29 Ноември, 2018 13:40 10 228 50

Русия създава лазерен танк

  • русия-
  • лазерен-
  • танк

Руснаците търсят пробив във военната промишленост

Русия създава лазерен танк - 1
Снимка: Shutterstock

В далечната 1960 г. на широката общественост за първи път беше демонстриран лазерът, когото журналистите нарекоха "лъч на смъртта". Оттогава учените в САЩ и СССР не спряха нито за миг да работят върху създаването на лазерни оръжия, пише Pogled.info.

Дори след края на Студената война американците не спряха проектите си за бойни лазери, въпреки че изразходваха астрономически суми за тях. И всичко би било добре, ако тези милиардни разходи бяха донесли поне някакъв резултат. За съжаление лазерното оръжие остава по-скоро екзотично шоу, а не ефективно средство за поразяване. Възможно е обаче в близко бъдеще Русия да може да приведе в работещо състояние лазерните технологии и да направи истинска революция във военното дело.

Така стана известно, че военно-промишленият комплекс (ВПК) на Руската федерация разглежда възможността за създаване на боен лазерен танк, който да може да работи без екипаж. Това се съобщава от източник във ВПК.

Според замисъла, гъсеничната платформа трябва да стане носител на перспективни видове въоръжения с възможност за контрол в безпилотен режим. Основната задача на първия етап е да се създаде мощна електрическа система на бъдещия резервоар за енергоемко полезно натоварване.

Според източника, вместо с артилерия, машината ще бъде оборудвана с боен лазер или електромагнитно оръдие, релсотрон (релсово електромагнитно оръдие – бел. пр.) Между другото, бойният лазерен комплекс "Пересвет" в момента преминава пилотна експлоатация.

През последните години, с усилията на военни инженери и конструктори, на въоръжение в руската армия бяха приети различни видове оръжия, които не само че не отстъпват на западните аналози, но и ги превъзхождат в много отношения. Затова, има увереност, че в областта на лазерното и електромагнитното оръжие отечественият военно-промишлен комплекс също ще съумее да постигне големи успехи.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    43 28 Отговор
    сороснята е в траур!!
    Раята още матрьошки, мурзилки и картонени Армати бълнува!!
    Къде са Двете кули, пентагонът , "Терминаторите"!??

    Коментиран от #8, #19, #44

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ****

    39 24 Отговор
    Нато ще овесят нос след тази новина.
  • 4 русия е джудже

    29 40 Отговор
    Пойнтерсувайте се малко една частна компания като ДАРПА ,какви неща изобретява и после ще видите руснаците какви технологични джуджета са.

    Коментиран от #38

  • 5 Мужик

    37 37 Отговор
    Хаха, поредната откровенно пропагандна статия за радост малоумни ушанки и българските русофилски лумпени... Виждам как вече гърмят шампанското (или там - бояришника) и празнуват, че неназован източник казал пред неназовано издание, че руснаците е "възможно... в близко бъдеще..."... Само не се уточнява анимационен ли ще е и този танк, като останалите им "непобедими оръжия"...
  • 6 1234

    28 33 Отговор
    Путинята в екстаз!!Довечера-мокри сънища!
  • 7 Язе

    20 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: да се създаде мощна електрическа система на бъдещия резервоар ...
    Сега не разбрах за резервоар или за танк става дума?
  • 8 ти където отиваш аз от там се връщам

    21 19 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Пха ха . Лазерните оръжия били екзотично шоу Е то от поглед инфо какво друго може да се очаква. Релсотрона е въведен на въоръжение вече в САЩ Зувмолт е въоръжен с релсотрони ,но и на по стари кораби се монтира също. Лазерните оръжия са въведени на въоръжение също напр. лазерът Атина . Системата ALTB се монтира на самолети Боинг 747 -служи за защита от балистични ракети -ползва се поне от 10 години. Има програма за ъпгрейд на изтребителите 4то поколение и бомбардировачи с лазерна защита . Има програма за ъпгрейд на Ф 22 Раптър с лазерни оръдия . Както и много други.
  • 9 русняк

    20 19 Отговор
    не пишете глупосто тоя танк одявна го има още след студената воина много преди сащ да го произведат
  • 10 русняк

    15 14 Отговор
    даже имаме подводница и специялни истребители които са военна и дьржавна таина

    Коментиран от #50

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ристе

    25 22 Отговор
    Закривай високотехнологичната руска кочина :)

