Last news in Fakti

22 Април, 2023 12:15 11 344 85

Въпрос на време е българският език да изчезне

  • български език-
  • спасение-
  • анита коларова-
  • думи

Битката за спасяването му трябва да продължи

„В НАЧАЛОТО БЕ СЛОВОТО…“

Битката за българския език започва още в древността с победата на Солунските братя, светите равноапостоли, красноречивите и необорими Кирил и Методий. Канонът за трите благословени от Бог езици - старогръцки, латински и староеврейски е категорично разбит от неоспоримия довод на Константин - Кирил, поставен като въпрос пред римския папа: „Не свети ли слънцето еднакво за всички?”. Този простичък въпрос, поставен на място, узаконява с логиката си правото и на други народи /на първо място, оказва се, - на българския народ/ да говорят, да пишат и извършват богослужения на своя език. Епична по характер и историческа по новаторство е тази победа!

Следва гражданският подвиг на Паисий, великата му идея за опазване на българската история и език. С обич носим в сърцата си образа на този бунтовен монах, пръв начертал пред българския род Програма за Националното ни възраждане.

Не е ли Иван Вазов този, който пише, под влиянието на Паисий - този „монах тъмен, непознат и бледен”, великолепното си стихотворение „Българският език”, където пише вдъхновено за нашия нюансирано красив и лексикално богат език? Но няма ли същият своите външни и вътрешни врагове, които невежо го сочат за „орисан” единствено за „груб брътвеж”, недостоен за изисканите аристократични салони на уж почтените новобогаташи?

Какъв парадокс! - опазването на чистотата на българския език дължим, без преувеличение, не на учените, а на простите орачи и копачи, което Паисий няма как да не забележи. И, разбира се, на писателите и езиковедите-патриоти. На един Найден Геров, побрал словното ни богатство в своя многотомен Речник на Българския език. На онези „стражи” на езика ни, на които се е гледало с доза присмех, наричани ПУРИСТИ. С малки изключения останалите, чиито портфейли и банкови сметки нямат брой, дори не чувстват падението си, срамувайки се от майчината реч и говорейки предимно на гръцки и френски. Те са „героите” на Добри Войников от „Криворазбраната цивилизация”. Как комично се „носят” и сричат по францужки! Много по-успешно се справя с френския език руската аристокрация, която почти не знае родния си език /справка Пушкин, Толстой, Тургенев, Некрасов, Чернишевски и др./, защото когато князете и графовете възложат възпитанието на децата си на френски гувернантки и гуверньори, те забравят наученото от дойките. И в Германия се наблюдава подобно явление, не сме само ние, казано за наша утеха. Когато Волтер гостува две години на пруския крал Фридрих втори, саркастично пише в едно свое писмо: „Тук аз се намирам във Франция. Говорят само на нашия език. Немският език е за войниците и конете!” Навярно този факт е послужил на Георги Димитров в блестящата му самозащитна пледоария на Лайпцигския процес, превърнала се в апотеоз на обругавания дотогава от надменна Европа наш народ.

Въпреки „гърчеенето” /„О, неразумни, поради что се влачиш подир чужд език?”- Паисий/, въпреки турското иго, когато в езика ни неизбежно навлизат огромен брой турски думи, но все пак не се забравят и съответните наши, народът ни извършва подвиг и езикът ни се опазва. Развива се правилно и книжовният ни език, тази „Държава на духа” според Д. С. Лихачов. Но дали нещата вървят гладко?

През 70-те години на 20 век грижа за българския език все още имаше. Тя се изразяваше в изследванията и трудовете на наши езиковеди, в публицистиката на писателите, между които се открояваше с особена активност академик Николай Хайтов. Помним как той изучаваше родопските говори, как използваше в разказите си красиви родопски думи, за да ги въведе в книжовния език. Една негова проверка за развоя на езика ни, поместена в кн. 2 на сп. “Септември” от 1977 г., показва, че езикът ни се „обогатява” светкавично с чужди думи за сметка на хубави равнозначни наши. Според Хайтов, ако допуснем, че на всеки 96 години чуждите думи се увеличават с 14%, след 288 години 56% от нашия език ще бъдат чужди. От 1977 г. са минали вече 36 години!!! Страшничко, нали? С колко процента са нараснали чуждите думи в езика ни? А от 23 години насам мощното навлизане на американизми е направо унищожително. Така че, налагат се сравнения, които водят до извода за нужда от ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК. Защото, доказано е, че езикът се развива по два начина:

1. В живата говорима практика! / Тежко ни!/

2. В литературното творчество! /Отново тежко ни!/

Вземам книгата на Любомир Андрейчин „Езикови тревоги”. /От същия автор - „На езиков пост”/

Питам се стои ли някой днес „на езиков пост”? Кой е този езиковед, филолог? Умолявам го да излезе от анонимност. Да се обади от БАН! В посочените книги се долавя тревогата на учения, който насочва вниманието ни не само към ненужните чужди заемки, тогава все още от руски, немски и френски език, но и дори срещу социалистически шаблони от рода на „строеж извисява снага”, „братя по перо” и др. Андрейчин дава много примери и за неправилно поставяне на ударението, като припомня, че в българския то не е на последната сричка. Радио, телевизия и особено Парламент в по-ново време налагат невероятни ударения и изрази. Ето примери за отвратителен съвременен шаблон, просторечие и безвкусица в говора: „Кво правим сега?”, „За какво говорим?”, „Пак казах”, казваното от артистите без повод „така”,

„Давам всичко от себе си” и др. Тъй нареченото „мекане” от незнаещи граматиката май се наложи - „правиме” вм. правим, „строиме” вм. строим. Забелязва се тревожна тенденция, наложена от неуки народни представители и разни рекламни текстове: „…заседание в Пленарна зала” вм. Пленарната зала, „Софийска опера представя…” вм. Софийската опера представя и мн. др. Употребата на чл. за ж.р. та е наложителна, за да се знае, че не Френската опера, а именно Българската ще представи „Дон Карлос”.

Когато чета кои са думите, които Л. Андрейчин е посочил за погрешно употребявани чуждици, не може да не си дам сметка, че усилията му, някога дали резултат, днес са анахронизъм. Книгата му “Езикови тревоги”, предназначена за широк кръг читатели - културни и редакционни работници, журналисти, учители, студенти, ученици, политици, бе помагало за времето си. Подписана е за печат през 1973 година, излязла в изд. „Наука и изкуство” в тираж 13, 109, който никак не е малък, доказва грижата на държавата за езика. Ето кои са тези думи, срещу които не отстъпва ученият, вече отдавна навлезли в българския речник и почти изместили красиви наши думи:

- монумент - паметник

- транспортирам - превозвам

- пособие - помагало

- мемориален - паметен

- превантивен - предпазен

- ритуал - обред

- стълкновение - сблъсък

- коригирам - поправям

- ниво - равнище

- директен - пряк

- мероприятие - почин, начинание

- коствам - струвам

- достижение - постижение

Ученият обаче обръща внимание на това, че не винаги чуждата дума може да се замени, че има чужди думи, които не може да не приемем като напр. интерпретация не е само „обсъждане”, а тълкуване, обясняване.

Но да вървим напред. Ако през 1973 година дразнещите ухото чужди думи са „капка в морето”, какво да кажем за по-късни дати? Ето едно мое наблюдение като учителка по български език над учебник за девети клас на общообразователните и трудово - политехнически училища, издаден две години по-късно. Прелиствам наслуки: крах /неуспех, провал/, кастово /съсловно/, дискредитирам /излагам, злепоставям/, идентичен /еднакъв, равнозначен/, монолитен /цялостен, здраво споен/, постулат /изходно положение/, базирам /поставям на основи/. Учителят се чуди урока ли да преподава или да обяснява значението на тези думи. Чуждите думи стават наши, а нашите - чужди!!! Защо се затормозяват учениците и този процес не престава? Те и без това имат да учат специфични литературни понятия-термини като: сонет, жанр, поанта, алегория, барок, алитерация, асонанс, епитет, анжамбман и др. В желанието си да покажат колко са учени авторите на този учебник бяха нарекли комедията на Молиер „Смешните преструванки”- „Смешни прециозки”!

Не, не съм черногледа, а реалистка. Най-тъжното оставам за най-накрая. По какви ли не канали нахлуха с „демокрацията” такива чуждици, че е вече неприятно и тъжно да ги слушаш: трейдър, фен, букмейкър, шафнер, килър, уъркшоп, шопинг, петинг, плейметка, сърфинг, бодигард, шоу, денс, кавър, диджей, фешън, пиар, трилър, чейнч, дилър, фемили, пърформанс, тийнейджър, мъни, хит, рейтинг, имидж, джипи, бестселър, омбудсман… Спирам изброяването, защото ме е срам и защото не е възможно да се изброят, а те са вече узаконени в новоизлезлия РЕЧНИК НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК. Подозирам, че някой иска българският език да изчезне. Въпрос на време е. Гледахте ли концерта „Гласът на България” на 8 април? Всички кандидати за слава изпяха песните си на английски, всички дарования, а те наистина са такива, имитираха световно известни певци, като изключвам един певец с оригиналната му и прекрасна циганска песен.

Ако писателите са непризнатите „законодатели на света”, както беше писал някъде Шели, нека искрено да се замислят има или няма нужда от Закон за българския език и да не си оставят магарето в калта. Битката за спасяването на нашия свещен език трябва да продължи!

Автор: Анита КОЛАРОВА


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 110 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    73 2 Отговор
    Като се започне от
    НЕбългарските надписи на
    НЕбългарски език
    на УЖ българските медии ‼️‼️‼️
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ко медия

    44 4 Отговор
    Ако въведат закон за българския език, това интернет издание ще бъде закрито.
  • 9 Няма как да стане това ! Руският език

    40 6 Отговор
    е възникнал на основата на превода на свещените книги на старобългарски . Това го казва епископ Иларион Алфеев, който е външен министър на Руската БПЦ и наскоро беше у нас ! Всъщност руският език е старобългарски език. Прочетете на руски текст, който ще откриете, ако напишете на руски :
    Руският език е диалект на българския
    А също и признанието на акад. Дмитрий Лихачов за произхода на руският език от българския!

    Коментиран от #69

  • 10 до сутринта чесахме твойта

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "Чешана ли е скоро":

    довечера тебе 😝
  • 11 цербер

    50 2 Отговор
    „О, неразумни, поради что се влачиш подир ингилизкия език?”- Паисий Хилендарски.
  • 12 Лорд Минчу

    44 1 Отговор
    Ще изчезне, като има такива, като псевдоинтелектуалката Елена от Ергена, които заменят всяка втора българска дума с англицизми!
    Като ви падне да говорите с някой, такъв като тази "интелектуалка" хич не му цепете басма!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бездарната Авторка коларова

    2 35 Отговор
    Да си го набие сама с 200 за да не я поря аз.

    Коментиран от #25

  • 16 глоги

    37 3 Отговор
    Битката за спасяването на нашия свещен език трябва да продължи!

    АвторКА: Анита КОЛАРОВА
  • 17 Настопроценти

    25 2 Отговор
    Не пишете за жени в мъжки род!
  • 18 Чалгата като диагноза

    13 8 Отговор
    Мисля, че в самата теза на автора има някакво недоразумение: българският език ли ще изчезне или нарушаването на книжовната норма се превръща в някакъв съвременен феномен? Започва се с първото,а се привеждат примери в подкрепа на второто.
    Нека да напомня, че българският език в никакъв случай не е само и изключително това, което е кодифицирано като норма; много повече е живият език с диалектите, с наречията и социолектите, с професионалните говори. Езикът не е нещо застинало и дадено веднъж завинаги; българският език -- един от класическите ИЕ езици -- във вековете и хилядолетията е доказал своята невероятна способност да се променя, да се обновява -- и все да си е български език, а не някакъв друг! Дори безумните напъни на сръбски и македонистки асимилатори не можаха да родят нещо различно от още една регионална книжовна норма на българския език.
    Така че внушенията за някаква невидима заплаха за изчезване на българския език са -- меко казано -- недообмислени.
    Съвсем друг въпрос е зловредното влияние на звани и незвани ,,авторитети" от различни сфери на обществения живот, демонстриращи гордо езиковата си немощ и културната си недостатъчност... Тук се съгласявам, че е необходим коректив в помощ на неизкушената от езиковедски знания публика -- и това е наистина длъжност на знаещите и можещите. И не, не е съвсем права г-жа Коларова: първите, които задават езиковата норма тъкмо като такава, са българските учители. Не само учителите по български език и лите
  • 19 Чалгата като диагноза

