25 Септември, 2024 07:54 1 618 2

Откриха нов вид призрачна акула край бреговете на Нова Зеландия (СНИМКА)

  • призрачна акула-
  • нова зеландия-
  • нов вид

"Акулите като тази по същество се срещат основно на дъното на океана", отбелязва изследователката Брит Финучи

Откриха нов вид призрачна акула край бреговете на Нова Зеландия (СНИМКА) - 1
Снимката е илюстративна. Източник: Shutterstock
Изследователи от Нова Зеландия съобщиха, че са идентифицирали нов вид призрачна акула - риба, способна да ловува в дълбоките води на Тихия океан, предаде АФП, цитирана от dariknews.bg.

Екземпляри от тази тесноноса австралийска химера са открити на платото Чатъм, район в Тихия океан, простиращ се на повече от 1000 километра източно от Нова Зеландия, съобщи екипът от Националния институт за изследване на водата и атмосферата, базиран в Уелингтън.



Призрачните акули, известни още като химери, са родствени на акулите и скатовете и имат хрущялен скелет. Те се хранят с ракообразни на дълбочина до 2600 метра.

"Акулите като тази по същество се срещат основно на дъното на океана", отбелязва изследователката Брит Финучи, която е дала на вида името Harriotta avia в чест на своята баба.

"Местообитанието им ги прави трудни за изучаване и наблюдение, което означава, че не знаем много за техния жизнен цикъл или класификацията им като застрашен вид, но това прави подобни открития още по-вълнуващи", допълва тя.

Тази призрачна акула преди е смятана за част от един-единствен вид в световен мащаб, преди изследователите да открият генетични и морфологични разлики с нейните братовчеди.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кьопекбалък

    0 0 Отговор
    Сигурно яде призраци и духове.
  • 2 Ами да

    1 0 Отговор
    Това е най новия дрон на Путин в пробен период.