    Коментиран от #14

  • 13 onq s konq

    27 21 Отговор
    45 ГОДИНИ подобни високопарни РУСКИ ЛЪЖИ изричани със типичното ПРОТИВНО МУЖИШКО САМОЧУВСТВИЕ заливаха България и Източния блок- колко е мощна Червената армия,колко е "цветуща" руската икономика,КОЛКО ТРЯБВА ДА СМЕ ЩАСТЛИВИ ЧЕ ИМАМЕ ЗА "ГОЛЯМ БРАТ" РУСИЯ!Дори БЯХМЕ ДЛЪЖНИ ДА СЕ ОСЛУШВАМЕ НЕПРЕКЪСНАТО/и на сън/ да не пропуснем ВЪРХОВНОТО СЪБИТИЕ - ПЪРВОТО ПОЧУКВАНЕ НА КОМУНИЗМА И НА НАШАТА РОДНА ВРАТА!А жестоката истина БЕШЕ,Е И ЩЕ БЪДЕ,ЧЕ ТАМ ЗА КЪДЕТО под ръка със СССР сме се запътили,"ПРОГНИЛИЯТ ЗАПАД" СЕ ВРЪЩА!Принципно така стои и въпросът с въпросния "Лазерен танк",който ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЩЕ ПРЕВЪЗХОЖДА НАТОВСКИЯ ...така както и руският слон е най-големият:)Все пак да не забравяме че всичко което денонощно руските оръжейници успеят да "измайсторят,ТО НЕМИНУЕМО ЩЕ БЪДЕ НАСОЧЕНО И КЪМ БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #15

  • 14 дресиор на слонове

    22 20 Отговор

    До коментар #12 от "Ристе":

    еи сорос що не се грьмнеш с някои воден пистолет иди се скрии някьде
  • 15 боико борисов

    14 14 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    вие много листе сигурен в това дето цитирате последните думи сиреч

    Коментиран от #18, #23

  • 16 москвич-ГОЛЯМА БРАКМА

    19 13 Отговор
    Какво може да измисли един пиян и прост руски боклук знаем ги москвичи и заски хо хо хо
  • 17 Къде е курск ????

    20 16 Отговор
    Всичко руско е боклук и става само за СКРАП .
  • 18 onq s konq

    13 8 Отговор

    До коментар #15 от "боико борисов":

    Ха!А "вие много листе сигурен" че това което съм написал сте го разбрал?
  • 19 Фантомас Се Развихря

    16 8 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Направо шъ съ разплачъ . Това не е Мурзилка .това е Чебурашка , остава само Путин да може да запали матора, ако не ,ще я евакуират.
    Голям джумбиш бе другарю Стефанов . Мойте сълзи, са сълзи от смях ,смях ,смях ................
  • 20 Накамур Накамуров

    17 10 Отговор
    Пак ли рекламират сдялани оружия тия мужици. Аз нали виждам , бронята отзад му е вързана с тел. Сега ако сложи някое транзисторно запалване за 110лв / аз съм демонтирал едно от седемдесетте от Москвича на баща ми/ може евентуаЛНО ДА ЗАПАЛИ до първата бензиностанция.Ай честито рубладжийчета . Да не забравите , да си преброите доларчетата под дюшека , щото може да ви потрябват.
  • 21 Хер Отто Флик

    15 9 Отговор
    Майкоуууу, "лазерен танк"! Колко ли мегавата мощност трябва да има генератора, за да създаде лъч, способен да пробие танкова броня на поне 200 метра! Факти, тоя път разбихте представата ни за физика на пух и прах! Янките използват тествано лазерно оръжие на АТОМЕН самолетоносач, като използват енергията, генерирана от реактора! Мощността му стига за поразяване на малки цели, като крилати ракети и малки катери! А мурзилките- "лазерен танк" , малеееее....

    Коментиран от #29

  • 22 Крум

    17 8 Отговор
    Мурзилажа може да създаде идинствено нов лосион за баня - 😨 да си шпиц румират още докато го купуват.

    Тоя танк ще свърши в някоя анимация и това ще е
  • 23 Хер Отто Флик

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "боико борисов":

    Ма то главна буква, препинателнителни знаци и слято написани представки.... Ако станат от гроба Св. Св. Кирил и Методий , Св. Константин Кирил Философ, Сава, Горазд, Наум и Ангеларий, ще се самоубият!
  • 24 Хер Отто Флик

    13 5 Отговор
    Като чета постовете на тотално неграмотните жужопоклонници имам чувството, че ги пише един и същ, добре платен от москалията трол!

