ФАКТИ.БГ

Документите: Врътките на кметството, областната управа и ВиК за кризата с водата в Перник

Институциите и ВиК са шиканирали през октомври и ноември

Публикувана: 20 Януари, 2020 08:25
17 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 11367
Документите: Врътките на кметството, областната управа и ВиК за кризата с водата в Перник
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.8 от 26 гласа.
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

ВиК предупреждава местната власт и областния управител, че трябва да се въведе режим на водата за Перник още в началото на октомври. В предизборния период алармата е игнорирана. Два дни след изборите, на 6 ноември, кметството нарежда на ВиК да спре подаването на вода за Радомир. Тогава обаче ВиК игнорира нареждането. Отклонението за Радомир е спряно чак на 29 ноември.

Тези данни не са от делото срещу бившия министър на екологията Нено Димов, а от отговори получени на запитване по ЗДОИ от ГД-Боец, предоставено на Биволъ. Сдружението иска да му бъде предоставена цялата налична кореспонденция относно водния режим. Преписката по ЗДОИ може да бъде свалена тук.

От документите става ясно, че институциите и ВиК са шиканирали през октомври и ноември, когато координираните и разумни действия са можели да ограничат изтичането на питейната вода от яз. Студена и да смекчат настъпващата криза.

ВиК до Кмета 07 октомври 2019: Задава се режим!

Снимка: БиволЪ

Документите: Врътките на кметството, областната управа и ВиК за кризата с водата в Перник

На 7 октомври 2019 шефът на ВиК инж. Витанов изпраща писмо до Общински съвет Перник, Кмета на Перник Вяра Церовска (ГЕРБ) и председателя на Асоциацията по ВиК Ирена Соколова, тогавашният областен управител от ГЕРБ. Писмото е придружено с разчети за водоползване и баланс на водата в яз. Студена. В него се казва, че е възможно да се въведе режим при сух сезон.

На писмото има резолюция датирана от 10.10.2019, която неясно защо е замазана. Най-вероятно защото в нея личи и името на зам.-кмета В. Караилиев. Тази конспиративност не отменя факта, че три седмици преди местните избори на 27 октомври и местната власт от ГЕРБ, и областния от ГЕРБ са знаели, че се задава проблем.

Според показанията на Иван Витанов по делото за задържането на бившия министър Нено Димов, разпространени от прокуратурата, той е бил привикан на среща седмица след като е изпратил писмото. На нея областната управителка и представител на кметството са изразили недоволство от предложения режим и несъгласие с него. По това време предизборната кампания е в разгара си.

Из показанията на шефа на ВиК Иван Витанов.

Снимка: БиволЪ

Документите: Врътките на кметството, областната управа и ВиК за кризата с водата в Перник

Става ясно също, че нито община Перник, нито общинския съвет са реагирали на алармата за спадащия язовир. Следващата среща на ВиК, Община и Областна управа се случва чак на 30 октомври, три дни след първия тур на изборите. За нея се разбира от писмо на Ирена Соколова до ВиК от 07.11.2019 предоставено по ЗДОИ на ГД-Боец.

В крайна сметка Кметството на Перник поисква режим на 06 ноември, три дни след втория тур на изборите и цял месец след първото писмо на шефа на ВиК, в което се сигнализира за проблема с водата.

Кметът до ВиК 06 ноември 2019: Спрете водата за Радомир и дайте график за режим

С писмо от 6 ноември 2019 изпълняващата длъжността Кмет на Перник Севделина Ковачева изпраща писмо до ВиК с копие до Областния управител, в което се нарежда незабавно да се спре подаването на вода за гр. Радомир от водоизточник “Врелото” и да се предложи график за режим на водата от 15.11.2019.

Снимка: БиволЪ

Документите: Врътките на кметството, областната управа и ВиК за кризата с водата в Перник

Кметът на Перник иска да се спре веднага подаването на вода за Радомир и изготвяне на график за режим.

За “Врелото” обществеността научи от областната управителка Ирена Соколова чак на 29 ноември. Кой знае защо тя го обяви за незаконно водохващане, за което била сезирала прокуратурата. На 30 ноември Биволъ публикува разследване, от което става съвсем ясно, че вода от “Врелото” от години се оттича към попмена станция “Крапец” (на водещата снимка) и оттам към Радомир. Става дума за 250 000 кубически метра месечно, които МОСВ разрешава да се подават само при авариен режим. Но изглежда са подавани постоянно и то от години.

ВиК не спира водата за Радомир

Тук обаче Иван Витанов игнорира нареждането на кметството и не спира помпите и подаването на вода към Радомир. То продължава до края на месеца и това се вижда по данните за дебита на водата, постъпваща в язовир “Студена” – 30 до 50 литра в секунда чак до края на ноември.

