Last news in Fakti

13 Януари, 2020 11:30 6 684 11

Завод точи вода от Дунав и връща отпадъците си в реката

  • никопол-
  • завод за хартия-
  • река дунав

Как реагираха институциите

Завод точи вода от Дунав и връща отпадъците си в реката - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

В продължение на година в социалната мрежа хора от Никопол публикуват снимки и видеа, подават сигнали за това, че е замърсена река Осъм край село Черковица. Те твърдят, че замърсяването е от завода за хартия, който се намира в близост до реката.

Разследване на "Трафикнюз":

Жители на града твърдят, че мръсотията, която се излива в този канал е от завода за тоалетна и домакинска хартия. Според Богомил Пешов от тръба, която идва от завода, се излива цялата мръсотия в канала:

„Той е направен специално за тази цел, да се излива мизерията от тук. Всички тези химикали. Значи никой не е мислил да прави Пречиствателна станция. Кой им дава право на тези хора да замърсяват реката? Унищожена е цялата флора и фауна. Всичко вътре е мъртвило. Няма живот в реката.Няма една рибка, жаби няма. Погледнете, там е наслоено, сигурно има един метър наноси.Трябва да се потърси отговорност на тези хора от съответните инстанции.Всеки идва гледа, много е мръсно, но нищо не се прави.Виждате какво става с реката.Това е нещо ужасно! Това е престъпление!“, казва Пешов.

„И това нещо тук е до устието на Дунав. Дори като спадне, водата продължава да носи ужасна миризма на тоалетна и на хлор. Страшна воня, лятото особено. Миналата година вреше от риба тук, сега няма нито риба, нито жаби, нито нищо“, споделя Цветозар Георгиев.

„Лично аз посещавам от 7-8 години това място, цветовете постоянно са различни. Днес са лилави, утре са бели. Всичко това е утаено по дъното, то може да се види с просто око от всеки един, който отиде.“, допълва Христо Иванов.

В предприятието работят много хора от общината. А подателите на сигнала са категорични, че не искат да затварят завода. Искат чиста река, не безработни семейства. Освен това те смятат, че мръсотията, която тече, не е безвредна.

„Значи това е завод, който работи тук от 70 години. Последните 4-5 години откакто ние направихме Пречиствателна станция, сме вложили сигурно 250 хиляди лева, такава не е имало никога. Той работи така още от комунизма. Още от 70—та година. Никога не е имало Пречиствателна станция“., казва Иво Йорданов.

Той уверява, че правят собствен мониторинг и на всеки два месеца проби се взимат също и от РИОСВ-Плевен. А,резултатите показват, че няма нарушение в показателите.

Вижда се съоръжението, като подробно се обяснява как след 6-часов цикъл излиза бистра вода. Седмица по-късно кадрите показват друго. Екип на "Трафикнюз" прекарва няколко денонощия до канала. Видяното там поставя под съмнение дали съоръжението покрива капацитета, въпреки че е направено трето стъпало след предписанията на Екоинспекцията. Вижда се също, че водата се излива много по-често, а не през 6 часа. Тече и мръсна, и чиста вода.

На 25-ти февруари миналата година след сигнал за замърсяване на реката Районната прокуратура в Никопол образува досъдебно производство. Наблюдаващ прокурор дори взима проби от мръсната вода. Делото обаче е прекратено. Дежурният прокурор е преценил и незабавно е извършен оглед на местопроизшествие. Образувано е и досъдебно производство за престъпление по член 352 ал 1 от Наказателния кодекс.То обаче е прекратено, обясни наблюдаващият случая прокурор Нанка Рачева.

Мотивите са: При извършения първоначален оглед, са били иззети от разследващите органи проби от водите на река Осъм, като в последствие действията по досъдебното производство са съгласувани с експерти от регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в град Плевен, които са преценили, че не може да бъде извършена експертиза на взетите от разследващите органи проби от водата, тъй като не са взети по предвидения за това ред.

Два дни по-късно е направен втори оглед.Само, че тогава не тече мръсна вода. Взети са и проби. Експертите от Екоинспекцията не установяват замърсяване, а в заключението на експертизата е посочено че, не е установено замърсяване на водата, като в заключението на експертизата е посочено, че: Такава експертиза, експертно заключение, по взетите първоначални проби от разследващите органи не може да се извърши, тъй като не е спазен реда за изземване на проби, тоест в стерилни епруветки, което би компрометирало заключението им, ако бъде дадено такова, обяснява наблюдаващият прокурор Нанка Рачева.

И така, на база на заключението на специалистите от РИОСВ по назначената експертиза за липса на замърсяване на водите на река Осъм с постановление от 30- ти август 2019 г. наказателното производство е прекратено.

"В продължение на 10 дни молим за интервю или някакво становище експертите от РИОСВ-Плевен. И те 10 дни ни уверяват, че ще получим писмено становище, но категорично отказват интервю. Ден преди предаването „Неделята на Нова“, където се излъчи разследването, получаваме отговор, с който от екониспекцията потвърждават за наложени санкции за над 15 хиляди лева през 2018 г. на завода", пишат от "Трафикнюз".