    Коментиран от #27

  • 25 ЛОРД ВЕЙДЪР

    9 2 Отговор
    ГОВОРИ, КОСМОС! ЧЕТА И УСТАНОВЯВАМ, ЧЕ СТЕ ДАЛИ ДОСТЪП ДО НАША НЕСПОЛУЧЛИВА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА СЕРИЯ ОТ УМСТВЕНО НЕДОРАЗВИТИ БИОРАБОТЧЕТА - КОСМИЧЕСКИ ОТПАДЪК ОТ ДЕФЕКТНАТА НИ СЕРИЯ, НЕИЗВЕСТНО КАК, НО ЯВНО СТИГНАЛ ДО ЗЕМЯТА. НЕ ВЯРВАТЕ, ЧЕ СА ДЕФЕКТНИ? ВИЖТЕ ГО САМО ТОЯ С ПРОИЗВОДСТВЕНАТА ТАБЕЛКА "Ксaniba" - СОФТУЕРЪТ МУ Е ПРЕД ТОТАЛНО ИЗПУШВАНЕ! ПРОЩАВАЙТЕ, ЧЕ СМЕ ГО ПРЕДОЗИРАЛИ СЪС СОФТУЕР ... ЗА ГЛАВА, С КОЯТО ДА ПАЗИ САМО РАВНОВЕСИЕ!
  • 26 ванката

    7 15 Отговор
    поредната пропаганда но ме кефи заблудените офчици как яко плюят руснаците без да си имат дори и малка предства от колко години русия изпозлва тази технология и още много други които са засекретени и само на моменти посплашват вашите идоли малоумните кравари и после 10г размишляват над това какво ли са използвали руснаците този път... но нали живеем в българия всички подръжават на пошлостта и простотията затова има и толкова пошли фенчета империята на злото но няма да е за дълго радостта на фенчетата милите как ще гледат тъпо скоро ...

    Коментиран от #35

  • 27 Яшар

    4 13 Отговор

    До коментар #24 от "Хер Отто Флик":

    Хер,струва ми се,че си фрустриран...☺
  • 28 тъпунгера

    7 14 Отговор
    Ало, Флик, ало, хер Ото, много напънато го раздаваш, да не би още да ти държи влага от ВСВ,а? А и с такава неприязън към троловете се отнасят ГНОМИТЕ!
  • 29 Бай хой

    4 16 Отговор

    До коментар #21 от "Хер Отто Флик":

    Смятай колко са напред с материала даскале.

    Коментиран от #31

  • 30 малчуган

    6 11 Отговор
    Ало,Бате,ало,Бате хер,ама тоя Бате Трик голям циркаджия излезна щом и тук му минават номерата със смешките? Дава Бате Трик, ние от детската градина много ти се радваме и дано Дядо Коледа ти донесе голем Плик, с надпис за хер Трик, да участвува в новогодишното шоу за приза "Баш Смешник"!
  • 31 Хер Отто Флик

    10 2 Отговор

    До коментар #29 от "Бай хой":

    С лъжите и анимациите са наистина напред!
  • 32 ЛОРД ВЕЙДЪР

    9 2 Отговор
    ГОВОРИ, КОСМОС! ДО ДЕФЕКТНОТО БИОРОБОТЧЕ. ВИЖДАМ, ЧЕ СИ МИНАЛО НА АВАРИЕН РЕЖИМ И ОТ СВЕТЕНЕ НА АВАРИЙНАТА ЛАМПИЧКА ВСИЧКО ТИ Е ЧЕРВЕНО. ПРОЩАВАМЕ ТИ, ЧЕ СИ НАТИСНАЛ ЧЕРВЕНОТО. ТИ НИКОГА НЯМА ДА РАЗБЕРЕШ, ЧЕ ИМА И ДРУГИ ЦВЕТОВЕ! ЧЕРВЕНИЯТ ТИ ДЕФЕКТ Е НЕОТСТРАНИМ!
  • 33 тъпунгера

    4 14 Отговор
    Я, тоя Хер, тоя Ото, тоя Флик! Ама, вижте го, сам си призна да бил ГНОМ! Я,да видим,дали има още като него?

