15 Септември, 2018 16:00 18 893 39

Yeni Safak: Готви ли се Русия за следващата голяма война?

  • изток 2018-
  • русия-
  • военни учения

Москва демонстрира, че е способна да се справи с мащабни военни предизвикателства

Yeni Safak: Готви ли се Русия за следващата голяма война? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С 300 хиляди войници, повече от хиляда самолета, хеликоптера и безпилотни летателни апарата (БПЛА), 36 хиляди танка и други бронирани машини и 80 бойни кораба, Русия демонстрира военната си мощ в най-големите маневри в съвременната си история, пише електронното издание на турския консервативен ежедневник Yeni Safak, цитирано от Агенция "Фокус".

Ученията „Восток-2018“, които започнаха във вторник идват след първите военни маневри на страната в Средиземно море след разпада на Съветския съюз, които се състояха в периода между 1 и 8 септември, припомня вестникът.

В мащабните учения ще се включат и подразделения от Китай и Монголия, а самият председател на Китай Си Дзинпин ще наблюдава действията на военните заедно с руския президент Владимир Путин. Всичко това се случва в източната част на Русия, отбелязва изданието.

„Руските власти са сигурни, че след 2020 година вероятността за конфликти, свързани с борбата за жизнено пространство ще се увеличат драматично, което е отразено в Плана за отбрана на Руската Федерация до 2020 година“, коментира руският военен анализатор Павел Фелгенхауер пред Анадолската агенция.

„На първо място, това ще бъде война за ресурси, а Русия има много от тях, така че руските власти очакват страната да бъде нападната от всички страни и именно това е причината за укрепването на всички отбранителни линии“, уверен е експертът.

Фелгенхауер заяви още, че разговорите за възможна война срещу Русия са започнали да циркулират по време на събитията в Украйна през 2014 година.

„През 2015 година бяха направени внезапни проверки в руската армия, които показаха ниска степен на бойна готовност“, обяснява военният анализатор.

„След това бе пусната мащабна програма за превъоръжаване и обучение на руските Въоръжени сили. „Восток-2018“ са заключителната фаза от тази подготовка, генерална проверка на свършената работа“ вярва Фелгенхауер.

Той подчертава, че ситуацията в Сирия, където, както твърди той, вероятността от директен конфликт между Русия и САЩ е много висока, влошава ситуацията.

„Не казвам, че ще започне Трета световна война. Но вероятността от избухването на война е по-висока от нула. Може би ще бъде, както по време на Студената война, която беше „студена“ само в Европа, но в Близкия Изток, Африка, Южна Америка и Азия бе придружавана от сериозни военни конфликти“, обяснява още Фелгенхауер, като отбелязва, че един от начините за предотвратяване на война е да покажеш на потенциалния враг военната си мощ.

Според мнението на военния експерт Сергей Ишченко, целта на Русия е да предотврати възможен конфликт. По неговите думи, именно това е причината Москва да проведе подобни мащабни маневри далеч от границите на НАТО.

Ишченко също е съгласен с мнението, че военните учения целят да демонстрират военната мощ на страната.

„През следващите дни, американците в Аляска ще имат уникалната възможност да видят отблизо корабите от Северния флот през своите бинокли“, коментира анализаторът.

Експертът от Руския съвет по международни отношения Антон Мардасов отбелязва високия дял на участващите в маневрите войници от общия състав на руските въоръжени сили.

„Въоръжените сили на Руската Федерация имат численост 1 902 758 души, включително 1 013 628 войници. Така че, около една трета от всички руски военнослужещи ще участват в ученията“, констатира експертът.

По думите на Мардасов, трябва да държиш армията си заета, за да бъде тя във форма.

„Когато няма войни, военните маневри ги заместват. Колкото по-големи са ученията, толкова повече задачи трябва да изпълнят военните и като изпълняват задачите, те повишават нивото на бойните си способности“, заяви той.

„Това е много необичайно събитие“, смята Октай Танрисевер, професор по международни отношения от турския Близкоизточен технически универститет. Той подчертава, че това е първият случай, в който Русия провежда учения в Тихия океан след Студената война.

Танрисевер отбеляза, че през последните три или четири години Русия провежда широкомащабни маневри на големи пространства в западната част на страната.

„Но този път те направиха още по-голямо учение на Изток“, констатира ученият.

„Чрез тези маневри Русия иска да демонстрира, че е способна да се справи с мащабни военни предизвикателства“. Те дават възможността на Москва да демонстрира съвременните си оръжейни системи, отбелязва още Танрисевер.

