Last news in Fakti

23 Октомври, 2020 12:50 21 028 81

Службите издирват рекламодателите на "Евроком"

  • сашо диков-
  • евроком-
  • данс-
  • разследване-
  • рекламодатели-
  • телевизия

Продължава тормозът над телевизията

Службите издирват рекламодателите на "Евроком" - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Разследване на "Свободна Европа"

Националната агенция по приходите (НАП) и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) се интересуват кои са рекламодателите в трите най-гледани предавания на кабелната телевизия „Евроком“, известна с критичните си материали срещу управляващите и прокуратурата. Става въпрос за „ЕвроДикоф“ на Сашо Диков, „Честно казано“ на Люба Кулезич и „Седмичник с Береану“ на Владо Береану.

Това потвърди в сряда пред "Свободна Европа" пълномощникът на управителя на „Евроком“ – Петьо Стайков. Той предполага, че интересът на службите е провокиран от проверка, образувана в Специализираната прокуратура по сигнал на бившия евродепутат Николай Бареков от края на миналата година. Той също водеше за кратко рубрика в телевизията, но беше свален от ефир, след което обяви, че е подал сигнал за „незаконно финансиране“ на медията.

"Свободна Европа" потърси за коментар по случая новата говорителка на спецпрокуратурата Генка Брезашка, но тя не отговаряше на служебния си телефон.

По думите на Стайков от „Евроком“ вече са изпратили на разследващите цялата поискана от тях информация във връзка с проверката по въпросния сигнал. Въпреки това от НАП и ДАНС са поискали детайлни справки за рекламодателите във въпросните три предавания, чиито водещи са традиционно критични към правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

"Моля представете справка, от която да е видно какви реклами са излъчвани във всяко предаване"
„Моля представете справка, от която да е видно какви реклами са излъчвани във всяко предаване, кой е рекламодателят – име, договор и дата, размер на постъпленията от реклами, плащането на рекламите – фактура и дата, как са разпределени приходите между продуцента и изпълнителя“, пишат данъчните в свое писмо до „Евроком“ от 12 октомври, цитирано от „Сега“.

Успоредно с това, от ДАНС са изискали „информация за дружествата – рекламодатели на „Евроком-Национална кабелна телевизия“ ООД и лица, които са съконтрагенти по договори за предизборна реклама в местни избори 2019 г.“ Писмото на агенцията е подписано от зам.-председателя ѝ Недялко Недялков.

Петьо Стайков заяви пред "Свободна Европа", че медията му ще предостави поисканите данни на данъчните. Той обаче определи като странно, че службите са решили да искат подробна информация за рекламодателите на телевизията месеци, след като оттам са предоставили всички поискани им документи във връзка с проверката по сигнала на Бареков.

„По този начин да се търси под вола теле, това е форма на тормоз и на медията, и на журналистите, защото не е нормално човек да работи, докато вървят някакви странни запитвания от институциите, включително ДАНС, прокуратурата и НАП“, коментира Стайков.

Той е убеден, че тези действия на данъчните и ДАНС със сигурност ще повлияят на рекламодателите на „Евроком“ и те ще се замислят следащия път, когато трябва да преценят дали да рекламират в тази телевизия. Попитан дали чрез такива проверки държавата може да контролира съдържанието на определени медии, Стайков каза, че случаи като този дават обяснение защо България е на 111-о място в класацията за свобода на словото на „Репортери без граници“.

„Нашият рекламен пазар е около 10 пъти по-малък от този в Унгария, например. Това води до зависимост на голяма част от българските медии, които трябва да се съобразяват с хора, които дават пари извън рекламния бизнес – политически проекти, олигарси. Води и до зависимост от държавата, която също е голям рекламодател с пари по европейски програми и държавни поръчки. Когато ти взимаш пари от такъв рекламодател или собственикът ти е свързан с подобен проект, ти служиш негова полза и това затваря малко устата на свободното слово“, добави Стайков с уточнението, че така се създава и „възможност за индиректно влияние на различни проверяващи структури“.

