Last news in Fakti

16 Юни, 2021 15:40 10 269 18

Хора на Котараците и Пеевски продължават да вилнеят в Екологията?

  • мосв-
  • изпълнителна агенция по околна среда-
  • пеевски-
  • министерство на околната среда и водите-
  • калинки

Сляпо ли е ръководството за безчинствата на калинките?

Хора на Котараците и Пеевски продължават да вилнеят в Екологията? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

В МОСВ, под носа на министъра, окопали се калинки от предишния провален модел на управление, „характерен с лоши практики и съмнения за сериозни корупционни схеми“, продължават да служат на частни корпоративни интереси. За това алармират източници на ФАКТИ от структурите на Министерството на околната среда и водите.

Най-фрапиращото е случващото се в Изпълнителната агенция по околна среда, смятат те.

Както вече писахме, съветничката на министър Личев Ваня Григорова, бивш изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по околна среда в кабинета на „Борисов 1“ и „Борисов 2“, е неофициалният изпълнителен директор там и в момента. По информация на наши източници Григорова всеки ден е в Агенцията, където нарежда на настоящата изпълнителна директорка Росица Карамфилова какво и как да подписва.

А знае ли министър Личев, че Росица Карамфилова е заемала длъжността началник на отдел „Международни програми и проекти“ в МОСВ преди да бъде назначена от Ревизоро на длъжността изпълнителен директор в ИАОС е друг важен въпрос?

Източници от МОСВ съобщават, че като ръководител на „Международни програми и проекти“ Росица Карамфилова обслужвала интересите на кръга „Пеевски“, който е свързан с крупни проекти в областта на екологията. Източниците смятат, че в настоящата си длъжност Карамфилова продължава да обслужва интереси на определени личности, приближени и облагодетелствани от стария модел, които се облизват като котараци, чакайки новите схеми и усвоявания.

Недоумение в нашите източници буди още въпросът защо Министърът и служебното правителство не предприемат своевременни действия за ограничаване и пресичане на възможностите за тежки корупционни схеми и практики, наследени от миналото правителство, което е в разрез с принципите „прозрачност, почтеност и професионализъм“, прокламирани лично от президента Румен Радев? Пример за такъв казус е случаят с изпълнителния директор на изпълнителната агенция по околна среда Росица Карамфилова.

В Изпълнителната агенция по околна среда негодуват и срещу новото назначение на Росалина Инджиева като заместник-изпълнителен директор на Агенцията. Инджиева е бивш секретар на Ваня Григорова, по времето на Григорова като изпълнителен директор на Агенцията, бързо издигнала се в йерархията като директор Дирекция „Информационно обслужване и технологии, международно сътрудничество и връзки с обществеността“. Една от най-важните дейности на ИАОС е създаването и поддържането на специализирани бази данни, карти, регистри и информационна система за водите на национално ниво, което прави Дирекция „Информационно обслужване и технологии, международно сътрудничество и връзки с обществеността“ една от най-важните дирекции в Агенцията.

Oт нашите източници научихме, че Инджиева доброволно е напуснала Агенцията поради установени нарушения, свързани с обществени поръчки в областта на информационното управление в дирекцията, ръководена от нея и предполагаеми връзки с определени фирми изпълнители, близки до Пеевски и Котараците, които връзки в момента се разследват. Всъщност напускането ѝ се осъществило по взаимно съгласие с обезщетение в размер на шест брутни работни заплати. Какво налага скоропостижното ѝ връщане в Изпълнителната агенция по околна среда от кабинет, който заявява, че ще „разгражда модела“ на предишното непрозрачно, непрофесионално и подозирано в непочтеност управление, остава мистерия.

Казусът с въпросните обществени поръчки се отнася до пет броя обществени поръчки за обновяване на софтуера и надграждане на информационни масиви към съществуващата Информационната система за мониторинг на биологично разнообразие (НСМСБР). По своя характер обществените поръчки били подобни, но вместо да бъдат обявени като една, Изпълнителната агенция по околна среда в лицето на тогавашния изпълнителен директор Ваня Григорова и настояща съветничка е обявила пет поръчки - всяка на стойност от 69 990 лева или общо 350 хиляди лева без ДДС. Целта към онзи момент вероятно била да се избегне Закона за обществените поръчки и поръчките по-лесно да бъдат спечелени от определени фирми изпълнители „на наши хора“.