По неговите думи, след войната в Украйна през 2014 година и присъединяването на Крим, отношенията между Русия и НАТО са се влошили значително. „Именно затова през последните четири години те проведоха и други военни учения“, заяви експертът.

Танрисевер е на мнение, че маневрите са доказали, че Русия е готова за тотална война и са изпратили послание на САЩ и НАТО, че Москва е силна военно и може да се справи с предизвикателствата.

Той казва още, че Русия е загрижена от разполагането на британски и американски военноморски сили в Средиземно море, заради което, както твърди професорът, Москва е провела по-малко учение там.

„Но тези маневри (с Средиземно море) бяха също толкова важни, колкото и „Восток-2018“, подчерта Танрисвевер. „Защото Източното Средиземноморие е един от най-често разтърсваните от кризи региони в света“, обяснява той. Освен това, според професора, ученията в Средиземнорието са демонстрирали по-големите геополитически намерения на Русия.

„Тези събития са важни... Но ученията не трябва да бъдат буквално разбирани като готовност за започване на война. Това е просто шоу бизнес“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    34 160 Отговор
    Засега никой не е нападнал руската кочина, сама тя е проявявал агресивност. В Приднестровието, в Грузия, в Украйна, в Сирия. Така, че цитирания анализатор, който достига до извода, че ще нападат кочината заради ресурсите и е обикновен трол, пропагандист.

    Коментиран от #4, #8, #13, #15, #23, #30, #39

  • 2 сноу

    70 13 Отговор
    А-а готви се,готви ,че кравундерите така здраво ги сърбят задниците .
  • 3 Хи их хи

    65 8 Отговор
    В 16:00 темата е пусната, в 16:09 първия козяшки птеродактил се сбади!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ЗАЩОТО ЯВНО ОБИЧАТЕ ГНИДИ

    18 6 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдател":

    И ЗА ТОВА СЕ МНОГО СЪ ВЪЛНУВАТЕ РАЗМИШЛЯВАТЕ КОМЕНТИРАТЕ КЪТ ВИДИТЕ НОВИНИ ЗА ТЯХ/ ГНИДИТЕ/.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Джудже

    54 6 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    Значи Наполеон и Хитлер са "никой"? Може би всички, които са нападали " руската кочина" са го правили от чисто хуманни съображения, а не за територии и ресурси. Американските "спасители" не са нападнали "руската кочина" защото ги е страх, и за да подържат този страх "риските прасета" провеждат въпросните учения.

    Коментиран от #9

  • 9 Наблюдател

    9 44 Отговор

    До коментар #8 от "Джудже":

    Написаното е коментар на статията. Ако руските гниди четяха статиите, преди да пишат глупави коментари, щеше да бъде добре.

    Коментиран от #10

  • 10 Джудже

    30 5 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    Написаното е коментар на коментара, и има толкова връзка със статията, колкото и коментара на американофилският трол.
  • 11 За всичко имам сила чрез Христос

    22 4 Отговор
    Този ход на Русия със военните учения е много мъдър . Така ще охладят мераците на вражеските сили за война . Вижте и какво казва Божието Слово за мъдрият военно начално. Матей 14 : 28 .Защото кой от вас, когато иска да съгради кула, не сяда първо да пресметне разноските, дали ще има с какво да я доизкара?
    29. Да не би, като положи основа, а не може да доизкара, всички, които гледат да почнат да му се присмиват и да казват:
    30. Този човек почна да гради, но не можа да доизкара.
    31. Или кой цар, като отива на война срещу друг цар, не ще седне първо да се съветва, може ли с десет хиляди да стои против този, който иде срещу него с двадесет хиляди?
    32. Иначе, докато другият е още далеч, изпраща посланици да искат условия за мир.

    Коментиран от #18, #35

  • 12 Аналензатор

    42 3 Отговор
    Много трол, много чудо. Един смислен коментар няма. Много е просто- имат хората армия- правят учения. И в България се правеха военни учения. Ама, когато имаше армия. Сега се правят полицейски учения. Щото армия няма, но за нейна сметка- има 120000 хрантутника. Полюционери. Можем само да си мечтаем за това което правят рашките.
  • 13 goni

    32 5 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    Абе, човек! Как може да си толкова прост?! Не че ги харесвам, ама имат една особеност, бият се до последно! Едновременно с това хората са много свестни! Не ти трябва да имаш вземане даване с тях, освен, ако не ги харесваш! Кой знае защо те ни харесват!:)

