Last news in Fakti

3 Февруари, 2016 13:58 1 791 3

Незаконно е да даваме пръстови отпечатъци в болници и аптеки

  • пръстови отпечатъци-
  • пръст-
  • болници-
  • аптеки-
  • петко кенанов

Налагането на европейската практика пациентът да получава разходо-оправдателни документи при своето изписване и да ги подписва е стъпка за пресичането на източването на Здравната каса

Незаконно е да даваме пръстови отпечатъци в болници и аптеки - 1
Снимка: БТА

Много сме близко до решението да сезираме съда за идеята на здравното министерство да събира пръстови отпечатъци при влизане в болница или купуване на лекарства от аптеки.
Това заяви пред Факти.бг председателят на Националната пациентска организация „Конфедерация Защита на здравето“ Петко Кенанов.

След като здравно министерство ще прави база данни, къде отива МВР с новите изисквания за лични карти. До момента в личната карта на всеки гражданин има два кода - по ГРАО и личен. Защо на здравното министерство тези кодове не са му достатъчни. Как някакъв трети код ще помогне на здравето ни, риторично попита Петко Кенанов.

Освен това в новите лични карти ще има и чип - нещо неползвано в България. Нещата стават твърде странни. Когато всеки търговец, аптекар, ще си създаде лична база данни - това ще отива нагоре.

Търговците като вземат да търгуват личните ни данни помежду си -

кой ще ги спре и кой ще ги контролира, тревожат се от пациентската организация.
Според Кенанов, с тези пръстови отпечатъци се бяга от предоставяне на граждански права на гражданите. На пациентите не се предоставят разходо - оправдателни документи за тяхното лечение, а в документите на болницата липсва подписа на пациента. От Надзорния съвет на НЗОК също не виждат подобни документи. Те виждат потоци от пари, които се движат на тъмно, обобщи Петко Кенанов.

Той припомни, че Националната здравно - осигурителна каса (НЗОК) харчи годишно близо 3,5 млрд. лв. почти без отчет. Колкото повече пари влизат в НЗОК, толкова по-малко малко лечение получаваме.
По тази причина най-голямата пациентска организация y нас Конфедерация „Защита на здравето”, в която членуват 20 асоциации, фондации и сдружения, настоява за приемане на Закон за правата на пациента.
Според председателя на Конфедерацията Петко Кенанов сега защитата на

основните права на пациентите са разхвърляни в няколко здравни закона,

а това затруднява достъпа до здравни грижи.
Приемането на Закон за пациентите ще гарантира техните права. Болниците са регистрирани по търговски закон, а не предоставят никакъв документ за похарчените средства в лечението. Да седнеш да изпиеш едно кафе ти носят касов бон, а при изписване от болница не получаваш нищо. Лекуван си по здравна пътека, но дали тя е изпълнена изцяло или си изписан при подобряване на състоянието, пациентът не знае, посочи Петко Кенанов.

Според него, само налагането на европейската практика пациентът да получава  разходо - оправдателни документи при своето изписване и да ги подписва е стъпка за пресичането на източването на Здравната каса.

Когато се изразходва обществен ресурс следва да се дава оправдателен документ.

Този харч трябва да бъде строго надзираван от пациентите, защото това са нашите пари. Правилно е всеки, който се лекува в болница, да получава касова бележка и да е на ясно колко средства са изразходени за терапията му от наличния обществен ресурс. В бележката трябва да се описват всички процедури, манипулации, лекарства и разходи за престоя. Едва  тогава документацията по клиничната пътека би следвало да отива в Здравната каса, посочи Петко Кенанов.

Според него към документа за информирано съгласие в болниците се отнасят доста формално. А всъщност медикът е длъжен да обясни на своя пациент какво ще бъде лечението. Това обаче не винаги се случва. Някои от процедурите се пропускат, но се описват в епикризата. Когато се даде документ на пациента и там е отбелязано колко струва лечението му, той може  много по-точно да установи има ли пропуски и, ако те са безспорен факт, да не подпише касовата бележка. Без нея здравното заведение няма да получи пари от НЗОК.

Не може този, който няма инструментите, да източва пари. Това се прави само от тези, които изготвят и приемат бюджета на НЗОК, посочи Петко Кенанов.
Ръководената от него организация е започнала кампания в новия парламент приетият от здравната парламентарна комисия от миналото Народно събрание Закон за пациента. Имаме уверението неговите текстове да минат и през парламентарната комисия за гражданското общество, посочи председателят на „Конфедерация Защита на здравето“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 0 Отговор
    Лудия Макс, освен беззакония и необмислени предложения до момента не е направил. Да се маха този инертен човек, който си въобразява, че прави РЕФОРМИ!
  • 2 ддд

    0 0 Отговор
    добре сме добре сме
    на запад ни завиждат за проблемите
    незонно било и сега ще мислим по сложно
    и 10 пъти по скъпо нещо
    но така е на богатия това са му грижите
  • 3 ТЪРГОВИЯ С ОРГАНИ

    0 0 Отговор
    Д-р Петър Москов в качеството му на министър на здравеопазването покровителства незаконната криминална експлантация на тъкани органи и клети от мъртъвци без знанието и съгласието на близките на починалия.

    Осъществява контрол по преработката, търговията и експортирането на над 20 тона годишно трупни тъкани органи и клети за трети страни.
    Евроатлантически трансплант алианс
    Остеоцентър България“ ЕАД
    Osteotech,Inc USA