Last news in Fakti

9 Януари, 2016 21:57 3 080 7

За един пръст, детето, съседа и реформата на Москов

  • москов-
  • реформа-
  • пръст-
  • отпечатък
За един пръст, детето, съседа и реформата на Москов - 1

Пръстовите отпечатъци не могат да установяват роднинска връзка. Кой, как и защо в Здравната каса ще поддържа база данни за гражданското състояние на лицата. Това пита бившият здравен министър Стефан Константинов в социалната мрежа. Той предупреждава, че въвеждането на пръстови отпечатъци може да създаде лични семейни драми.

Медикът оборва основата теза на сегашния здравен министър Петър Москов, че пръстовите отпечатъци не установяват родствена връзка. "Всъщност, може ли с пръстов отпечатък въобще да се установи роднинска връзка? До колкото знам – не, въпреки изявленията на МЗ, които насочват мисълта към подобно нещо. Остава варианта НЗОК да поддържа база с данни за гражданското състояние на лицата, техните роднински взаимоотношения.

"Аз пък взех, че се замислих, какви ситуации може да се получат с тази „не лична“ информация. Я си представете, че осиновено дете, което не е знаело това цял живот, отиде да вземе лекарствата на майка си и хоп, сюрприз – вие нямате роднинска връзка!", разсъждава бившият здравен министър.

"Ще влизаме в болница, кабинет и аптека с пръстови отпечатъци. Няма отказване, това било реформата. Те не били лична информация, всичко се преобразувало в кодове. Да не се тревожат и възрастните, лекарствата им можели да се вземат от деца и внуци, щото чрез пръстовия отпечатък (т.нар. идентификатор) щели да се познават роднините. Това твърдят от МЗ", описва един от здравните министри в първия кабинет "Борисов".

" Или без да е осиновено, отиде да вземе лекарствата на баща си и след десетилетия научи, че това не е биологичния му баща (че и самия баща научи това) ??! Аз просто така си питам, знам, че независимите български медии тези въпроси не ги вълнуват.

То цяло предаване се свали от екран, само да не се разваля имиджовият комфорт на имунизационните спасители, та някакви си пръстови отпечатъци ли, пардон, идентификатори, могат да станат тема на дискусия, опасява се бившият здравен министър.

Само че тогава изникват други въпроси – това работа на касата ли е, колко ще е точна и ще струва подобна поддръжка, за това ли плащаме здравни осигуровки? И основният въпрос – какъв е смисълът на цялото упражнение?, отбелязва Стефан Константинов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Всички луди не са в лудницата.Болниците станаха като ГЕСТАПО. Колко по лесно ще е всеки да си има здравна книжка и в нея да се вписва всеки месец че ти е платена здравната вноска естествено по електронен път,прави се един апарат като банкомат и като си платиш и на картата ти ще се отбележи,че имаш вноска,а като отидеш на лекар даваш си картата и на компютъра излиза дали си платил или не.Какви пръстови отпечатъци какви пет лева,с картата отиваш и на аптеката и там може да ти се отбелязва какво си взел просто има и други начини освен отпечатък от пръста.

    Коментиран от #4

  • 2 Аквински

    0 0 Отговор
    Комунето Москов що не си тегли един куршум в черепа, мнозина свидетелстват, че е полезно за зъбите и здравословно.
  • 3 5678

    0 0 Отговор
    Поредния начин за източване на пари
  • 4 Опаааа

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    Ми те затова не могат да си съберат и здравните вноски, защото са направили внасянето им трудно до абсурд.Всеки който сам си ги внася знае за какво говоря.Трябва да я подкараме като циганите!
  • 5 гост

    0 0 Отговор
    Да споделя моя опит то чужбина: За да започнеш работа трябва да имаш здравна карта от застраховател където застраховката е към 100евро на месец. И единственото което трявба да направиш е да си подадеш картата на рецепцията при лекаря, не плащаш на влизане, излизане, манипулации, каси и гишета. Няма корупция и всички средства се предават по банков път. Или тази застраховка ти покрива разноските когато и каквото да ти се наложи.
    Бих искал и тук да е така: нека да удържат процент, за да поддържат болници и спешно отделение, но останалото да се финансира от застрахователи и да се урежда без намесата на пациента. Всеки да си има досие, да се вписва какво е платил, какво е боледувал и какви лекарства са му изписвани, само с едно чекиране на картата и без никакви проблеми.
    Не съм съгласен със безумните реформи, след 2 години друга инвестиция ще направят и пак никакъв резултат. Толкова ли е трудно да се поддържа база данни, сървър и няколко специалиста за няколко милиона лева на година, но спестяването и улесняването ще е феноменално.

    Коментиран от #6

  • 6 Шибамсе

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    гфкНе е трудно, просто така им харесва!И после линейката идва от 20 минути до два дена според техния кеф. А може и да не дойде.А и като дойде какво ли.Тъжно е в България.Жалко че сме се родили с такива началници!
  • 7 Безумие

    1 0 Отговор
    Моите деца живеят от 18 години на другия край на света ! Имам внучка на 3 години и всеки момент чакаме второ ! Много трудно ходя и почти не излизам в поледиците ! Съседката ми работи в близост до аптека и тя ми купува и носи лекарствата ! Имам племенница с малко дете на другия край на София ! Нека ми обясни министър Москов какво ще правя аз ?! Особено за лекарства , които се поръчват и на другия ден се вземат ! Племенницата ми май трябва да си осигури отпуск или да не ходи на работа или да си зареже детето и семейството ? И за какво е нужно това доказване на роднинство ? Ами , ако нямаш близки , ако си в лоши отношения , ако си в командировка или на екскурзия и т.н. Ами то съпругът не е кръвен роднина със съпругата си ? !