    19 2 Отговор
    Не само учителите по български език и литература, а всички учители: от детската градина до университета! Не ми се иска да коментирам грамотността на някои университетски преподаватели, а за общественици и журналисти просто не ми се говори...
    Така че, г-жо Коларова, нека всеки да си подреди добре неговата част от общата ни къщичка, а след това да погледне и дали другите са си свършили работата. За Вас, например, препоръчвам да обърнете внимание на специфичния журналистически жаргон, който заслужава специализирано изследване относно вредите, които е нанесъл на българския език! А защо е така, мога само да подозирам от личния си опит: от моите състуденти с журналистика се захванаха (някои твърде успешно) почти без изключение тези, които бяха случайно попаднали във Филологическия факултет. Изводите си ги правете сама...
  • 20 мечo

    3 42 Отговор
    да исчезва кои му дреме хората си говорият на други езици софия не е билгария

    Коментиран от #33, #58

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Костя Копейкин

    5 30 Отговор
    Няма страшно, ще направим референдум за запазването на българският език до 3023 година! Започваме подписка!!!

    Коментиран от #81

  • 23 Идън

    6 10 Отговор
    Авторката е приела циганския език за български и ако е гледала,,Гласът на България,, щеше да спомене българската песен, която получи наградата , а не циганската.
  • 24 ГЕРБ=БСП=ДПС

    18 8 Отговор
    Мен много ме дразнят разни бг "журналисти", които вместо ВНИМАТЕЛНО, ПРЕДПАЗЛИВО, използват руската дума осторожно.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Иво

    11 19 Отговор
    Споко като "изчезне" българския ще пишем и четем на македонски хаха. Тази статия е истински бълвоч.
  • 27 Крум Зарков

    31 1 Отговор
    Този СЕМ въобще какво върши? Защо не глобява медии за чужди думи, неправилно конструирани изречения? Особено при заглавията. Защо не глобява за заглавия нямащи нищо общо със съдържанието на статията и дори за подвеждащи заглавия внушаваше обратното на съдържанието и истината.
  • 28 За протокола

    8 24 Отговор
    Няма нация, няма език!
    Трябва да "благодарим" на нашите "приятели" и "братя", които от години, системно ни ограбват историята и унищожават историческото ни наследство. Да не забравяме също, че те продължават доктрината на Екатерина Велика, според която държава България не трябва да има.

    Коментиран от #34

  • 29 Сашо

    10 6 Отговор
    Ще изчезне ама друг път.500г.под турско робство етнически Българи 150 гВ Украйна,С.Мекедония,и още защо бре изчезнал?
  • 30 Баце ЕООД

    7 3 Отговор
    Езика няма да изчезне, ние сме навсякъде... Ама държавата със сигурност. Не ни и трябва.
  • 31 Мице Прдески

    5 30 Отговор
    Такъв език никога не е имало. Просто това е вулгаризиран македонски диалект

    Коментиран от #36

  • 32 А ти, сътворилото

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "наследството":

    въпросния извод , от какво си ни наследство 🤔?

    Коментиран от #49

  • 33 мечкадар

    15 0 Отговор

    До коментар #20 от "мечo":

    Това, дето си го "написало", на какъв език е?
  • 34 Доктринер

    17 3 Отговор

    До коментар #28 от "За протокола":

    Я ни nораздуй повечко за въпросната доктрина - според нея какви други държави е трябвало да няма и съответно да има?

    Коментиран от #37

  • 35 За мишките и хората

    17 7 Отговор
    Уважаема г-жо Коларова,

    По Вашата логика и аз мога да кажа, че е само въпрос на време цялото човечество да изчезне. Твърдението ми ще бъде неоспорим факт, който обаче ще покаже и незначителността на твърдението Ви.
    Като филолог мога да Ви кажа, че българският език ще живее и след Вас и след мен, без да има нужда той да бъде "опазван". Навлизането на чужди думи в който и да било език е един непрестанен процес - някои от думите (като "чао" и "мерси") се запазват, тъй като езиковата ни колективна мисъл ги смята за нужни ("довиждане" и "благодаря" имат далеч по-формална конотация), докато други като "хепънинг" вместо "събитие" отпадат (точно в този случай поради все по-незадълбоченото познание на английски от младото поколение).
    С това кратко изложение се опитвам да Ви кажа, че езикът ни няма нужда от блюстители. Той сам си се регулира.
  • 36 Браво Мuце, браво Прдески!

    19 2 Отговор

    До коментар #31 от "Мице Прдески":

    Добре се изпрдé👍❗
  • 37 За протокола

    1 12 Отговор

    До коментар #34 от "Доктринер":

    Потърси и ще намериш.
    А това е нейната карта.

    Коментиран от #39

  • 38 Е какво пък

    2 12 Отговор
    Едва ли ще е непрежалима загуба за цивилизацията
  • 39 Диктринер

    10 1 Отговор

    До коментар #37 от "За протокола":

    Тоест да търся нещо, дето и милостта ти още не е намерил (щото ако го беше намерил - поне един източник в интернет щеше да посочиш)? А че това е именно НЕЙНАТА карта е видно от?

    Коментиран от #44

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Тодор Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хм хм":

    А това, да прощавате, го можем здраво и го правим не само ментално. Ама ха-а...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Соваж бейби

    8 4 Отговор
    Глупости все още има племена които си говорят техният език или диалект.Докато има българи няма да изчезне .Проблема е друг ние сме една малка държавица и хората които я управляват не правят всичко по силите си да задържат хората в тази държава а напротив да бягат ,това първият проблем.Ние сме Едно малко петно на кртата на света няма как да си наложим българският език на всички народи нито има голям приток на чужденци живеещи в България за да се развива и говори по чужди държави,колко хора по света са чували за България ?
  • 46 дядото

    20 0 Отговор
    и това без да смеете да пишете,че от екраните,от медиите,от етикетите дори на българските стоки се зъби англииската азбука и език.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 свидетел

    24 0 Отговор
    българският език се опростачва и вулгализира най-вече от самозвани политици , дори на най-високо ниво /визирам магарето на ББ / и недоучили основното си образование журналя, блогъри, влогъри, чалгари и прочее и прочее !
  • 49 провери в клекалото

    0 10 Отговор

    До коментар #32 от "А ти, сътворилото":

    наследството си 😆

    Коментиран от #51

  • 50 ХайлХимарс

    1 10 Отговор
    Аууу трогнахте примитивна. Важното е да има простаци, милиционери, чалгаджии и всичко ШЕС.
  • 51 Правилно,

    7 0 Отговор

    До коментар #49 от "провери в клекалото":

    там си👍👍👍❗... и "ухаеш " неотразимо😏...
  • 52 Има хора...

    3 7 Отговор
    ...които си създават и държат да създават тревоги и на другите по всякакви поводи. Днес е паниката от перспективата българският език да изчезне. Все повече изтънява косъмът на който виси животът на цивилизацията, а някой си се пресетил какво бил казал Николай Хайтов преди 30 години за след 300. През хилядолетията на човешката цивилизация са изчезнали много езици. Също и народи
    Други пък се явяват. Това е час от Генезиса на Цивилизацията който се движи по закони, които не признават тревогите и въжделенията на един или друг разтревожен патриот. Светът говори най-вече на английски по няколко причини. Първата е , че е много лесен, много звучен и приятен. Втората е, че англоговорящите страни са водещи в много сфери от икономиката. И третата е, че англоговорящите държави произвеждат най-много култура и забавление и по този начин популяризират езика си. Този тренд разбира се някога ще се обърне, както се е обърнал за много големи цивилизации. Египетската например, елинската и разбира се най-вече римската която е била най-влиятелната и една от най-дълго просъществувалите в историята, пък сега самата тя е история. Така, че не вдигайте много кръвното от угрозата българският език да изчезне слад 300 години. Преди това, казват някои специалисти, ще изчезне българската нация. Така, че тогава няма да има кой да реве за българския език. Не се стресирйте преждевременно за нещо което е все още само хипотенуза!