„Нали разбирате какъв ефект ще има за телевизията, когато НАП погне рекламодателите ѝ? Това се прави, за да я унищожат икономически. По абсолютно същия начин с „Биволъ“ започнаха нещата преди година и половина“, коментира пред Свободна Европа случая собственикът на разследващия сайт „Биволъ“ Асен Йорданов.

Подобно на „Евроком“, неговата медия също е обект на интерес от страна на Специализираната прокуратура от пролетта на миналата година. Въпреки че досега Йорданов не е уведомяван официално в какво го подозират разследващите, той е разбрал, че те търсят свидетели, които да декларират, че от „Биволъ“ рекетират хора за пари.

"Специализираната прокуратура от около година и половина – притискат хора да свидетелстват срещу нас и т.н. Нас не ни информират, но до нас достигна косвена информация как различни хора ги викат в спецпрокуратурата, разпитат ги и ги карат да свидетелстват, че „Биволъ“ е рекетьорски сайт, че ние притискаме хората за пари и такива глупости. Абсолютни клевети, които се тиражират в медиите около (Делян) Пеевски“, твърди Йорданов.

По думите му заедно със съпругата му вече са били обект на проверки и ревизии от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и НАП. Натискът от страна на службите обаче не се фокусира само върху неговото семейство, а и върху хората, с които съпругата му е работила през последните години.

„Аз съм потърпевш от тези репресии – (Сотир) Цацаров ги започна, а (Иван) Гешев ги пое и ги развива. Институциите в България не си изпълняват основните правомощия, каквито са по презумпция – да охраняват и спазват закона, а служат като екзекутори на управляващата клика и действат със средствата на мафиотска организация. [...] Лошото е, че когато гонят, не гонят само обекта на саморазправа, а всички, които са имали връзки с него. Това е типично сталиниска практика – всеки, който е имал връзки с теб, да бъде подложен на репресия и ти да бъдеш напълно изолиран“, смята собственикът на „Биволъ“.

Миналата година Асен Йорданов и колегите му в сайта директно бяха посочени от наблюдаващата прокурорка по делото „НАП-лийкс“ Евгения Станкова като съучастници на обвиняемите за хакерската атака срещу базата данни на данъчните. Обвинения обаче така и не бяха повдигнати на някого от разследващите журналисти. Затова и Йорданов е завел граждански иск за клевета срещу прокурорката, но съдът го е отхвърлил, позовавайки се на функционалния ѝ имунитет като магистрат.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 80 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    107 9 Отговор
    Е, че няма да проверяват българските медии с лого НЕ на Български !
  • 2 Типично

    157 15 Отговор
    по ДС милиционерщината !

    Коментиран от #13

  • 3 Бдин

    220 18 Отговор
    Питам тези, дето задават баналният въпрос :Кой ще дойде после? Ако ви се забият кърлежи или пиявици, ще ги оставите ли да ви пият кръвта, докато ви отровят или ще ги махате, докато се изчистите? Същото е и с държавата.

    Коментиран от #56, #59

  • 4 Саше

    37 110 Отговор
    То нищо не остава скрито покрито.А до Дубай, а до Москоу

    Коментиран от #27

  • 5 Електра

    46 256 Отговор
    Сега на свинята Дикофф и луда Кулезич, кой ще им даде паррриииии.

    Коментиран от #55

  • 6 Софиянец

    44 136 Отговор
    И какъв е проблемът? Ако парите са чисти, не виждам защо не кажат кой ги дава.

    Коментиран от #24, #26

  • 7 БАЙ Х@Й

    126 16 Отговор
    И каква случайност само ! Поредната медия в която Сашо и Любица се появяват и после.... ! Добре че имаме свободни медии и свободна журналистика!
  • 8 Отровното трио

    153 20 Отговор
    Това е дело на #хунтата! БАРЕКОВ, ПОЗОР, ОСТАВКА и ЗАТВОР!!!
  • 9 Мишо

    31 160 Отговор
    редно е с кво са поразлични от останалите предаваниа? само сипят лаина по легитимно избраното правителство пък после се сардят ми много ясно че ниама да ги тарпат!! оставка на радев подсрекателя

    Коментиран от #16, #19, #75

  • 10 Перо

    113 20 Отговор
    Мутренски уйдурми. Хора с мозък на пиле! Ще уплашат Марко Тотев некадърниците.Никой не е длъжен да им предоставя такъв вид информация. Нека си разследват,колкото искат!
  • 11 Българка

    163 25 Отговор
    Повтаря се историята с Хиполенд. НАП се използва като бухалка за опозицията. В България няма свобода на словото! Ще падаме по-надолу и от 111 място. До кога ще търпим престъпното управление с неговия Каскет и бухалки.
    ДА ЗАЩИТИМ МЕДИИТЕ И НАРОДА СИ!
    ОСТАВКИ! СЪД И ЗАТВОР ЗА ПРОДАЖНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ!

    Коментиран от #63

  • 12 Пепи

    101 18 Отговор
    ОСТАВКА!!!! ВЕДНАГА!!!
  • 13 Една корекция

    46 9 Отговор

    До коментар #2 от "Типично":

    Не до българското ДС, а проверки от органи близко до турски и англощатски слу би.
  • 14 Перо

    82 13 Отговор
    И този случай за “свободните” медии трябва да влезе в ЕП и да се отнесе към световните международни организации за медии,журналистика и свобода на словото. Има резолюция с препоръки на ЕС,в която са отбелязани проблемите със свободата на словото.
  • 15 нищо чудно

    24 105 Отговор
    Нормално. Когато голяма част от гостите им са издирвани престъпници и подсъдими, какво очакват

    Коментиран от #23

  • 16 Коректор

    65 5 Отговор

    До коментар #9 от "Мишо":

    А бе " Мишо",а бе неграмотник¡!! Кога ще се научиш да пишеш правилно???
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 17 часа

    79 21 Отговор
    ДНЕС ОТ 17:00 ЧАСА ЩЕ ИМА ПРОТЕСТ В ЗАЩИТА НА ЕВРОКОМ

    Коментиран от #22

  • 19 2357

    44 10 Отговор

    До коментар #9 от "Мишо":

    Вземи си таблетката !
    Смешни сте , слепи ли ли сте ?
  • 20 Неделчев

    62 19 Отговор
    От Еврокома ГЕРБЕСАТА ги боли
  • 21 Абе

    82 19 Отговор
    Спасихме Хиполенд, ще спасим и Евроком! Оставка!!!
  • 22 Мишо

    20 61 Отговор

    До коментар #18 от "17 часа":

    Вие неработите ли бе хрантутници! марш да копа те не да ми сеете зарази!

    Коментиран от #32

  • 23 Я кажи

    18 11 Отговор

    До коментар #15 от "нищо чудно":

    Тези престъпници защо са на свобода ако с такивя? Прокуратурата защо не е повдигнала обвинения. Да не би защото са прости като теб?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гражданин

    63 12 Отговор
    Много е важно кой спонсорира истината която изшиза в предаванята. Явно са лоша оферта на хунтата която беше свикнала истината да се потулва!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Doni Brasko

    61 13 Отговор

    До коментар #4 от "Саше":

    Ако имаше нещо такова, досега да е излязло, а не една година и половина нищо. Затова и хората го наричат ТОРМОЗ. Така става, когато имаш поръчка да съсипеш някой. А тези медии разполагат с годни доказателства Тиквата, Гешев, Пеевски и сие да влязат в затвора. Това е истинската причина. Но никой да не забравя, че не е вечен и Видов ден идва.
  • 28 Уди Кълвача

    74 14 Отговор
    От НАП събраха ли милиардите от гербераските фирми, че почнаха да се занимават с тв предавня?

