Last news in Fakti

30 Март, 2016 19:32 1 156 0

Личните лекари не се разбраха с Москов

  • лекари-
  • лични-
  • разбраха-
  • петър москов

Протестите продължават

Личните лекари не се разбраха с Москов - 1

Личните лекари не постигнаха споразумение със здравния министър Петър Москов. Те ще продължат да протестират. Това стана ясно след срещата им днес, която имаше за цел да тушира напрежението.

"Консенсус ще бъде постигнат тогава, когато лекарите видят исканията си изпълнени черно на бяло", заяви след срещата председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.

Той обясни още, че част от исканията на джипитата могат лесно да се коригират в приложенията към рамковия договор, но има други, по които нямат допирни точки с министерството, и отстъпки не се предвиждат.

Факти.бг припомня, че протестите на личните лекари в четвъртък ще обхванат още градове, включително София. Те затварят кабинетите си за по няколко часа или изобщо не ги отварят. За това време в поликлиниките е осигурен дежурен кабинет за неотложна помощ.

Лекарите са недоволни, че с промените, които влизат в сила от 1 април, държавата ги натоварва с повече ангажименти, без това да е финансово подплатено с достатъчно средства, а бумащината за тях се увеличава. Те негодуват и за това, че промените стават окончателно ясни в последния момент, без да знаят по какви правила да лекуват пациентите си от 1 април.

Въпреки това Москов и джипитата не намериха много допирни точки

Те не са се разбрали за остойностяването на труда им, нито относно разногласията колко прегледа се полагат на определени групи пациенти – например хипертониците.

“Не пожелаха да отстъпят да няма още един лист хартия, когато изпращаме пациента за хоспитализация, нито от декларацията, че сме уведомили пациента колко стотинки или левчета струва лекарството, което сме му изписали“, каза още Любомир Киров.

Джипитата са получили уверението, че пръстовият идентификатор няма да бъде въведен за тях през тази година, а чак от следващата.

“Но нашата позиция е, че този идентификатор, особено ако се обвързва със задължителната продължителност на прегледа, би довело до забавяне на нашата работа и до проблеми. Настояваме да се премахне изискването за продължителност на прегледа, както и си поддържаме становището, че идентификаторът не е полезен за нашата практика“, заяви Киров.

По думите му някои лични лекари са взели решение да не работят повече със здравната каса, твърдейки, че може да се стигне до това пациенти да си плащат за прегледите. В този случай обаче пациентите имат право да си изберат друго джипи, което има договор с касата.

“Това беше началото на един диалог, вероятно с някакви резултати, но далеч не е всичко, което ние искаме“, каза още Любомир Киров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА