Last news in Fakti

4 Ноември, 2020 09:34 6 973 27

Италианци искат да ни съдят заради поръчка за военен кораб

  • финкантиери-
  • патрулен кораб-
  • вас

Италианците са подали сигнал и до Народното събрание

Италианци искат да ни съдят заради поръчка за военен кораб - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Италианската компания "Финкантиери" е опитала да заведе дело пред Върховния административен съд (ВАС) заради поръчката за многофункционален модулен патрулен кораб. Това съобщава нейният пълномощник адвокат Методи Методиев в официално писмо, разпратено до медиите.

В писмото се казва, че делото е заведено заради "груби нарушения по избора на изпълнител на поръчката". Но италианците посочват, че ВАС отказва да образува дело с мотив "национална сигурност" - по този параграф правителствените решения не подлежат на съдебен контрол, аргументират се от съда според "Финкантиери".

Заради това, италианците са подали сигнал и до Народното събрание и се оплакват, че все още не са качени на официалния сайт на парламента входирани въпроси към министъра на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов. Въпросите били входирани на 30 октомври.Защо е това недоволство - "Финкантиери" казва, че в процедурата тяхната оферта била най-високо оценена по точки по параметрите "цена", "технически параметри", "индустриално сътрудничество с местната индустрия", но компанията не била предложена за изпълнител на поръчката.

И добавя, че сигнали за нарушения по процедурата на компанията са пратени до премиера Бойко Борисов, до министъра на отбраната Красимир Каракачанов и до междуведомствената работна група, но отговор така и не е получен.Съобщението от италианската корабостроителница идва само часове преди очакваното утре заседание на министерския съвет, на което ще бъде разгледан проектодоговора с класираната на първо място немска корабостроителница Lurssen.

Договорът е за 984 млн. лева с ДДС. Maritime.bg пък припомня, че многократно от военното ведомство заявиха, че и двата патрулни кораба ще бъдат построени в българска корабостроителница, която ще бъде подизпълнител на германската Lurssen.В средата на октомври Красимир Каракачанов заяви във Варна, че се прави опит за саботаж на проекта, с който ще се осигурят 2 от нужните поне 4 многофункционални кораба. Той изтъкна, че зад това стоят интересите на политическа партия, но без да я назовава.

Според "Капитал", едно от известните имена на ДПС Четин Казак беше адвокат на "Финкантиери", която е класирана на второ място в наддаването - намеква се дали няма натиск от тази страна за поръчката.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поръчали

    31 1 Отговор
    за почти един милиард кораб ?!

    Коментиран от #6, #18

  • 2 шопен

    43 2 Отговор
    кви кораби и снимки на самолети, болници и доктори няма ве шумкари
  • 3 Българка

    33 3 Отговор
    Трябвало е италианската фирма да не входира само добро предложение, а ЩЕДРО ДА ВХОДИРА ФИНИКИЙСКИ ЗАНАЦИ В ПОДХОДЯЩИТЕ ЧЕКМЕДЖЕТА!

    Коментиран от #11

  • 4 Уроци за деца

    27 3 Отговор
    "Как се пълни шкаф" с даскал Боко
  • 5 Лейка

    24 5 Отговор
    Поръчките ги правят като топъл хляб. То се видя че ще ядеме самолети и кораби и други. Италия като нищо ще ни осъди. Нали пак от нашия Джоб ще излиза.

    Коментиран от #17

  • 6 Това е

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Поръчали":

    кораб за борба с вируси.
  • 7 Грейс

    29 2 Отговор
    Какъв е този кораб за един милиард? Ние икономика нямаме купуваме със заеми на баснословни цени

    Коментиран от #20

  • 8 123

    18 2 Отговор
    Не дават пълна информация за условията на търга и какви са офертите на спечелилата компания и италианската компания. Но както изглежда се касае за корупция на Български държавни чиновници ако това е вярно ,че италианската компания е спечелила. Какви са всички изисквания и какви са офертите за да се знае дали оценката е правилна или е в резултат на подкуп и корупция?
  • 9 Пламен

    21 3 Отговор
    Ще ни осъдят, вервайте ми. Италианците по принцип играят на сигурно. Щом претендират, са проучили нещата.
  • 10 Да, ама не

    19 1 Отговор
    Искаха всичко да мине мирно и тихо, но благодарение на италианците не се случи. До българина достигна новината, че в това усилно време ще плаща още едни тенекета за близо милиард! Но конкурсът е поредното доказателство, че апетитът идва с яденето...
  • 11 А, може би,

    20 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    изобщо не става въпрос за финикийски знаци. Италианците не могат да влияят на решенията на ЕС и ЕК както една Германия. Купува се не кораб, а подкрепа и широко затворени очи!
  • 12 Сливи за смет

    21 0 Отговор
    Какво става? По - преди в скапания к тоталитаризъм, във Варненската корабостроителница се изпълняваха всякакви поръчки от цял свят. Гелосания домус й свари тотално боба. И сега купуваме скъпи гемийки от чужбина. Ей, много домус работа!
  • 13 Огнян

    5 12 Отговор
    Тия жабари не се наядоха пфу.сами ще си построим корабите с помощта на нашите традиционни приятели и партньори немците!
  • 14 Българин

    10 2 Отговор
    Да внимават Каракачанов,вместо в Македония да не планира инвазия на миризливият им полуостров,че ще им се стори тесен.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Марто

    7 4 Отговор
    Ааа нека да се разберем!достатъчно ви приемаме боклуците,сега и кораби искате да ни строите знаеме ви що за стока сте. С немците се работи качествено няма измами.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Защо се учудваш

    13 0 Отговор
    Това е цената за подкрепата на Меркел.
    Както и ф-ките ги платихме безбожно скъпо, за да не взема отношение САЩ за кражбите в БГ от управляващите.
    Абе, на чист български подкуп, за да ти ударят едно рамо, че си се оакъл и е напечено положението.
  • 20 Точно, по време на криза

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "Грейс":

    Всички държави вадят пари и подкрепят бизнеса, хората, намалят данъци, поемат наеми, кредити и т.н., а наще КАКВО?
    Ако съберем милиардите за самолети и за тези корабчета фрегатки, колко пара дадоха, ТОЧНО СЕГА?
    Когато са най нужни. Защо?
    Обществото, светът са болни, а те пазарят, глупости.
    На гол г.з чифте пищови.
    За затвора са всичките
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 NoName

    3 5 Отговор
    Разликата между боен кораб произведен в Италия и такъв произведен в Германия е като разликата между ФИАТ и Мерцедес. Изберете сами. Но май правителството си намери повод да накаже Германия за това, че се ебават с нас през последните години. Стоп за Шенген, Фолкцваген, Натиск за признаване на македонските претенции. Браво на правителството и ББ, така се прави.

    Коментиран от #24

  • 24 Факт

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "NoName":

    Точно казано италианските певали пейка не моат да сглобят кораби тръгнали.Да ни потъне флота после.
  • 25 алгор

    5 0 Отговор
    То и Ф-16 можехме да си ги изработим сами.А с милиардите да осигурим поне 10 завода с работни места.Да ама интереса,,,,,,
  • 26 Манги

    3 0 Отговор
    Да на съдят. Шкембе войвода новият граф Монте Кристо
  • 27 Остап Бендер

    1 0 Отговор
    Що пък да не ни осъдят. Оная Гад Зееви купи за 150 000 долара БГА Балкан и после ни осъди за милиони. Такива балъци като нашите приватизатори аз бих ги съдил по 3 пъти на ден, преди ядене, докато спрат да ходят по голяма нужда.