Посочено е също, че е направен контролен мониторинг и е наложена санкция за превишени норми през септември миналата година в размер на 119 лева месечно, която през октомври е отменена. При последната проверка на 17 декември отново са взети проби, а резултатите от тях още не са готови.

Сигнал до компетентните институции подава и депутатът Стефан Бурджев.

„Аз сезирах Районната прокуратура в Никопол, РИОСВ –Плевен, директора на полицията. След това поставих парламентарно питане и към министъра на околната среда и водите-Нено Димов. За мен беше сериозен резултат и напредък на Министерството на околната среда и водите, което наложи мисля два акта за десетки хиляди лева глоба на завода“, казва Бурджев.

Разбираме, че заводът работи с вода от река Дунав. Според наши източници се ползва по-голямо количество, отколкото се отчита. Водата минава през тръби, а в станция се намира дебитомер. От тръбите водата отива в завода, използва се в производството, след което по канала се излива в река Осъм, която пък се влива обратно в река Дунав.

Какво е потреблението? Кой го контролира? И каква е цената ? Търсят се отговори от Басейнова дирекция –Плевен.

Получаваме становище също в последния момент. Прави впечатление, че през 2018 г. заводът е изразходвал 109 596 кубика вода. Това означава, че за производство са използвани едва 5 процента от капацитета на машините на предприятието. А цената за разход на вода от река Дунав е само 3455,73 лева за цяла година.

Потърсен е и кмета на община Никопол –Ивелин Савов с въпрос: Има ли според него проблем и ако е така, как ще бъде решен. Той обаче отказва да се ангажира с коментар, тъй като общината не била контролен орган.

И докато от РИОСВ-Плевен твърдят, че няма проблем, хората продължават да публикуват снимки и видеа на мръсната река. Техните искания са независими експерти да изследват водата и въздуха в района. Те заплашиха с протести, ако проблемът със замърсяването на водата не спре.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 О йееее😂😂😂

    8 1 Отговор
    Това е страхотно

    Коментиран от #8

  • 2 Горо

    30 0 Отговор
    Дирекциите РИОСВ са пълни с корумпирани инспектори, които например предупреждават преди да отидат да проверят някой обект по сигнал, за което редовно получават "такса спокойствие". Дори и да се намери някой по-съвестен инспектор и да напише обективен протокол, неговият началник подменя констатациите и инспекторът, ако иска да остане на работа подписва изводи, с които не е бил съгласен. Ръководителите на тези звена често са некомпетентни и недобросъвестни, назначени с политически протекции. Темата за чистотата на въздуха, земята и водите тепърва ще стане централна тема на обществено-политическия живот у нас. За съжаление в България не съществуват автентични и ефективни екологични организации, които да бъдат представени в парламента и да са в основата на едно по-строго законодателство, което за защитава околната среда.

    Коментиран от #5

  • 3 Lonecheer

    14 0 Отговор
    Как реагирали институциите?! Ами никак, сега ще им вдигнат " такса спокойствие" и толкова. Завода даже може да вдигне производството и да изхвърля още повече отрови в реката.
  • 4 Рошко

    3 0 Отговор
    Институции в Бълхария и отговорност, за наказания пък само си мечтайте, господи дал си ни търпение, вземи ни си го
  • 5 Много добре обяснено

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Горо":

    Напълно подкрепям.
    Причините за това са ясни. Кражбата от природата, носи най-големите богатства, защото е известно че не могат да се установяват лесно вредите.
  • 6 ПЕНКО

    1 6 Отговор
    КАКВИ СА ВАШИТЕ ВАРИАНТИ ПРОПРЪДЛЬОСТРАШТНИЩИ ????? АКО ВОДАТА НЕ СЕ ПРЕЧИСТВА -"БАЛТИЯ" ,НО АКО ИМА ФИРМЕНО УСИЛИЕ ОТ "ЗАВОДА"-ЗА ПРЕЧИСТВНЕ - ВИЕ КАКВО ИСКАТЕ ????? - ДА НЯМА ЗЯВОД ИЛИ ..........!!!!

    Коментиран от #10, #11

  • 7 Гошо

    1 0 Отговор
    Никопол - ДПСарски вилает, какво очаквате!?!?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Още един човек

    1 1 Отговор
    Засъжаление такъв ни е народа - крадлив, завистлив и егоистичен...
    Едни хора правят грешни неща и никой нищо не им прави, това се наблюдава във всеки един регион, имат си олигарх който е като цар, после някой го пази и нищо неможе да му бъде направено. Това е положението!
  • 10 Споко

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ПЕНКО":

    Много се ядосваш бе Пенко(???)!Ще ти се откачи мозъчето от буксата....
  • 11 Архимед

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ПЕНКО":

    ИСКАМЕ ВЪЗМЕЗДИЕ - АРЕСТИ, ЗАТВОР, СНИМКИ НА ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ КОИТО ДА СЕ ВЪРТЯТ НОН-СТОП, И КАТО ГИ ВИДЯТ НА УЛИЦАТА ДА ГИ ЗАПЛЮВАТ В ЛИЦЕТО, ЗАПОРИРАНЕ НА СМЕТКИ И ИМУЩЕСТВО . . . И ДА ВИДИШ КАК ХУБАВО И ЧИСТИЧКО ЩЕ БЪДЕ