Отговор
    Добре, че другаря ВВП ни подари кирилицата, ама ние сме неблагодарници и не искаме да признаем, че светите братя Кирил и Методий са руснаци.

    Коментиран от #6

  • 6 Евтин "хумор"

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "ТАСС кебап":

    Не са руснаци,а гърци.
  • 7 Офф..

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Коя е тя? Назови името на "цивилизацията" - ясно и точно?

    Коментиран от #10, #17

  • 8 Некрофололог

    6 4 Отговор
    Най-значимият ни принос към цивилизацията НЕ Е "най-старият славянски" език. Нито българите, нито сърбите, нито останалите, които използват кирилица са славяни.

    Коментиран от #18

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Руснаците не признават

    12 3 Отговор
    Че сме им дали книжовността и азбуката им. Те са били крепостници докато ние сме били цивилизацията в Югоизточна Европа. Само се бият в гърдите, че са ни освободили, а това, че 1000 години по-рано сме им дали кирилицата го пропускат. Затова никога няма да ги призная за “братя”

    Коментиран от #14, #16, #30

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Последния Софиянец

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Руснаците не признават":

    Това им каза Людмила Живкова и я убиха
  • 15 Полковник РУМНО

    11 3 Отговор
    Господин Андреев, няма писмен славянски език.. Историята не познава такъв език. Има български език създаден от Кирил и Методи, по поръчка на българският цар Борис. Както няма и църковно славянски език. Църковните книги са написани на старобългарски език.Аман от глупости, които в изобилие ке тиражират по СМИ.

    Коментиран от #21, #38

  • 16 Полковник РУМНО

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Руснаците не признават":

    Абсолютно.,
  • 17 Полковник РУМНО

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "Офф..":

    Източно православната цивилизация. Тя е създадена от империята България. Европа тогава е била на племена. Нямало е държави.

    Коментиран от #26, #37

  • 18 Полковник РУМНО

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Некрофололог":

    Вече обясних, историята не познава славянски език. Има български език взаимстван от други народи.

    Коментиран от #39

  • 19 Петър Стоянов

    5 0 Отговор
    Опитах се да заменя кирилицата с латиница, ама не стана. Само успях да върна Историята на Паисий на Гърция. Но нищо - след 30 години младежите ще са надрусани зомбита и те ще довършат моето дело.
  • 20 А50

    0 3 Отговор
    Честит Празник,
    Думата байгън , както се споменава по-горе, се превърна в нарицателно за човек с остра форма на деменция
  • 21 Идън

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Полковник РУМНО":

    По- голяма глупост от това, че Кирил и Методий са създали българския език не бях чела.А авторът на статията дори е използвал превъзходен уличен жаргон-,, споко,,. Какво ,, споко,, , бe?Всяка езикова форма извън нормите на книжовния език е неправилна и затова се изучава български КНИЖОВЕН език.И после защо псува българинът...

    Коментиран от #25

  • 22 ФАКТ

    5 0 Отговор
    В Монголия също пишат на Кирилица.
  • 23 Другарко dw, може ли да кажа

    3 0 Отговор
    Така а а , всичко ви е изкривено до степен както деволът би казал,че евангелието е нещо интересно, екзотично, но.....незначително.
    Тъй като нямам време да изобличавам всякаквите полу-истини една по една--------- един нестандартно обяснение за аФтора, питащ риторочно защо у нас се псува много на майка. Ами просто ги/ ви пращаме при ахура майню / само за знаещи какво е зороастризъм и къде е възникнал/ там, където им е мястото такива ..като..вас.. Другите си остават при светлината, културата, цивилизацията, истината - добри мисли, добри думи, добри дела!

    Коментиран от #44

  • 24 Соваж бейби

    1 0 Отговор
    Много хубаво написано !!!-все нюанси, в които при превода се препъват редица други, по-големи и божем по-богати езици. Вярно е бългаският език е най хубавият ама другите народи не го знаят от опит за обида ,ирония,да нахраниш човека срещу теб и майка му само ние го можем .Мъжо ми е задавал въпроса и иска превод когато сме идвали в България ами не мога да го преведа така че да разбере и ме е срам тука е от рода май..та и на майака ти а при нас направо какво се извършва ,дребна обида от рода киш разни солени кексове или им бе цил .Обръщение към жената в училищната лавка ,хлебаница лелче или бай ,чичо към човек когото не познаваш или наистина не ти е чичо е обида и липса на възпитание.Най хубавият език е българският защото е като шифър кодовете азбуката на тамплиерите само ние си я разбираме перфектно, другите езици които знам са доста по бедни на думи и обяснения.

    Коментиран от #40

  • 25 Сандо

    0 4 Отговор

    До коментар #21 от "Идън":

    Добре би било някой да ни обясни какво общо имат братята с българската държава!

    Коментиран от #27, #35, #41

  • 26 Сандо

    0 5 Отговор

    До коментар #17 от "Полковник РУМНО":

    Докато се храните с миналото,пред очите ви оставате без бъдеще!Продължавайте с локумите.

    Коментиран от #29

  • 27 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Сандо":

    Ще ти кажа това са двама пича които са решили да се преместят в друга държава и да станат сюксе,както някой българин заминава от родината и търси късмета другаде ако пък измисли нещо се патентова в държавата приемник а едно време се е признало произхода на чужденеца това е разликата но е нямало закон за плагиатство.Като китайските реплики гърчулята от къде са видели и решили да пишат ?!После двамата братя малко са изменили буквите ама идеята ПАТЕНТА не е техен ,после пък ние сме го направили малко по лесен и удобен за писане този български език който няма нищо общо с Европа

    Коментиран от #28

  • 28 Заблуж-даш?