    Коментиран от #54, #56

  • 53 Русенец

    13 0 Отговор
    Хванете произволна статия от тук. Дори и в раздел култура. Този анализ важи с пълна сила и за журналистите, които са образец за подражание с изказът си.
  • 54 Русенец

    16 0 Отговор

    До коментар #52 от "Има хора...":

    Рим е наложил езикът си насила. Френският се беше наложил с култура. Английският се наложи със зрелищни филми, проповядващи насилие, секс и стремежът към материална ненасита. Нито едно, от тях, не е добродетел.
  • 55 Бългаин

    15 0 Отговор
    Това е основният въпрос,залегнал в плановете"Ран-Ът" и "Доктрината на Алън Дълес"- краварски шпионин и бивш шеф на Сереуто за опростачването на нацията ни, което успешно се започна преди четвърт век от СДС- Шайката и продължено от следващите Шайки: От БСП,НДСВ,ГРОБ,ДБ,ПП и д-р. по-малко проявяващи се слуги краварски.

    Коментиран от #59

  • 56 Нещо си се объркал

    17 0 Отговор

    До коментар #52 от "Има хора...":

    Най-кървавата империя в човешката история - Британската империя, с колонии на всички континенти успява да избие около 150 милиона души за близо 2 века.
    Английският език е наложен насила с огън и меч, по този начин "популяризират" езика си, а не защото е лесен, звучен и приятен.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Клечо,

    13 1 Отговор

    До коментар #20 от "мечo":

    Индусите може да ходите да си говорите други езици у дома.
  • 59 мдаа

    13 1 Отговор

    До коментар #55 от "Бългаин":

    Пропуснал си две шайки с "майчин език". Едва ли е случайно.
  • 60 Шамара

    7 1 Отговор
    Ами да ще изчезне! Защото навсякъде използват преиначени английски думи и нито Българите ги разбират нито Ангглийско говорящите ! Ама нали трябва да се правим на много знаещи!
  • 61 Кукуш

    18 0 Отговор
    Прекланям се пред Вашата загриженост за словото ни!имам предложение:да подкрепим искането за закона за бълг.език;да бъдат уволнени неграмотните журналисти,да не се допускат за изказване "нашите"избраници.Благодаря Ви,че ме върнахте към проблем,който ме вълнува,а именно затлачването на езика ни и всеобщото безхаберие.

    Коментиран от #63

  • 62 Някой

    7 0 Отговор
    Ще изчезне.
    Разни ютубъри по своите канали ползват чужди думи.
    Например казват чувствам се сейф
  • 63 Идън

    3 10 Отговор

    До коментар #61 от "Кукуш":

    ,,безхаберие,, ?Идва от без хабер, а хабер не е българска дума и още- означава вест,новина...Преди да имате претенции към другите е добре да се вгледате в себе си.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Чингиз Ратан

    3 2 Отговор
    (Не)уважаемо Анито, запазването на езика не някакво абстрактно понятие, а зависи то всеки от нас, защото ние правим езика. И между другото защо не си Анка, ами Анита?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Вова

    0 0 Отговор
    От 1977 са минали 46 години
  • 69 Димитър

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Няма как да стане това ! Руският език":

    Което не пречи в наши дни на научни конференции да се дават преводи от чужд език вместо на български, на руски. Какво падение.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 АГЕНТ ИВАЙЛО СЕ РЕВЕ ЧЕ БИЛ

    9 0 Отговор

    До коментар #72 от "За досието":

    МАЛТРЕТИРАН ОТ ДС А СЪВСЕМ СЛУЧАЙНО СЕ МУ НАМИРАТ РАБОТА ПЪРВО КАТО МАНЕКЕН ПОСЛЕ КАТО ЖУРНАЛИСТ ПОСЛЕ КАТО ПОЛИТИК И ЗАВЪРШВА ВЪНШНОТЪРГОВСКОТО В ИКОНОМИЧЕСКИЯ И ОТ ЦЕЛИЯ БУРЖУАЗЕН КВАРТАЛ ДО ОТОМАНСКОТО ПОСОЛСТВО В СОФИЯ ВСИИИИИЧКО КЪЩИ И АПАРТАМЕНТ СА НАЦИОНАЛИЗИРАНИ А САМО ТЕХНИЯ НЕ Е..... СМЯТАМ ЧЕ РАЗБИРАТЕ КАКВИ СА БИЛИ ТОЙ И ФАМИЛИЯТА МУ...
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Аферим-Машалла

    2 1 Отговор
    Нормално! Щом не върши работа на ползвателите си и не се разбират на този език, ще трябва друг.
    иначе: - Тия, не могат да се разберат - говорят и пишат на български.
  • 77 За протокола

    1 6 Отговор

    До коментар #75 от "Русофобе,":

    Прав си за това, че на много държави сме им трън в очите, но не си прав, че единствено русофобията трябва да съществува днес. Би било добре да се прави разлика между политиката на определена държава в определен период и отношението към нея като цяло, към постиженията и, към народа и. Ние сме били под византийско робство почти 200г, били сме под османско такова още повече, воювали сме с Визаантия, с Турция, с Великобритания и САЩ, с Германия, Румъния и Сърбия и други, но това не значи, че трябва да сме фоби към техните държави. Историческите моменти са били такива, всеки е търсел място под слънцето и някой е успял повече, а друг по-малко. Важното е, че сега сме в 21 век, има някакъв ред установен след ВСВ, мислим се за по-умни и по-цивилизовани и трябва да живеем както подобава на такива хора. Да ама не, защото все още има държави, които се опитват да решават всичко от позицията на силата и с оръжие. И това не е само Русия, разбира се. Тук обсъждаме нея, защото става въпрос за нейното влияние върху историята ни, защото то е доминиращо и определящо за нас след загиването на Втората Българска Държава. И защото днес нейната политика е меко казано, опасна за България. И защото единствено тя целенасочено и систематично присвоява и унищожава всичко свързано с нашата история. Именно защото сме не най-старата държава в Европа, а дори една от най-старите цивилизации в света.
    Така, че бих казал, че единствено Българщината би трябвало да е водеща за нас в отношение

    Коментиран от #80

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 За протокола

    2 6 Отговор
    Не е добре, когато модераторите участват в дискусиите пряко или непряко и не спазват собствените си правила за сайта, като трият коментари, единствено според личните си предпочитания.
    Изглежда, че ще лиша и този сайт от присъствието си.
  • 80 Русофобията ни погубва

    10 2 Отговор

    До коментар #77 от "За протокола":

    Май не ме разбра. Зулумите Русия сторила на света са по-малко от тези САЩ, Великобритания или Германия. Зулумите сторени на България и най-големите врагове от историческа гледна точка са ни Гърция, Турция, Сърбия, Англия, Франция, на опашката Русия.
    Но тук няма и не се води политика на туркофобия, гъркофобия, или сащофобия, а единствено на русофобия.

    Коментиран от #82

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 кочо

    0 0 Отговор
    ДОКАТО ИМА БЪЛГАРИ БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК НЯМА ДА ИЗЧЕЗНЕ.БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА Е СЪСТАВЕНА ОТ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ--КОМБИНАЦИЯ ОТ ГРЪЦКИ И ЛАТИНСКИ БУКВИ НО ОТ ЗВУЦИТЕ НА БЪЛГАРСКИ И СЛАВЯНСКИ ГОВОР.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 ганю

    0 0 Отговор
    Я преведете
    каканижа,ромоли,поточе и други подобни
    Тодор Влайков ще се обърне в гроба като ви слуша
    и една от ицовите за мамата преведете