12 Октомври, 2024 16:51 538 4

Откриха нов вид растение на хавайски остров с помощта на дрон (ВИДЕО)

  • растение-
  • нов вид-
  • хавайски острови-
  • дрон

Според учените на хавайските острови растат около 1400 вида местни растения, повечето от които са уникални и не се срещат никъде другаде на планетата

Откриха нов вид растение на хавайски остров с помощта на дрон (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Ботаници от Смитсоновия институт в САЩ са открили нов растителен вид от семейство Карамфилови на остров Кауаи в Хавайския архипелаг, пише сп. "ФитоКийс", предава БТА.

Растението вероятно е първото, открито с помощта на дрон, който е събрал и образци за изследване.

Според учените на хавайските острови растат около 1400 вида местни растения, повечето от които са уникални и не се срещат никъде другаде на планетата. Въпреки това е трудно да се проучи това разнообразие на хавайската флора.

Drone discovers new Hawaiian plant species https://t.co/72IPJomd9j pic.twitter.com/YZuZW851nf

— #AI (@AI__TECH) October 11, 2024

Много местни растения са станали редки по вина на хората и внесените от тях тревопасни животни, вредители и инфекции. Освен това огромна част от тези растения виреят в труднодостъпни и недостъпни планински райони, включително по стръмни скали.

Изследователите са открили рядкото растение Schiedea waiahuluensis по склоновете на каньона Ваймеа, докато са разузнавали района с помощта на дрон с камера. По-късно той е бил оборудван допълнително с дистанционно управляван нож за събиране на образци за по-нататъшни изследвания.

Новият растителен вид е храст с височина до 40 сантиметра, с тесни листа и зеленикави цветове. Среща се изключително по сухите склонове на каньона Ваймеа на височина между 530 и 950 метра. Популацията му наброява около 345 екземпляра. Учените смятат, че броят на Schiedea waiahuluensis някога е бил много по-голям преди въвеждането на дивите кози, които нанасят вреди на екосистемите на острова от края на 18-и век.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мъкаааа

    2 0 Отговор
    Добре е,че на този хавайски остров с помощта на дрон не са открили снаряд невзривен,от втората световна война.
  • 2 Хъм

    2 0 Отговор
    Язък ся, ще направят шампоани с него, че то вече с кво ли не направиха!
  • 3 123456

    0 0 Отговор
    Нов вид трева.
  • 4 Веднагааааа

    0 0 Отговор
    да се обсъреля с ядрена ракета.