Last news in Fakti

26 Септември, 2023 12:48 1 420 11

Астрофизикът от Queen помогна на NASA да вземе проба от астероида Бену

  • брайън мей-
  • queen-
  • наса-
  • астероид-
  • бену-
  • помощ

76-годишният китарист сподели, че е горд да е член на OSIRIS-REx

Астрофизикът от Queen помогна на NASA да вземе проба от астероида Бену - 1
Снимка: Shutterstock

Китаристът на Queen Брайън Мей помогна на NASA при вземането на проба от астероид от Космоса. Това е първата успешно взета проба някога.

Най-големият музикант сред астрофизиците разкри космическия си ангажимент по телевизията на NASA в неделя. Мей е част от екипа, работил по взимането на проба от астероида Бену и навигирането ѝ до Земята.

76-годишният китарист сподели, че е горд да е член на OSIRIS-REx, чийто козмически кораб прелетя край Земята в неделя. Пътешествието добави към наследството на кораба, тръгнал за Космоса преди седем години, за да събере проби от Бену, съобщи CNN, предава "Фокус".

"Здравейте на всички от NASA, фенове на космоса, любители на астероидите. Това е Брайън Мей от Queen, както вероятно знаете, но също така съм изключително горд, че съм член на екипа на OSIRIS-REx“, каза Мей в клип, публикуван от NASA TV.

Според CNN, Мей помогнал на ръководителя на мисията Данте Лаурета да определи къде да вземе пробата, като създал стереоскопични изображения от данните на космическия кораб.


Музикантът отпразнува новината и на своя уебсайт. "Днес е денят – дългоочакваният ден – когато пробата от парче материал от Бену – астероидът, заплашващ да удари Земята в бъдеще, стигна обратно до планетата ни“, написа рок звездата.

"Проучването на материал от повърхността на Бену може да ни разкрие неразказана тайна за произхода на Вселената, произхода на нашата планета и произхода на самия живот.“

Капсулата, съдържаща парчета от астероида Бену, бе спусната с парашут на тренировъчен полигон в западната пустиня на Юта след навлизането си в земната атмосфера, съобщи USA Today. Пробата ще бъде изпратена до космическия център Джонсън в Хюстън и проучена.

По-рано този месец легендарният китарист сподели мислите си за влиянието на изкуствения интелект в музиката.

Мей каза пред сп. Guitar Player, че е загрижен, че хората рано или късно ще спрат да различават музиката, създадена от хора, от музиката, създадена от ИИ.

Според него 2023 г. може да бъде "последната година, в която хората истински доминират музикалната сцена“.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Флаш

    11 3 Отговор
    Куин започва като колежанска група и всички музиканти са с вишо. Също като звездите на Планета Пайнер.

    Коментиран от #9

  • 2 Соваж бейби

    2 11 Отговор
    Никога не е късно да станеш за резил и на дърти години както в този случай ,няма пари инфлация и доброволно е станал клоун в цирка НАСА !Наблюдава се една вълна от години клавиатура+ компютър изяде китарата примерно...Ама не е вярно в истинският смисъл винаги се намират истински музиканти и певци не такива които пеят на готова мелодия ел.меодия все пак и тя си има композитор с човешка намеса.Нямат срама че ползват гласа на Фреди за да продават и оечелят на негов гръб ,мисля че не се гордее с тях ако ги гледа от горе!

    Коментиран от #3, #7

  • 3 Брайън Мей

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Соваж бейби":

    Има диплома по математика и физика и е достатъчно богат и известен, за да прави реклама на НАСА за пари.

    Коментиран от #5

  • 4 Естествен Интелект

    0 5 Отговор
    Мик Джагър от Роллинг Стоунс е 100 пъти по-подходящ за камъните. Кийт Ричардс направо ги цепи с жищите.
  • 5 Соваж бейби

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Брайън Мей":

    Ами за вокалите на Фреди в уж неиздадена песен...?!и кога това когато излезе ИИ
    Явно наистина не разбираш манипулацията и точно от такива хора музиканти ,ти го приемаш по твоя си начин ок.Стандарта и харченето на пари е друг при тези хора винаги имат нужда от още пари.
    Никой няма право да ползва вокали на вече починал човек +легенда,истина или не щом не е видяла бял свят значе нещо не е било както трябва добре...Фреди отговори ли им дали е съгласен ?

    Коментиран от #8, #11

  • 6 Идън

    4 0 Отговор
    ИИ може да прави изкуство- но хората винаги ще разпознават направеното идващо от душата . ИИ не може да предаде чувствата и емоциите на авторите.Та това изкуство на ИИ ще бъде най- обикновено плагиатство и този проблем не е ясно как ще се реши юридически.
  • 7 Така де

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Соваж бейби":

    От комуниста по-злобно и завистливо същество няма, Откъде я вземате тая злоба, бе?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ко речи?

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Флаш":

    А, ти май си с нишо.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 един от стадото

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Соваж бейби":

    комунистка ли те изкараха, виж ти. Винаги съм казвал, че чуждото мнение трябва да се зачита и уважава независимо от къде идва, да не посочвам посоки, че и мен ще изкарат някакъв. Само една вметка. При комунизма тука/ той дори не беше такъв/пътека направиха дрогарите от БКП до мен да стана ЧЛЕН на партията им. Ми не станах. Толкова. Но това не ми пречи да имам собствено мнение и да се съгласявам и да играя по новите гайди сега. Нагаждачеството и слугинажа нямат години и давност. Или щото Куин са кралска група, с кралски титли и ордени дай да им ближем за.... Легнали на славата на един велик покойник- Фреди. И един от тях решил да осребри на свой гръб залеза си като личност в деиност никога типична за него. Нима за НАСА това беше най важното. Те са го извикали да си вдигнат реномето взаимно. Дали са успяли, спорно. А за непубликувани приживе песни, музикални пиеси, романи, картини/намерени по мази и сокаци/ си има някакви причини авторите им да ги скрият или въобще да няма такива. Сега със съвременната техника могат всичко, Не Меркюри, а и Давинчи могат да истипосат в оригинал. За пари всичко правят, а обикновения човек според някои силни на деня и мнението му дори не зачитат. А то също е градено в годините и опита му
    Поста ми е и към някои други вярващи, че правото са те и сигурно ще го четат. Ние с теб и такива като нас също имаме право на глас