Last news in Fakti

28 Март, 2016 21:00 1 195 0

Лекарските протести разделиха гилдията

  • лекари-
  • протест-
  • разделиха-
  • гилдията

В Испания лекарят не е чиновник, а се занимава само с медицина, разказва д-р Радка Георгиева

Лекарските протести разделиха гилдията - 1

Не е морално спешен медик да сложи табелка за протест. Нямаме право по закон да протестираме, няма и за какво да протестираме, нямаме доводи за протест. Тази позиция на спешните медици изрази пред "Хоризонт" д-р Десислава Кателиева. Тя подчерта, че от година и половина се мисли за спешната помощ – под формата на концепция и медицински стандарт. Стандартът е нормален, не е нереален, смята д-р Кателиева. Тя даде пример с новоизграденото спешно приемно отделение на болница "Св. Анна", като заяви, че то е пример как с 1 милион лева пари от бюджета може да се направи спешно отделение по всички съвременни стандарти.

Д-р Кателиева критикува общопрактикуващите лекари за техния протест и обясни, че те за пореден път не са предвидили къде да отидат пациентите, които не могат да бъдат прегледани по време на протестните действия.

С протеста си не ангажираме по никакъв начин спешната помощ, контрира д-р Христо Димитров от Сдружение на общопрактикуващите лекари във Велико Търново. 

Аз трябва да посрещна пациентите, които вие няма да прегледате. За пореден път. От 15 години. В държава, в която няма организирано 24-часово медицинско обслужване, обърна се към д-р Димитров д-р Кателиева и го попита защо с протеста си личните лекари наказват осигурения пациент.

В предвижданите нормативни промени за пациентите не се очертават никакви розови перспективи. Искаме те да бъдат променени в полза на пациента на първичната помощ, подчерта д-р Христо Димитров:

Защитаваме интересите на пациентите от недомислените нормативни промени. Никой от нас няма да остане без работа, но нашите пациенти са заплашени да останат без лекари

Никой от нас няма да лиши пациентите си за повече от ден-два от техните права.

Д-р Радка Георгиева работи в Испания вече 15 години. Основната разлика между Испания и България е в това, че лекарят е освободен от икономическата част на здравния процес и се занимава с чисто медицинската си дейност, обясни тя. По думите ѝ, лекарят не се превръща в чиновник, а това дава спокойствие при работата.

Държавата стимулира решението на лекаря да се откаже от частния сектор и да работи само в държавния, сподели още част от испанския си опит д-р Радка Георгиева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА