Last news in Fakti

16 Април, 2015 20:47 5 458 7

Камионите с контрабандни цигари от Турция са 60

  • камионите-
  • контрабандни-
  • цигари-
  • турция-
  • цигарената-
  • афера-
  • гкпп капитан андреево

Загубите са за 120 млн. лв. Циркът на Митниците не свършва

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Циркът, който се разиграва с Митниците и боренето на корупцията, е прозрачен вече и за децата. Разбихме канал, хвалят се службите, само, че забравят едно основно правило в тези случаи, че каналът обвързва винаги не само тези по платната на границата, не само една служба, а обикновено е закрилян „от високо”.

Заради него ще сливаме Митниците с НАП, лошо работят граничари и митничари, а може би не, възможно е идеята да отпадне. Затова пък  ще правим координационно звено, което ще бори корупцията. Какво ще се случи обаче накрая, не е хич ясно.

Всъщност имитира се повече дейност - ще проверяват всички камиони сега пък на ГКПП Кулата, защото може би и там има корупция.

Ефектът е поразителен - опашки от превозни средства.

Този път явно няма с какво да се похвалят, прехвърля се топката кой е водещ на операцията на тази граница. Но мобилните групи действат с пълна сила,  бори се корупцията. А иначе и на ГКПП "Капитан Андреево" Жандармерията и Икономическа полиция регистрират присъствие до трето нареждане. За този случай се спестяват не една и две истини, информацията излиза на час по лъжичка. Необезпокояван ще остане и този път Николай Николов - Паскала, спряган за един от основните участници в контрабандния канал, както и стоящите над него. Кой ще го отнесе за преминалите камиони през ГКПП "Капитан Андреево", естествено„мишките” на ниското ниво, ще кажете - нищо ново под слънцето. И ще сте прави.

Какво се случва в Митниците и има ли нужда от обединение с НАП попитахме Григор Здравков от Легия Антимафия.

Преминалите камиони с контрабандни цигари през ГКПП Капитан Андреево от началото на годината до средата на април са 60, а загубите са 120 млн. лв, съобщи за Факти. бг  Здравков. Прокуратурата през Агенция "Митници" изисква справка за периода от началото на годината до настоящата дата, както и справка за цялата минала година. Такава има в агенция "Митници" Свиленград.

Чистата щета за държавата от управлението на агенция "Митници" под ръководството на г-н Ваньо Танов е по 1.5 млн. лева на камион без ДДС, или към 2 млн. на превозно средство. А чистата печалба за бандитите е по 500 хил. лева на камион, или 30 млн. лева.

Кой премиер ще търпи шефа на агенция "Митници" след като е доказана тази контрабанда? Как същите тези хора да изготвят план за повишаване на приходите? При тези установени законарушения те трябваше да депозират оставките си във Финансовото министерство и финансовият министър да реши, дали да ги остави, но това не се случва. Оставката в крайна сметка се нарича носене на административна и политическа отговорност", посочва Здравков.

"Събираемостта на приходите в бюджета няма да се промени с обединението, което обмисля премиера Бойко Борисов, ако се запази настоящото ръководство на агенция "Митници", категоричен е Здравков.

Сливането със сигурност ще бъде факт, защото е политическо решение, но това едва ли ще напълни държавната хазна. Кадровият потенциал е под минимума и там трябва да има смяна. Под ръководство нямам предвид само г-н Ваньо Танов, а шефовете на граничните пунктове, отдели и дирекции в Агенцията, в които трябва да дойдат други хора. За миналата година цялата Агенция „Митници" е заловила 4 камиона, за тази година - до тук, малко над един. 12 митничари успяха да пропуснат 17 камиона за 30 дни, а контрабандата не е само на Свиленград. Това беше първоначалната информация, твърди Здравков.

"В много европейски страни НАП и "Митници" са обединени. В този смисъл концепцията може би е в правилна посока. Но, ако се замислим какво няма в ЕС? Няма като у нас наркоотдели. Единствено в България г-н Танов се опитва да претопи наркоотделите с т. нар. отдел за "Митническо разузнаване", а те са обединение с най-голям риск за корупция. Затова и Ваньо Танов си има два готови отговора за борбата с наркотрафика. Това, че ще слеем двете агенции, не значи, че ще можем да променим държавните граници на страната. Вие как си представяте, че данъчни служители, които цял живот са работили по данъчно законодателство, да ги пуснат на Митница „Свиленград" -  ще търсят контрабандни цигари и ще залавят наркотици? Това няма как да стане. Данъчните нямат такъв капацитет и познание", коментира Здравков.

"Премиерът е дал поредния шанс на Ваньо Танов да предложи план и да повиши приходите. Не е ясно обаче как ще се случи това след като компютърната връзка между НАП и Агенция "Митници" съществува от няколко години, но тя целенасочено не се използва", посочва Здравков.
Премиерът Борисов обяви, че от Митниците бюджетът губи месечно около 30 млн. лева.

"Общата загуба от контрабанда на цигари са около 10 млрд. къса. Според общата загуба е около 80 млн. 10 милиарда къса цигари необмитени в България са милиард и половина акциз и още 300 млн. ДДС. 36 процента контрабанда горива са 600 млн. акциз и 200 млн. ДДС. Така загубите само за една година са около 1.8 млрд.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ааа

    1 0 Отговор
    Бойко може да смята само до 30,не му се сьрдете.

    Коментиран от #7

  • 2 TIR

    0 0 Отговор
    Не само мое мнение е,че в аферата с милионите от цигарите са забъркани не само редови митничари .Сега много ги боли всички ,че се размирисаха далаверите им и умишлено не работят както трябва и опашките са не само на Кулата,километрични са и на К.Андреево и на Лесово.Просто няма сила в нашата държава която да ги помоли да си вършат работата за която им се плаща,държат се грубо и нагло и не спряха да питат за бакшиша,който всеки водач на автомобил им дължи...
  • 3 възмутен

    0 0 Отговор
    Защо цамо в АМ се поставя въпроса за смени накъде оставят Гранична полиция където без тяхно участие е недопустима реализация на контрабанда от митнчари .
    Трябва наравно с митничарите да носят отговорност
  • 4 истина една

    0 0 Отговор
    Без участието на агенция "МУТРИЦИ" се случват само нищожните контрабанди агенцията внася контрабандната стока а после глобява употребяващите я
  • 5 ха

    0 0 Отговор
    Истината е една-наемаме си немски или японски митничари и проблемите свършват!Да, ама не!Мафиотите дето цицат 25 г.начело с Б.Б.няма да дадат кокъла без бой!А,извода е един-изриване на цялата олигархична върхушка, а,ако не,стойте си в клоаката и изродявайте до край!
  • 6 АГЕНТ

    0 0 Отговор
    ГЛАВАТА Е ЗЛОБНО И ПОСТОЯННО МАМИ И РЕКЕТИРА....
    ЛЪЖЕЦ МЕЧТАЕЩ ЗА ШЕФ НА МИТНИЦИТЕ....КАК И ОНЯ РЕВИЗОРА.
  • 7 356

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ааа":

    Само на Калотина всичко е на ред!!!!!Защо ли?