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Соваж бейби":

    Заблуждаващ По-вероятно си ти. Къде слагаш ролята на Борис като държавник? За създаването и разпространението на тази сътворена по негово поръчение писменост? Ами за православието? Сега да не измислиш, че и той не е бил български владетел? Ех, как не се уморихте да оцапвате историята ни, разни...
    Който чете, знае...ама не коментари и "мейнстрийм" ...източници
    Ще се сетите, дано не е късно

    Коментиран от #31

  • 29 1111

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Сандо":

    А вие, докато се храните със злоба, все повече ще се смалявате.
  • 30 Чудно

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Руснаците не признават":

    А ти?, да не би да им признаваш, че са Те освободили, два пъти? Каквото повикало.... Да се придържаме към фактите, емоциите ги оставете за личните отношения
  • 31 Соваж бейби

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Заблуж-даш?":

    Малееее да не би да искаш да кажеш че християнството едва ли не е започнало от България?Абе ти в кое измерение се намираш в фантазията ти ?!Борис е българин който е бил принуден да приеме религията я си припомни за боилите и сина му Расате ?и как в началото са "чели" свещенници на неразбиращ език за хората в България книгите защото така ни е било заповядано и после идват тези двамата като днешните мигранти в нужното време носят ....

    Коментиран от #32

  • 32 Разлики?

    1 3 Отговор

    До коментар #31 от "Соваж бейби":

    Християнство, кое имаш предвид- католицизъм или православие? Има разлика, да си знаеш...
    И от кого ни е било заповядано, също е от значение, соважжжжжжж

    Коментиран от #33

  • 33 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Разлики?":

    Някъде през 730 и 843 г е избухнал конфликт за свети образи- икони и мощи. Рисунките на Христос или светци са почитани от жителите на Константинопол и от монасите. През 8 век се опитват да наложат отхвърляне на изображенията /ИКОНОБОРСТВО си пропуснал/а да проследиш историята /. възстановяването на образите през 843 г. бележи победата на монасите манастирите се умножават и забогатяват!
    Скъсва се ортаклъка с Рим /Изтока и Запада /в смисъл холдинга се разпада но стават две водещи фирми.Източната и Западната/ортодоксална и католическа/ църква имат едни и същи основи и една и съща вяра, те се отдалечават една от друга. Обичаите са различни литургията се служи на латински на запад, на гръцки на изток свещениците на изток носят бради и могат да се женят....една и съща далавера с две фирми

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Сандо":

    Те са канонизирани от Българската Православна църква за светци- - от гръцката не са. И въпреки ,че са родени в Солун- дядо им е избягал там от страна,която е имала цар. България по онова време е единствената такава- с цар- а не княз- султан или император. В Солун се е говорело на славянски език- т. е български-руски и чешки- затова трите езика са разбираеми.Учениците им са подчертавали българския им произход и имената им- Страхота и Църхо.Това не са гръцки имена.Те завършват на С.

    Коментиран от #36

  • 36 Соваж бейби

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Идън":

    Точно така Идън момента когато избухва криза и води до разкола между християните на Запада и християните на Изтока /известен като разкол на Изтока/.През 862 г. кралят на Моравия моли византийския император да му изпрати мисионери. Двамата монаси Кирил и Методи покръстват моравците (чехите), за да преведе Библията Кирил разработва писменост за славянския език която ще даде началото на кирилицата.
    По същия начин желаейки да укрепи властта си и да установи траен мир с Византийската империя царят на българите избира да се покръсти и се основава българската православна и славяноезична църква.
    Влиянието на Константинопол и православието не се ограничава само на Балканите. ....после нещата тръгват към Киев ,Русия...

    Коментиран от #42

  • 37 ???????

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Полковник РУМНО":

    ????? Ти пък? Твоето сарказъм ли е? Или просто?
  • 38 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Полковник РУМНО":

    Как така братята са създали българският език, като той се е говорил много преди тях? Да нямаш предвид писменост, вместо език?
  • 39 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Полковник РУМНО":

    Да доуточня и аз: не историята, а ТИ не познаваш славянският език. Разходи се на север от Румъния. Светът не свършва с твойто село.
  • 40 Русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Соваж бейби":

    Чичо, вуйчо (учинайчо), свако, леля, стринка (чинка), балдъза, девер, етърва, шуринайка, шурей, баджанак, тъща, тъст, зет, снаха, зълва, свекър и свекърва....... Всички тези термини свидетелстват за необятното културно богатство на българите.

    Коментиран от #43

  • 41 Русенец

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Сандо":

    Абе, то и нечии роднини от Анадола нямат много общо, но това не им пречи да гласуват на изборите за български парламент, нали?
  • 42 Русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Соваж бейби":

    Но Борис отказва литургийте да се извършват на латински. Монасите в България отслужват на български език.
  • 43 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Русенец":

    О да така е най хубавият и колоритен език си е нашият,жалкото е че не сме били голяма империя с власт да ги цивилизоме тотално по всички параграфи другите държави.Тука ми беше трудно да свикна нямат думи като како ,батко наричат се по име много подобни изрази или задължително господин ,госпожо...Най шокиращото го написах чичо или дядо Петко да речем или бате Петко на комшията или пича в хлебарницата не може да кажеш.Нямам идея как правят превод на български филм с френско озвучение ?сигурно ще е много трудно не съм попадала но на Такси 5 от френски на български също има някой реплики които не съществуват в филма и още два ,три филма пускам на дъщерята да свиква и с българския да го научи колкото се може повече.
  • 44 Нееееее

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Другарко dw, може ли да кажа":

    Няма да Те разберат, толкова си могат🎱⛔®️