На 29 ноември от МОСВ идва инспекция. Според показанията на друг свидетел по делото на Нено Димов – Мая Дряновска, тогава е установено, че чрез помпена станция “Крапец” е отклонявана вода към Радомир.

Чак на 29 ноември е установено отклоняването на вода от “Врелото”.

Снимка: БиволЪ

Документите: Врътките на кметството, областната управа и ВиК за кризата с водата в Перник

В същия ден са отчетени вече не 40, а 400 литра в секунда приток към яз. Студена. Единственото логично обяснение на този феномен е, че след проверката ПС “Крапец” е спряла да изпомпва водата за Перник към Радомир.

Биволъ публикува разследването си за случая в ранните часове на 30 ноември (виж “Как Радомир “изпи” водата на Перник“). Всички факти изложени в него бяха напълно потвърдени от съобщение на МОСВ по-късно в същия ден.

След това с т. нар. “незаконно отклонение” от “Врелото” се зае прокуратурата. Тя може лесно да установи дали от ПС “Крапец” е подавана вода само при авариен режим или постоянно, както и какви количества са подадени през годините и месеците преди кризата.

До момента обаче резултати по това разследване няма. Забележително е, че Иван Витанов изобщо не е питан за ПС “Крапец” в разпита по досъдебното производство за безстопанственост, което прерасна в обвинения срещу Нено Димов.

Снимка: БиволЪ

Документите: Врътките на кметството, областната управа и ВиК за кризата с водата в Перник

В резултат от тези данни възникват поне два важни въпроса:

Защо предишната кметица на Перник, както и бившата областна управителка, и двете от ГЕРБ, цял месец “предизборно” са игнорирали сигнала от ВиК за необходимост от воден режим?

Защо не се търси отговорност от шефа на ВиК, който три седмици не е изпълнил нареждането на кмета да спре помпите за Радомир?

Не е нужна особена експертиза, за да се оценят щетите от тези шиканирания на местната власт, областния и ВиК, които заслужават поне толкова внимание от правоохранителните органи, колкото и щетите от подаването на вода за промишлени нужди от яз. Студена за “Стомана” и “ТЕЦ-Република”. Впрочем, от документите става ясно също, че забрана за ползване на вода за промишлени нужди не е искана нито от кметството, нито от областната управа.


Перник / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.8 от 26 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Анонимен
1 Отговор
То и Вожда сигурно е знаел но заради изборите е мълчал.

Коментиран от #2


Оценка:
-4 +59

Бачо Киро
2 Отговор

До коментар #1 от "Анонимен":


Естествено, че са знаели доста идиоти по веригата, но им е било наредено до изборите да си траят, че тоя скандал (то стана ежедневие вече със скандалите) е поредният, който ще пробват да го припишат на тея, дето са били преди 10 години на власт....

Коментиран от #3


Оценка:
-5 +61

Дядо ви Тошо
3 Отговор

До коментар #2 от "Бачо Киро":


Хехехе те даже мен обвиняват

Оценка:
-2 +27

Лекар БГ
4 Отговор
И двете каки-Церовска и Соколова трябваше ВЕЧЕ да са обект на прокурорите.

Оценка:
-3 +46

Истината
5 Отговор
е, че заради изборите правителството начело с Б.Б. не е дало гласност на задаващата се водна криза. Най голямата отговорност носи премиерът и да не се прави на ударен с мокър парцал. Ако е истински управник ще поеме отговорност и ще отговори къде е бил последните 12 години.

Оценка:
-3 +33

Гост
6 Отговор
Още плащайте и следвайте правилата и се гърчете по цял ден да се чудите откъде да изкарвате пари и да ги давате на тарикатите и след това влизайте в интернет и хейтвайте себе си,че сте такива каквито се чувствате и недоволствате,че ви използват.
От години най вече във фейсбук се заформи едно писане и споделяне кой какво прави и какви са политиците,но това с нищо не промени живота ви на хленчещи и страдащи хора,които явно нямат смелост да се справят сами с живота си.
Не случайно има две народни приказки,които са актуални и до днес-Болен здрав носи и за неволята.
Е,с писане променя ли се нещо?Да се оплакваш и критикуваш по другите,но да продължаваш да си все същият и всеки ден да правиш едни и същи неща това води до нещо различно?

Оценка:
-0 +22

Патриарх Евтимий
7 Отговор
Шиканирания??? Що за диалект или жаргон е това??? Моля поправете заглавието и пишете на книжовен български език!!! Недопустимо заглавие за иначе добър материал. Питам се в кое школо сте учили? Каква специалност сте завършили в университета?