    Коментиран от #16

  • 14 Стефан Стамболов

    2 14 Отговор
    А така, съберете се на куп да ви хвана с един куршум.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Generalissimo FRANCO

    12 13 Отговор

    До коментар #13 от "goni":

    "Кой знае защо, те ни харесват.....". За онези, които не познават в детайли руско-българските отношения, разрешавам си да напомня само един факт : За Кремъл "братска страна" е васална страна без достойнство и историческа памет. За справка препоръчвам да се черпи информация от оторизираните руски сайтове, като например "Друзья Путина"...., като е добре да се упомене, че България е членка на ЕС/НАТО.....Реакцията ще бъде смазваща....

    Коментиран от #17

  • 17 goni

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "Generalissimo FRANCO":

    Е, ти какво очакваш?!

    Коментиран от #22

  • 18 Generalissimo FRANCO

    5 10 Отговор

    До коментар #11 от "За всичко имам сила чрез Христос":

    Библията е бестселър No 1 ! И все пак, можем ли да си представим Русия като страна без политически затворници, без политически убийства (у дома и зад граница от времето на Сталин, Ягода, Ежов, Берия, та до наши дни) , без правосъдие и православна църква, които "козируват" на императора/генсека/президента, без териториални претенции към съседите, и разбира се без силна армия, гарантираща това статукво ?

    Коментиран от #20, #33

  • 19 Катюша

    11 18 Отговор
    Ако няма срещу кого да воюва, ще си създаде (нарочи) враг и пак ще се бие! Тя не знае що е туй мир!

    Коментиран от #21

  • 20 goni

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Generalissimo FRANCO":

    Извинявам се! Явно си интелигентен човек и съм те подценил! Но, се замисли, кое е по-добро за нас?! Както и да е! Няма значение. Няма да решим проблема!
  • 21 goni

    3 6 Отговор

    До коментар #19 от "Катюша":

    Точно!
  • 22 Generalissimo FRANCO

    7 11 Отговор

    До коментар #17 от "goni":

    Онова, което "очаквах", отдавна съм го получил : "....в морду", както те обичат да се изразяват, когато им се обясни, че имаме историческа и родова памет, че сме народ, който в болшинството си е признателен за освободителната руско-турска война от 1877-1878, но (!) че сме и народ, за когото общочовешките ценности са по-святи от ефемерните , наложени от великите сили политически съюзи и договори! Доказателства дал Бог! Достатъчно е да упомена имената на Стефан Стамболов и Захари Стоянов, на Константин Стоилов, на Стамболийски (с много резерви) и на други "строители", за които възрожденската идея не е забравена! И ако днес младите гласуват "с краката си" (урната е в "Терминал 2"), то е защото на поне две-три поколения бяха системно промивани мозъците, че новото летоброене е започнало на 9 септември, и че пред тях са "сияйните върхове на Комунизма".... които с времето все повече се отдалечаваха!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 помнещ

    2 13 Отговор
    Когато Дон Джуджи си отиде Русия може да се пресъедини към нормалните страни.

    Коментиран от #26, #32

  • 25 До 11

    3 1 Отговор
    Левит закона за светоста и справедливоста :
    19:19 Да пазите наредбите Ми.
    Да не чифтосваш добитъка си с добитък от друга порода; да не сееш й чифтосфаш разнородни семена в нивата си; нито да обличаш дреха, тъкана от разновидна прежда.
    19:29 Да не оскверниш дъщеря си, като я правиш блудница, да не би земята да изпадне в блудство и да се напълни с беззаконие.
    ЛЕВИТ 20 Наказания за
    извършени грехове .
    20:13 Ако някой легне с мъж като с жена, и двамата са извършили гнусота; да бъдат умъртвени; кръвта им да бъде върху тях.
    И ВСИЧКО КАЗАНО ОТ ЛЕВИТ ПРАКТИЧЕСКИ ОДАВНА В ХОД 😭ТА ЗНАЕЛИ СЕ КОИ ГОНИ ТОМ И ДЖЕРИ
  • 26 Симо

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "помнещ":

    Правилно. Русия ще ги присъедини ...в своята сфера на влияние, а напредналите явки ще се чудят на кого да се отдадат. На Русия или на Китай. Края на долара и от там на вашингтонската паразити е близо и те го разбират . За това климат като прасета в кланица.
  • 27 zov za pakala

    8 7 Отговор
    KOMUNIST NIKOGA NE EVODIL IAVNA VOINA.KOMUNISTA VODI KURVENSKA TERORISTICHNA VOINA I OTRICHA ZA TOVA.KOMUNISTA E DARVENA KUHA LEIKA.KOMUNISTA SEE OMRAZA I NASILIE I KADETO STAPNE CVETE NE NIKNE.DIAVOLSKO IZOBRETENIE.NA VRATATA NA ADA
    PISHE''DOBRE DOSHLI KOMUNISTI''.
  • 28 Анонимен

    6 3 Отговор
    Само слепец не би се котвил за военен конфликт. Войната си идва безпощадно.
    Няма да е обичайна война, но ще дойде.
    Не може на острова едни да живеят като царе, а в Индия да умират деца от глад.
    Няма как САЩ да реши, че Либия не трябва да я има.
    В арабския свят е още по зле, за 20 години 18 войни. Все някога народите ще си поискат своето. И умните се готвят. Глупавите като нас и част от колониите в ЕС проспиват момента.
    Няма значение дали харесвам Русия или САЩ. В случая ние сме губещи, ако не се стегнем.

    Коментиран от #29, #31

  • 29 Русофилистик

    4 5 Отговор

    До коментар #28 от "Анонимен":

    В Индия умират от глад защото правят деца като нашите цигани. Нормално е хората да живеят различно защото не работят еднакво и не са умни еднакво. Другото е болшевишка агитация. Ние сме избрали цивилизования свят. Дано да се справи с ордите варварски
  • 30 хахахах

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    Марш да учиш история или бъркаш САЩ с Русия
  • 31 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Анонимен":

    Кой народ ще си поиска своето и от кой ,като искаш да живееш по добре няма си крепиш макарите цял ден в кафето а ще отидеш и ще бачкаш и ако не си учил и мислиш че заплатата ти е малка ще бачкаш на две места както много хора
  • 32 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "помнещ":

    В грешка си времето на Горбачов и Елцин си отиде .От тук до края на света Русия ще се упфавляв само от висши служители на КГБ

    Коментиран от #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 За Кинжалите и благото

    4 1 Отговор
    НА АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ ИМ ТРЯБВА гореща война, а постепенно икономическо обезкръвяване на Русия. До този момент ту това им се отдава, ту руснаците противодействат ефикасно.
    ЛОШОТО ЗА РУСИЯ Е, АКО САЩ И КИТАЙ СЕ ДОГОВОРЯТ ЗА ОБЩО ОТХАПВАНЕ НА ХАПКИ ОТ ВЕЛИКАТА МЕЧКА. ТОГАВА ТЯ ЩЕ Е ЗАСТРАШЕНА НАИСТИНА.
  • 35 МъфГей ин

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "За всичко имам сила чрез Христос":

    И-и-и-и кат кажеш вражеските сили , направо се кефя , Все едно че чета вестник РАБ ДЕЛО от 50-те . Направо ме телепортира назад във времето. А бе вий да не сте някакви изкопаеми ,които са се съживили.
    Пак ми мирише на гигантски фалит. Пак ще ядат желязото и пак ще сменят ГЕН Секретари до-о-о-о като се изясни.
  • 36 Манчо Манчев

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Хак им е .да ги управлява КГБ , ще цъфнат и ще вържат. А рублата ще стане най-могъщата валута във света . Ех ако могат да вържат и българския Лев за нея, ще ядем само борш ,чай и компот и от оня квас ,който да се чудиш да пиеш или да плюеш.
  • 37 Орлин П

    2 1 Отговор
    Да се знае от Българите: На 23 септември 1939 година в Брест бойните другари и съюзници нацистка Германия и болшевишка Русия правят съвместен военен парад в чест на победата над Полша. Командващ от руска страна комбриг Кривошеин а от германска- генерал Гудериан.
  • 38 Така е

    3 0 Отговор
    Обърнете внимание на " борбата за жизнено пространство".Кои имат крестяща нужда от жизнено пространство ? Китай.Путин разбира, че тръгнат ли един милиард китайци с тоягите , никакви бомби няма да ги спрат.За това Путин се мъчи всячески да отложи тази процес колкото може по далеч. Китай продължава да е втората сила в света и е единствената реална заплаха за Русия.
  • 39 Коко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    Те много искат ама не им стиска иначе досега русия да беше се превърнала като българската кочина разгррадена разграбена оглозгана от мутри мафия крадци политици поддържани от империята на злото наречена САЩ и ЕС