Last news in Fakti

13 Март, 2015 12:31 7 041 3

Има ли лъжица катран в кацата с мед на Митниците?

  • лъжица-
  • катран-
  • кацата-
  • мед-
  • митниците-
  • елена кирилова-
  • григор здравков
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В кацата с мед изсипват лъжица катран. Така представителят на КТ „Подкрепа” в Митниците Пламен Велков определи назначението на небезизвестната в институцията Елена Кирилова за директор на дирекция „Организация и управление на човешките ресурси” в Централното митническо управление. От понеделник Кирилова трябва да влезе в кабинета си.

Факти. бг първа писа за това очаквано назначение и взривяването на синдикатите в Митниците за него и много от служителите на институцията.

Кирилова се яви на два конкурса, на първия бе на задни позиции, тогава от ведомството обявиха, че никой не се е представил добре. Дни след това бе направен и втори конкурс с още повече кандидати, сред които не липсваха добри професионалисти. От самото начало бе ясно, че Кирилова ще бъде класирана на първо място. Тя посещаваше кабинета на Ваньо Танов, заканваше се още преди да е седнала на така бленувания стол, че „ще беси и ще коли”. Трима от кандидатите обжалваха втория тур на конкурса, но какво от това. Синдикалистите, а и и не само те - мнозина в Митниците обясниха на Танов, че Кирилова има най-меко казано деструктивно поведение, но пак какво от това.

Тук е мястото да споменем, че Пламен Велков изрично подчерта: „Синдикатите не се обявяват срещу ръководството на Митниците, а срещу деструктивното поведение с назначението на Елена Кирилова. Това става в момент, в който резултатите от борбата с контрабандата и приходите са по-високи.  И то защото Танов връщайки се като директор на Митниците си назначи заместници професионалисти. Т.е., според нас, в момента в кацата с меда, ще бъде изсипана лъжицата с катрана, заяви Велков.

Той обаче изрично предупреди: „Опитахме се да постъпим интелигентно, изпратихме писма до директора на Митниците Ваньо Танов, министъра на финансите Владислав Горанов, премиера Бойко Борисов, за да не се стигне до стачки. До този момент никой не обърна внимание и назначението е факт от идващия понеделник. Така че, най-вероятно, скандалът тепърва предстои, за съжаление, допълни Пламен Велков.

Възмутени сме, че се борим срещу корупцията, а се назначава човек, който според нас, меко казано, може и да е генерирал корупция, каза Велков. Този коментар той обоснова с предишното кадруване на Елена Кирилова в Митниците. При предишното управление на Митниците от Танов, Кирилова е била на същата длъжност и е подменила 50% от хората в агенцията, като изплатените обезщетения на митничарите до този момент са за около 3 милиона лева. Относно така прословутите дискриминационни тестове за интегритет, които въведе Кирилова, имаме сериозни подозрение за фирмата, на която Митниците са плащали, че тя е на съпруга на  нейната помощничка – психоложката, която тогава се занимаваше с тези неща, каза Велков.

В писмата разпространени до Танов, Горанов и Борисов сме им обърнали внимание на доклад от 2013 г. и последваща проверка на Инспектората в Митниците, които още тогава са изпратени в Министерство на финансите.  Инспекторатът излезе с 15 страници заключение. Възмутително е, че никой не обърна внимание и аз съм абсолютно убеден, че скандалът тепърва предстои, повтори Велков.

Как описа той Кирилова: „Тя е реваншист човек. Още преди да бъде назначена е започнала да се заканва на хората от нейната бивша дирекция, които са дръзнали да кандидатстват успоредно с нея, с хората, които не сме съгласни с нейното назначение, а те са страшно много. За сега се въздържахме да правим стачки и демонстрации и да събираме хората от страната, гледаме да си вършим работата, вместо да се занимаваме с глупости. Така че, събитията тепърва предстоят. Дано не се стигне до стачка, но писмата, които сме пуснали до всички инстанции надяваме се, че ще им обърнат внимание и тепърва ще се дебатират. Доколкото зная, има сигнал от Антимафия до прокуратурата по този случай /бел ред. - той е от 24 февруари с входящ № 973/.

Ако Кирилова влезе отново в този кабинет в понеделник, ще се започне с манипулациите, защото тя ще има достъп до информация и ще може да замете някои следи. Но няма да избегне скандала, защото така или иначе този доклад ще стане достояние в публичното пространство рано или късно и тогава ще може някой да му обърне внимание, каза Велков.

Още при първото правителство на ГЕРБ, когато министър на финансите бе Симеон Дянков, е извършена проверка относно законността на психологическите тестове за интегритет.  Само, че тогава всичко някак си бе поръчково и приключи без констатации, смята Велков. След време в доклад от 9 август 2013 г.  е констатирано, че тестовете са абсолютно незаконни. Сега, като капак на всичко се опитват да ги вкарат в Закона за митниците, допълни той. „Ние не сме някаква категория администрация различна от другите. Защо не ги вкарат в Закона за държавния служител? Нека да бъде еднакво за всички подобно отношение. Това което възнамеряват да направят е дискриминационно. Ако успеят все пак, от „Подкрепа” ще заведем дела и ще ги съдим, докато трябва, защото това е тотална дискриминация. Ние не сме МВР и нямаме категория труд, а сме като всички останали администрации”, каза Велков. Според него, Кирилова се опитва да ги наложи, защото именно на тази база е уволнявала при предишното си назначение.

В доклада, касаещ и всички проверени конкурсни процедури, е установено, че са проведени при неспазване на разпоредбите на Закона за държавния служител. Налице е нарушение на принципите на конкурсното начало, както и за обективен подбор на професионално за най-подготвените кадри, така и за повишаване на общественото доверие. Предприетите от Агенция Митници съкращения 1.10.2009 г. – 30.06.2013 г. са стрували на агенцията 2 400 000 лева приблизително съдебно обезщетение – съдебните разноски към момента са над 3 милиона лева, подчерта Велков.

Направени са осем констатации и четири препоръки. Сред тях са в Агенция Митници да се положат усилия за назначаване на служители в най-високи нива на незаети щатни бройки, като се даде приоритет на длъжностите с ръководни функции. Във връзка с посочените пропуски, касаещи служебните кореспонденти и вътрешната отчетност и директора на агенцията, директорът да предприеме мерки за спазване на установения ред. Тук Велков  вмъкна, че Кирилова при предишното си кадруване е създала една малка митница в дирекцията - имаше си юристи, собствено деловодство, което е някакъв абсурдистан. Ръководството на Агенция Митници извърши анализ на ефективността на постигнатите резултати от прилагането на психологическите тестове, в това число и на извършените разходи по тях. Препоръчано е по отношение на направените разплащания през 2012 г. към фирма ОС „България” ООД да се отправи искане по компетентност от Агенцията за държавно финансова инспекция. Това не е направено. Т.е. и предното правителство на Бойко  Борисов, и това на Пламен Орешарски  в лицето на тогавашните ръководства на Министерство на финансите, не са си свършили работата докрай, каза Велков.

Сега хората от бивша дирекция на Кирилова първи възроптаха срещу нея и обясниха на Танов ситуацията, като изрично подчертаха, че тя  има брутално държание. Това явно нямаше ефект, каза Велков. Той допълни, че сега от „Подкрепа” ще поискат и среща с и с премиера. В противен случай отново ще се получи реваншистки сблъсък и ще занимаваме обществото с простотии вместо да си гледаме работата, коментира Велков. Той бе категоричен: „Директорът Танов, като се върна отново на този пост, постъпи мъдро и си назначи заместници професионалисти и благодарение на тях се постигат и по-добрите резултати. Но те ще бъдат опорочени от подобен род назначение.

След като премиерът Борисов пусна в обръщение репликата "Държели ме те за шлифера, да речем", редно е да попитаме и в тази ситуация държи ли някой някого за шлифера и дреме ли му на този някой.


 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 998877

    0 0 Отговор
    КОЙ?

    Коментиран от #2

  • 2 агент коце

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "998877":

    Оня с шлифера
  • 3 Курвата на Tanov

    0 0 Отговор
    Велков за съжаление е прав. Корупцията в митниците си има име - Кирилова.