    Коментиран от #30

  • 29 ХА ХА ХА ХА

    20 44 Отговор
    ЗАЩО АЗ НЕ СЕ СТРАХУВАМ ОТ ПРОВЕРКИ ??? СПОНСОРИ - МАСКВА, ДУБАЙ И БЕЛГРАД. ИМАТ ПАРИ ХОРАТА, ВЛАГАТ ГИ КЪДЕТО ЩЕ ИМАТ ПОЛЗА ОТ ТОВА.

    Коментиран от #37

  • 30 1234

    14 1 Отговор

    До коментар #28 от "Уди Кълвача":

    Тоя виц съм го чул за първи път преди 40 г. и е за Баба Меца и Заьо.

    Коментиран от #33

  • 31 Отечествен Фронт

    51 11 Отговор
    10 години само с мерзости вършат от държавната администрация!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Забележка

    37 5 Отговор
    Бг законите са толкова преправяни , променяни и често противоречиви. Лесно могат да обвиняват.
  • 35 Абе

    57 9 Отговор
    герберасите да ви пратят поне на частни уроци по български език, че сте трагични.
  • 36 Че Гевара

    45 13 Отговор
    Чили след Алиенде се е управлявала по същия начин както сега Бг се управлява от хунта!

    Коментиран от #64

  • 37 Една корекция

    28 3 Отговор

    До коментар #29 от "ХА ХА ХА ХА":

    А как са парите от "институтите" на Козяк?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ПСР

    45 7 Отговор
    Така е-"Законност"е решението!
    Газ,мас и НАП,ДАНС,КПКОНПИ,КФН,КЗП,РИОКОЗ и пр.в екшън.Може и до ГДБОП да се стигне/ако им работят навигациите./
    Предлагам,са се проверят рекламодателите на Агенция ПИК Блиц,24 часа,Труд... Телеграф,Монитор....ама,там не пип,че пляс...
  • 40 Behemoth

    17 7 Отговор
    Европа ....ама друг път ....край Босфора шум се вдига ХАХАХА...
  • 41 Ха ха ха ха

    13 22 Отговор
    Разследване на "Свободна Европа"
  • 42 Фактъ

    39 14 Отговор
    Иде видовден , Боко , иде и за гешев за цялата мутро - комунистическа сган !
  • 43 ВИС-2

    8 5 Отговор
    Жоро Илиев!
  • 44 Фактъ

    13 3 Отговор

    До коментар #17 от "Мишо":

    Не личи да си много умен .
  • 45 Електра

    16 40 Отговор
    Сега на свинята Дикофф и Луда Кулезич, кой ще им даде паррриииии.
  • 46 Маринов

    39 14 Отговор
    Кто вкараме Боко в затвора и му конфискуваме съдебно 13- те милиарда, които открадна, ще върнем дълговете!

    Коментиран от #47

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 плевен

    23 1 Отговор
    Това е учебникарски приом. По пътя на парите, ще разбереш поръчителите.
    Поне в моето детство, "Свободна Европа" се финансираше от ЦРУ. Ами сега?
  • 49 Перо

    15 32 Отговор
    ББ е пич
  • 50 този

    20 29 Отговор
    пелтека диков сега ще каже ъъъъъъъъъъъъъъ някой го следи и може пак да му взривят колата
  • 51 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 5 Отговор
    мафия БГ в действие
  • 52 Трябва ли заради огорчението Бареково

    29 8 Отговор
    да гоним последното място по свобода на словото?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Просто не раждаите в бегето

    14 11 Отговор
    И не правете бизнеси и не пазаруваите нищо само наи наложащото и емигрирайте за да не ви грабят от полит шайката
  • 55 hdkajs

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Електра":

    Умли в райна, феделас!
  • 56 Да да

    18 4 Отговор

    До коментар #3 от "Бдин":

    Градцки , мн. си прав но народа страда от " Стокхолмски "синдром . Трудно е да се бориш с робскоро мислене на хората.
  • 57 Денса

    22 4 Отговор
    За шкафа с пачки проверяват ли

    Коментиран от #62

  • 58 ОСТАВКА

    25 10 Отговор
    На най ГНУСНО и , КРАДЛИВО И НЕКАДЪРНО ПРАВИТЕЛСТВО В ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ НАЧЕЛО С ДИКТАТОР БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ И ШАЙКАТА ШИШИ ПЕЕВСКИ ,ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ, ИВАН ГЕШЕВ БУХАЛКА И ЧОВЕКА В СЯНКА МЕХМЕД ДОГАН.
  • 59 Политолог

    5 8 Отговор

    До коментар #3 от "Бдин":

    Асоциацията ти много куца ве горски... кърлежите като ги махнеш никой не идва после...в случая без никой не може...понимаеш!?
  • 60 ПЕНКО

    9 19 Отговор
    КОЛКА ГОДИНИ САШО ДЮДЮКОВ -ДЮДЮКА ОТ ЕКРАНА НА НЯКОЯ МЕДИЕДИЯ- ЕДИЯ -ЕДИ ...ЯАА !?!?!? НО И ЕВРЕИТЕ НЕ ОТСТЪПВАТ С ЛЮБА К УРЛИЗИЧ !!! А БЕРЯНО МИ ГО ДОКАРАХА ПИЯН -ЗАЛЯН НА ЦГ-СОФИЯ ПРЕДИ 21 ГОДИНИ В Тр.Пол. !!!!!!!!!!!!!
  • 61 Гешев

    17 6 Отговор
    НАП кога минаха на подчинение на прокуратурата.Голяма бухалка си,но всичко ще се обърне против теб да си наясно.Голямо осиране прави тиквата,но ще се плъга по него.Не можеш да подчиниш и подкупиш всички смотаняк.
  • 62 Ееееее

    9 17 Отговор

    До коментар #57 от "Денса":

    НА ТОВА С ШКАФЧЕТО И ПАЧКИТЕ ВЕЧЕ НЕ ВЯРВАТ И МИНЕТКОФФФ И ХАНДЖИГЕЙЧОФФ, А ПРАСЕТО БАХУРЯН В ЗНАК НА СЪПРИЧАСТНОСТ СЕ ИЗКЪПАЛ...
  • 63 Хахаха

    14 19 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    И КОЙ Е ВИНОВЕН, ЧЕ НЯМА СВОБОДА НА СЛОВОТО..?!? ПРАВИТЕЛСТВОТО?!? АБЕЕЕ, ВИЕ НАИСТИНА ЛИ СТЕ ГЛУПАВИ ИЛИ ТАКА ВИ Е ПО-УДОБНО...?!? ПРАВИТЕЛСТВОТО ЛИ Е ВИНОВНО, ЧЕ КАНЧЕТО РАЧЕВА СИ ИЗМИСЛЯ В ЕФИР, БОЖКОВ ИЗПРАТИЛ НА САШО ДИКОФФ ФЛАШКА, ОБАЖДА СЕ НА ОНОВА ПРАСЕ ОТ ФРОГНЮЗ И МУ КАЗВА КАКВО ДА ПИШЕ... И ПОСЛЕ БИЛИ НА 111 МЯСТО... МИСЛЯ, ЧЕ МЯСТОТО Е ОБРАТНО ПРОПОРЦИОНАЛНО НА ИНТЕЛЕКТА НА ЖУРНАЛИСТИТЕ... САШКАТА И ЖУРНАЛИСТ... ПРАСЕТО ОТ ФРОГНЮЗ/ЧЕ НЕ МУ ЗНАМ ИМЕТО/.. ЖУРНАЛИСТ... СМЕШКОВЦИ, НЕ ЖУРНАЛИСТИ, ГОТОВИ ЗА ПАРИ И МАЙКА СИ ДА ОПЛЮЯТ... #111.. Ще си измисля...

    Коментиран от #71

  • 64 Дона

    7 2 Отговор

    До коментар #36 от "Че Гевара":

    А къде е сега Чили???
  • 65 ИСТИНАТА

    15 10 Отговор
    СПЕШНО, НЕЗАБАВНО, СЕГА, ВЕДНАГА:СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО, ПЪЛНА РЕВИЗИЯ моментното състояние на "държавата", МАШИННО ГЛАСУВАНЕ и НОВИ ИЗБОРИ!!! Хайде БЪЛГАРИ, СЪБУДЕТЕ се!!! Да СПАСИМ, България!!!
  • 66 ????

    14 7 Отговор
    А, НОЩНОТО ШКАФЧЕ, кога ще ИЗДИРЯТ????
  • 67 Сърдечен

    11 3 Отговор
    Оставете всичко в Божиите ръце. Не се притеснявайте, НЕ се нервирайте,НЕ се ядосвайте. Живейте в мир, бъдете мирни, със голямо спокойствие. АМИН
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Сърдечният

    9 2 Отговор
    Защото ти като се ядосваш и нервираш съсипвашсебе си и увреждаш ЗДРАВЕТО си.
  • 70 Сърдечният

    12 3 Отговор
    Бог да е с вас и да ви благослови всичките. АМИН.
  • 71 Тото

    1 7 Отговор

    До коментар #63 от "Хахаха":

    Колко е лесно да си тъп
  • 72 Гого

    9 2 Отговор
    ДАНС шпиони ли дири там?
  • 73 Гарганел

    6 2 Отговор
    А, на ,,чичо пей" телевизията КОГА???
  • 74 Иван Грозны

    2 1 Отговор
    направетех като като седем косми по един или 2 лева на абонат????
    И не се занимавайте с глупаци!!!!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Наблюдател

    5 2 Отговор
    Очевидно за ДАНС най-голямата заплаха за Националната сигурност са рекламодателите на тази телевизия...Не е чудно че проспаха тогава атентата в Сарафово!
  • 77 Холмс

    3 1 Отговор
    боя се, че целта е службите е да потвърдят че не са открили рекламодатели, ...не че не знаят кои са
  • 78 йокин

    1 1 Отговор
    Тия старци,НЯМА ЛИ ДА ДАДЪТ,ПЪТ НА МЛАДИТЕ.Затуй,не ще се оправим.Нима някой младеж,не може да викне''Асене,върни назад''.
  • 79 йокин

    0 1 Отговор
    42,другарите,не са СГАН.
  • 80 аз съм Веска

    1 2 Отговор
    ВСЯКА УПРАВЛЯВАЩА ПАРТИЯ ,ТРЯБВА САМА ДА СИ ИЗДЪРЖА КОРЕКТИВИТЕ .ТЕ СА НЕЩО КАТО НАВИГАТОР. ЛИПСАТА ИМ , ИЛИ НЕГЛИЖИРАНЕТО НА РАЗИСКВАНИТЕ ТЕМИ , ВОДИ ДО ЗАГУБА НА ОРИЕНТИР .
    ЗА ТОРМОЗЪТ,ПРИЧИНИТЕ МОЖЕ ДА СА РАЗЛИЧНИ:
    ЛИПСА НА ИСТИНСКА РАБОТА .
    НАГАЖДАЧЕСТВО .
    ДВОЙНА ИГРА - ХЕМ УГАЖДАТ УЖ НА ББ , А СИ Е ЧИСТ КОМПРОМАТ ЗА НЕГОВОТО УПРАВЛЕНИЕ .
    ЛЮБА И САШО СА БИСЕРИ .. А ЗНАЕТЕ КАК СЕ СЪЗДАВА - ТРУДНО ОТКРИВАЕМ, ЛЕСЕН ЗА ПОГУБВАНЕ ...
  • 81 Аве Адолф Хайл

    2 2 Отговор
    Поредната поръчково-долнопробна статийка съшита с червени кончета от червеното знаме на комунетата ....