Коментиран от #10


Оценка:
-3 +17

Петко Славейков
8 Отговор
Шиканирам (от фр.) 1. извъртам, правя шикани 2. заплитам, обърквам нарочно, преча, извъртам в съдебен процес.
Признавам странен глагол :)))

Оценка:
-0 +18

Киро
9 Отговор
Къде е Лиляна Павлова? Защо не е привикана да обяснява?

Оценка:
-2 +31

Бачо Киро
10 Отговор

До коментар #7 от "Патриарх Евтимий":


Къф университет? Избутал е езикова със зор... Думата е немска - schikanieren. Ти така, като четеш статиите, оставаш ли с впечатление, че са даже полуграмотни, а какво остава за грамотни... Не само тук естествено, некадърността е навсякъде....

Оценка:
-2 +9

Тодор Живков
11 Отговор
Борисов е заповядал да не се мъти малкото вода преди изборите, т.к. трябва да бъдат спечелени на всяка цена. Сега може ли пак Борисов да каже къде отидоха онези 32 милиона, които са отпуснати за ремонт на яз. Студена? Кой е виновен за тяхното разхищение? Дали 25 милиона за свързващия водопровод не е прекалено висока? За 13 км сигурно и 10 милиона са много. И защо трябва да минава през Мало Бучино, а не покрай пътя при Владая, Драгичево и оттам е по-пряко към язовира?

Оценка:
-3 +18

вожда е невинен
12 Отговор
боко нали раздаваше пари от джипката и е забравил да спре водата да не отнесе някой винкел

Коментиран от #13


Оценка:
-2 +14

вожда е невинен
13 Отговор

До коментар #12 от "вожда е невинен":


Такв си е. Вождът е ракиен.

Оценка:
-1 +6

Коко
14 Отговор
И да пишете и да раследвате смисъла е кръгла НУЛА!?
РАЯТА МЪЛЧИ И ЧАКА НОЖЕТО!!!... А ДРУГАТА ЧАСТ С ПУКАНКИ В РЪКА ЧАКА СЛЕДВАЩАТА ИЗДЪНКА!!!

Оценка:
-1 +10

БОЙКО БУДАЛА
15 Отговор
...АМА АЗ ГЕНЕРАЛ - РЕКЕТЬОРА БОЙКО БУДАЛА,
ВАШИЯ ГОСПОДАР И БАШ БАНДИТА
И ШЕФ НА МОЙТА УБАВА МАФИОТСКА ХУНТА - ГЕРБ...
...НИЩО НЕ СЪМ ЗНАЯЛ...
...НИЩО НЕ СЪМ ЧУЛ...
...НИЩО НЕ СЪМ ВИДЯЛ...
...НА МЕНЕ НИЩО НЕ МИ Е ДОКЛАДВАНО...
...МА ИЗОПЩУ НЕ СА МА ИНФОРМИРАЛИ ЗА ТУЙ НЯЩО
С ВОДЪТА ЗА ПЕРНИК...
...И ЗА ТУЙ СЪМ АПСОЛЮТНУ НЕВИНЕН...
...И ЗА ТУЙ НЕМА ПА ДА СИ ПОДАМ ОСТАВКАТА...
...И ЗА ТУЙ МОЯ ГЛАВЕН ГЕШЕФТАР,
ДЕТО СИ ГО ПОСТАВИХ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР
ТОЧНО ПЪК НА МЕНЕ
НЕМА ДА МИ ПОВДИГА ОБВИНЕНИЕ...
...ТОЙ МОЯ ГЛАВЕН ГЕШЕФТАР Е МНООО ДОБРО МОМЧЕ...,
ТА АЗ ЗА ТУЙ СИ ГО ИЗБРАХ И СИ ГО ПОСТАВИХ...
...МНООО МА СЛУШКА ТОЙ МЕНЕ...

Оценка:
-1 +10

А Герб
16 Отговор
Засега на патриотите е приписана вината. От герб както винаги са невинни, виновни са им всички назад чак до хан Аспарух.
На всички е ясно, че герб източиха водата. Трябва да има съд за КараКилиев, наричан още Крадлиев.

Оценка:
-2 +9

Перник
17 Отговор
Много сте далеч от истината. Още август във влака София Перник се коментираше режим на водата от хора работещи в институции в София, свързани с водата

Оценка:
-0 +6

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Тодор Танев
В книгата си „Държавничеството”, подалият оставка като министър на образованието проф. Тодор Танев пише:
Големият въпрос е съществува ли изобщо системно понятие за държавничеството като нещо отделно и нещо важно, или е вярно, че става дума просто за похвален епитет?"

Още бисери
ТОП 5