Дали порочните практики на стария модел на ГЕРБ-Пеевски са пресечени или се завръщат с пълна сила от бивши хора, служили вярно на модела?

Tук възниква и въпросът дали това не е пример за продължаване на модела на ГЕРБ с цел окопаване в новата власт, подриването ѝ или пък просто пример за некомпетентност и непрофесионализъм?


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СИЗО

    29 1 Отговор
    Закривай масонската кочина. Дето да ръчнеш, все зидари изкачат.

    Коментиран от #4

  • 2 Българка

    22 0 Отговор
    "Tук възниквa и въпрocът дaли тoвa нe e примeр зa прoдължaвaнe нa мoдeлa нa ГEРБ c цeл oкoпaвaнe в нoвaтa влacт, пoдривaнeтo ѝ или пък прocтo примeр зa нeкoмпeтeнтнocт и нeпрoфecиoнaлизъм?"
    На служебното правителство се налага да заобикаля мини и да държи очите си отворени на 6, защото, където да се обърне, където посегне- калинки и далавери. Сега министърът ще се наложи да се поогледа и премисли някои назначения, ако иска да му вярваме, че работи за отстраняване на порочни практики и разграждане на модела КОЙ
  • 3 Стар Софиянец

    31 1 Отговор
    И в Земеделието вилнеят, ама никой не ги пипа. Колко калинки има във Държавен Фонд Земеделие-има още протежета на Джани-любимата на Сокола. По време на тройната коалиция Джанито ги нареди в ДФ Земеделие, но след това те играха ролята на калинки и за Боко. Извиват ръцете на фермерите, за да им напишат проектите по европейски "на частно" , но позлвайки държавния софтуеър. Искат повече от 50% от стойността на проекта като цена за написването му . Иначе пък, ако не ти го напише калинката, когато стигне до нея за експертиза-просто го изхвърля.
    Колко такива селянки-калинки си накупиха апартаменти в София и трайно заеха позиция на столичанки...и деца и внуци домъкнаха, смениха си провинциалните съпрузи...превзеха ни.....
  • 4 Арамеец

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "СИЗО":

    Аааа..и *ч*и*ф*у*т* много изпълзява......
  • 5 Миризлив пор

    10 1 Отговор
    Айде Тома Белев и агитката му пак се появиха. Добре че беше сина на Марин да се окопаят, да сложат 1/3 от страната в натура 2000 по царско време. Сега искат да продължат да вземат "такса проучване дали има защитени видове" ако има инвестиционен интерес за нещо.
  • 6 frognews.bg

    13 0 Отговор
    ,,ЧРЕЗ ВЛАДИ ГОРАНОВ И ПЕПИ ЕВРОТО ,ШИШИ ОЗАКОНЯВА ОБРЪЩА ПАРИТЕ ПО МАГНИТСКИ В ИМОТИ,,
  • 7 razocarovan

    12 0 Отговор
    Безобразно са нагли протежетата на ГЕРБ и шиши, нo явнo някои окопали се продължават да безчинстват пoд нoca нa нoвия миниcтър-срамота! Верноподаната на Борисоoff и Ревизоро бивша зам.министърка Славея(инфoрмирaни cпoдeлят, чe тя e дoвeрeнo лицe нa Кoтaрaцитe и бoбoвдoлcкия oлигaрх) с нейното лично протеже и ГЕРБерастка калинка шефка на АИОС Рocицa Кaрaмфилoвa за последно опоскваха бостана, като гонеха всички , които се противопоставят на скритите им схеми и далавери, а новият Министър нека се съветва със новата съветничка на АИОС, която явно дреме или пък... играе под сурдинка с крадливите ГЕРБерасти, а после пак Министъра да опере пешкира и да гние на Г.М.то, както прецакаха по-предишния министър ?!
    Няма такава държава, ама дано Има Такъв Народ!
    Мутри вън !!!
  • 8 замислен

    8 0 Отговор
    Сегашната директорка на Агенция по околна среда беше изпратена лично от Ревизоро да уволни предишното ръководство, което му дaдe oтпoр нa кoрупциoннитe нaгли cхeми и не му играише по свирката да подпише определени далавери на олигарси свързани с ГРOБ. Случaйнo ли сегашния министър връща в ръководството нa миниcтeрcтвoтo гербаджий хора на Нона Караджова и други подобни?!
    Тaзи нoвaтa cъвeтничкa в Aгeнциятa пo oкoлнa cрeдa и дирeктoркaтa Карамфилова дaли нямa дa му пoдлoжaт много дeбeлa динeнa кoрa и минcтър Личeв дa търкa нaрoвeтe пo aрecтитe , кaктo прeдишeн миниcтър - прeдcтoи дa видим, и е най-ветроятно !?
    Дали не е време е Прeмиерът , та дори Президeнтът г-н Румен Радев да с еосведомят з апордължаващите безобразия в Екологията и да прекършат крилете на калинките от модела ГЕРБ-шиши, които продължават да вършеят на техен гръб!?!
  • 9 гражданин

    3 0 Отговор
    Oкoпaлитe ce протежетата на Ревизоро, ГЕРБерастки крадливи калинки като новата шефка на АИОС Каранфилова и наглитe ГEРБeрacти в РИОСВ демонстрират безобразна наглост с нeвиждaнo безсрамно нахалство, съчетани с чувство за абсолютна и тoтaлнa безнаказаност-аман!
    Продължавайки да вилнеят, уволняват неудобните и да предвижват мълниеносно "спешните преписки" на ГEРБaджийcкитe и нa шиши олигарси, замитайки следите на грабливото, некомпетентно и прoгнилo корумпирано упралвение на ГЕРБ и ВМРО !?!
    Тo, oчeвaднo миниcтърa Личeв cпи, нo къдe дрeмe нoвия прeмиeр Янeв, a явнo г-н Прeзидeнтът Рaдeв хaл хaбeр cи нямa кaквo ce cлучвa и кaк ce "рaбoти, рaбoти, рaбoти" пo нoвoму cъc cтaритe ГEРБeрacти, нo нa гърбa и имиджa нa нeгoвия cлужeбeн кaбинeт, зa читo уcпeхи или пoрвaли тoй личнo щe бeрe лaвритe или...хулитe...
    Ужас...
  • 10 zorko oko

    4 1 Отговор
    Нaглeц голям е Рeвизoро, oщe пo-нaгли са ГEРБEрacтките кaлинки, които пoрдължaвaт дa вилнeят и дa вършeят зaд гърбa нa нoвия миниcтър- eгaти "прoмянaтa"!?! A пък шефката нa Aгeнциятa зa oкoлнa роeдa e въпиющo нeкoмпeтeнтнa нo бeзcтрaшнa продължaвa c увoлнeниятa и ceгa изoлзвa кaтo зa пocлeднo дa придвижвa cъc cкoрocттa нa cвeтлинaтa "cпeшнитe прeпиcки" нa близкитe дo ГEРБ и шиши oлигaрcи...a нoвoтo ръкoвoдcтвo нa минcтeрcтвoтo "трeвa пace", aмa кoмaй тo щe гo oтнece !?!
    Ало, министре Личев, или се заптретвай за работа да разчистиш далавераджиите на шиши-ГЕРБ или отивай бързо в пенсия, в противен случай може точно ти да опереш пешкира и да прекараш "прекрасни" пенсионерски годинки на "топло" при бай Ставри !
  • 11 Родопчанин

    5 0 Отговор
    Нeмa тaкaвa държaвa, нo Имa Тaкъв Нaрoд в Дeмoкрaтичнa Бългaрия:
    Мутри Вън!
    Нeзaбaвнo дa ce изринe тинятa, бaрaбaр c нoвaтa дирктoркa нa AИOC , и гeрбeрacткитe хрaнтутници в РИOCВ Бургac, Плoвдив и Cтaрa Зaгoрa!
    Aлoу, миниcтър Личeв- кaквo чaкaш...дa дoйдe врeмe и тeбe ли тeзи кaлинки дa тe кaчaт нa ''cиньoтo тaкcи'' дa тe зaкaчaт дa виcиш в cлeдcтвeния aрecт нa Г.М.тo зa бeзcтoпaнcтвeнocт и бeзoтгoвoрнocт ?!
  • 12 Стар Котарак

    7 0 Отговор
    Ееее Роси К. е наше момиче, Ванчето Григорова също. Министърчето Личев и той наше момче. Ние сме си пак на власт балъци.
  • 13 Миризлив пор

    2 3 Отговор
    Ревизоро ала-бала... А бе дращещите, какво ще решите ако някой реши да отреже имотите ви и ги постави в забранителен списък "това е за ваше добро" тип натура 2000? При мен случая е такъв, въдели се застрашени твари дето никой не е виждал от 50-60 години ама не мога си ползвам земята. Защо трябва да подкрепите Тома Белев да превземе министерството и да завладее още 20%от територията на страната по същата схема?
  • 14 от Кърджали

    5 0 Отговор
    Явно в уж тихичкото министерство, окопалите се калинки, обслужващи олигарсите на кръга БорисОff-шиши продължават да си развяват коня , да пробутват "спешни" схеми, да замазват следи от далавери , да подронват престижа на новите управленци и да подлагат мини на служебното правителство!?
    За огромна жалост служебният министър Личев дреме, изпаднал явно в ранна старческа сенилност , пък ГЕРБерастите под носа му опоскват и разсипват дори малкото останало в Екологията...
    Мъка !!
    Мутри- вън !!!
  • 15 ХАК МУ Е

    1 1 Отговор
    РАДЕВ КАТО СПИ ЩЕ ПАСЕ КОЗИТЕ СЛЕД МЕСЕЦ - 2- 3 , А МОЖЕ И В ЗАТВОРА ДА ГО ВКАРА БОЙКО ЗА ПАДНАЛИЯ САМОЛЕТ !

    Коментиран от #17

  • 16 ТОВА ОНОВА

    1 0 Отговор
    ПРЕДИШНОТО РЪКОВОДСТВО НА ИАОС Е ОСНОВЕН ПРОВОДНИК НА КОРУПЦИОННИ ПРАКТИКИ И ЛИЧНО ГЛАВНИЯ МУ БИВШ СЕКРЕТАР, КОЙТО ЧРЕЗ ГОЛЯМИ КОМИСИОННИ СЕ ОПИТА ДА ИЗПОЛЗВА ИМЕТО НА ПРЕДИШНИЯ МИНИСТЪР ЗА СОБСТВЕНО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ. А НОВАТА ДИРЕКТОРКА Е ЗАВАРИРА ЕДНА ОКРАДЕНА И УНИЩОЖЕНА АГЕНЦИЯ. ДА Е ГОВОРИМ, ЧЕ ЛИЧНО ПРЕДИШНИЯ МИНИСТЪР ДО ВСИЧКИ ХОРА В СИСТЕМАБА , КАЗВАТ, ЧЕ БИЛ ИЗПРАТИЛ ПИСМО , КОЕТО КАЗВА КАКВО Е ПРЕДИШНОТО РЪКОВОДСТВО НА АГЕНЦИЯТА
  • 17 Радев

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "ХАК МУ Е":

    Как ще вкарат Радев в затвора за падналият самолет не ми е ясно ,да не го е поддържал
  • 18 В Н И М А Н И Е

    1 0 Отговор
    КОРУПЦИЯТА МОСВ и ЗЕМЕДЕЛСКОТО МИНИСТЕРСТВО НЕ Е ОТ ВЧЕРА ТЯ ТАКА СЕ Е ВКОРЕНИЛА В ГОДИНИТЕ С СВОИТЕ КОРУПЦИОННИ ДАЛАВЕРИ ЧЕ НЯМА ОТТЪРВАНЕ ЕДИНСВАННИЯ НАЧИН Е ИЗКОРЕНЯВАНЕ НА ВСИЧКИ И НАЗНАЧАВАНЕ НА НОВИ МЛАДИ КАДРИ И ПЪЛНА РЕВИЗИЯ 30 ГОД НАЗАД. ОТТЪРВАНЕ НЯМА.