    Коментиран от #34

  • 34 Хер Отто Флик

    7 4 Отговор

    До коментар #33 от "тъпунгера":

    Мдаааа, 1/90 см 110 кг "гном" на младини здраво блъскал в залите на силов трибой... Ти какво представляваше дребосъко?

    Коментиран от #48

  • 35 викт

    11 3 Отговор

    До коментар #26 от "ванката":

    Дълбоко са ти ги засекретили . Само ти и Росен Стойчев и група аниматори от союзмультфилм знаете за тях
  • 36 фжр

    3 1 Отговор
    Не знам, защо си мислите, че системата L.A.S.E.R. е по-способна от балистичната крива, която е много по-далекобойна ))) Как с лазера ще стреляш на друг континент, освен ако не си в орбита на планетата? Ама с балистична крива си е без проблем
  • 37 1944

    12 2 Отговор
    союзмултфилм ще представи новите безаналогови оръжия с превъзходна анимация. ще, ще, ще... стига простотии бе, тате.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Анонимен

    7 0 Отговор
    Чакаме и лазерен меч догодина
  • 40 Иван

    7 1 Отговор
    Голям фен съм на Русия, но подобни "изкъртващи мивки" "новини" ме хвърлят в потрес. Особено впечатление ми прави не инфото за лазерните и електромагнитните технологии, а това, че "не само не отстъпват на западните модели, но и в някои отношения ги превъзхождат"... Това само комплексиран тъпоумен руски журналист може да го измисли. Ами, направете го така, че решително да превъзхожда западните образци въоръжение, бе, новоизлюпени чалми такива! И как може "Факти.бг" да публикува без редакция изречението за "отечественият военно-промишлен комплекс"?! Вие граждани на Руската федерация ли сте? Колкото и да харесвам и уважавам Русия, не мога да си затворя очите пред тези недомислици, но пък в България всеки втори е продажник, все едно американските бомби или руските ракети ще го различат и пожалят някой ден, не дай си Боже...
  • 41 Мизиец

    7 1 Отговор
    Абе, тук има ли поне един коментар без правописни грешки? И всички неграмотници акъл дават. Във "Факти" не се бях "ровил" в коментарите, но днес погледнах и ... оооооо!

    Коментиран от #45

  • 42 а ха хааа

    7 2 Отговор
    Какъв траур бе деби, влез в тубата и виж реално работещо електромагнитно на на BAEsytem. Вече имат инсталирани и на кораби. В програмата си "Звездни войни" обявена от Рейгън наляха много пари и не са спирали. Имат проекти и за бойни химически лазери качени на борда на самолети.Поредния фишек за сплотяване и ентусиазиране на русофилята. ....
  • 43 СТАРОТО

    5 0 Отговор
    дааа русия създаде и лазерна каруца-гении направо хахах
  • 44 ПУТКИНЮШКИНСКИ ОРГАЗМИ

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Мъ да, рАЗИЯтското джудже е най-високото в света! Танка работи с втечнена п.ръ.ня и на буксир като армата-бракмата. Както знаем, рАЗИЯтската каруца е най-технологична. В рАЗИЯ имат и лазерни сонди за нефт, вервайте ми. Всичко превъзхожда западните образци и почти е на фаза пилотни изпитания. Само путкинюшките не се превъзбуждайте, че ще се събудите и до съмване ще се въртите в леглото.
  • 45 Нема, колега,

    13 0 Отговор

    До коментар #41 от "Мизиец":

    то още дядо Вазов пише, че българският русофил е не само мързелив, но и неграмотен. И дори когато чете, не може да чете без да си мърда устата.

    А това нещо Kcaniba копи-пейства всеки ден един и същ текст под всички статии. Направо "стахановец"!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Пазачев

    1 10 Отговор

    До коментар #34 от "Хер Отто Флик":

    О, познавам такива като тебе, Хер Отто Флик - на младини зобили и опитвали да правят мускули, а сега - отрязани отвсякъде, без кинти, с малки чурчици, които не им стават от зобенето... И понеже не ви стават, пребивате жените си, щото те виновни... Вероятно си милиционер, охранител, военен или некъв друг вид надупен пазач на нещо си, психиката и изказа ви е типичен, няма сбъркване ?!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 МЪ ДА

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "русняк":

    и "специялни" подводни "истребители" от подводната "авияция", които тоже са държавна тайна, имате, верваме ви!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания