22 Септември, 2021 08:06 14 290 63

Как изчезнаха 50 милиона лева от държавна фирма

  • дунарит-
  • национализиране-
  • държава-
  • компания-
  • оръжие

През 2017 г. държавата предприе действия за национализация на оръжейния завод "Дунарит"

Как изчезнаха 50 милиона лева от държавна фирма - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Частна фирма иска да изчисти задълженията си към държавна. Превежда сумата и очаква, че с това проблемът е решен. Държавната фирма приема парите, но задължението не изчезва. Изчезват парите.

Така най-общо може да се опишат отношенията между русенския оръжеен завод “Дунарит” и Държавната консолидационна компания (ДКК). Липсващата сума е в размер на 50 млн. лв.

Всеки ден върху нея се трупа лихва от 27 хиляди лева за сметка на държавното дружество. Пътят на 50-те милиона лева обаче е по-интересната част от тази история.

Атаката срещу “Дунарит”

Военният завод "Дунарит" е един от активите, за който след фалита на КТБ започва да се води битка. Предприятието има задължения към банката и е в сферата на влияние на нейния мажоритарен собственик Цветан Василев.

Фалитът върху банката, бягството на Василев в Сърбия и повдигнатите му в България обвинения, ясно говорят, че по това време банкерът не е в силна позиция. "Дунарит" е атрактивно предприятие, чието единствено слабо звено са задълженията му към КТБ.

Логично се стига до продажба. Така през 2015 г. започват разговори между ръководството на “Дунарит” и собственика на “ЕМКО” Емилиян Гебрев за придобиване на русенския оръжеен завод.

Оказва се обаче, че към военния завод има и други апетити. Две офшорни фирми - "И Еф Ви Интернешънъл Файненшъл Венчърс" и "Виафот Инвестмънт България" - предприемат поредица от обжалвания, за да осуетят сделката.

През 2017 г. държавата се намесва пряко, за да предотврати сделката на “ЕМКО” за "Дунарит". През август министърът на икономиката Емил Караниколов обявява, че “Министерството на икономиката започва активна дейност за придобиване на оръжейното предприятие".

Заводът има кредити към КТБ и намерението на държавата е да влезе в предприятието като се превърне в негов основен кредитор. Тук започва ролята на Държавната консолидационна компания (ДКК).
Цесията с КТБ

През август 2017 г. ДКК купува задължение на “Дунарит” към КТБ за над 50 млн. лв., т.е. прави цесия. Това обаче се случва през верига от цесии с участието на офшорната компания “Виафот Лимитед”, чийто номинален собственик, по информация на сайта "Биволъ", е адвокат Александър Ангелов, който е свързван с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Политикът беше санкциониран през юни 2021 от САЩ за участие в корупция по закона "Магнитски".

“Участници във веригата от цесии са и дружеството “ДиПи” и КТБ, като договорите са сключени в един и същи ден, при един и същ нотариус”, пише директорът на “Дунарит” Петър Петров в писмо до бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков.

Събитията през август 2017 г. се развиват като във филм. В момента, в който става ясно, че дългът на "Дунарит" е преминал в държавната компания, предприятието предприема действия, за да погаси задължението си и внася сумата от 50 млн. лв. в ДКК.

“По този начин погасихме всички вземания на "Дунарит", придобити от ДКК", каза за Свободна Европа адвокатът на предприятието по делото Стоян Стоянов.

Не така мисли обаче държавната компания. “Следва да се прави разлика между превод и плащане – плащане има, когато е налице погасителен ефект спрямо дадено задължение, докато не всеки превод има такъв ефект или не всеки превод съставлява надлежно плащане”, казаха за Свободна Европа от ДКК.

Независимо, че не признава плащането, ДКК не връща парите вече четвърта година. “Нещо повече, през 2019 г. поканихме ДКК да ни възстанови средствата, ведно със законната лихва, която до момента възлиза на над 5 млн. лв. Беше ни отказано”, пише още в писмо на “Дунарит” до Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката.

В същото време от отчета на ДКК в Търговския регистър става ясно, че парите ги няма в наличност и са изхарчени.

ДКК е “осчетоводило получените преводи”, се казва в отговора на Държавната консолидационна компания до Свободна Европа. Според тях това е станало “по правилния от счетоводна и правна гледна точка начин”. От там уточняват, че не могат да навлязат в подробности, защото между ДКК и "Дунарит" има съдебен спор за сумата.

Междувременно заключението от доклад на проверката на работна група по прозрачност към Министерството на икономиката поставя под съмнение изцяло “действителността на договора за цесия”, сключен от ДКК за "Дунарит". Причината са поредица от сделки, сключени преди това, които поставят под съмнение придобиването на вземането от страна на ДКК.

От Министерство на икономиката не изпратиха отговори на въпросите, свързани с цесиите на държавната компания. Така все още няма отговор на въпроса къде са онези 50 милиона лева.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    58 2 Отговор
    🇧🇬 Днес да се преклоним пред Иван Вазов 🇧🇬
  • 2 Братоев

    0 33 Отговор
    Съм от игри на волята,как сте фенове мои?
  • 3 сигурно

    103 10 Отговор
    Из4езнаха в шкафа.
  • 4 Бойко Разбойко

    122 8 Отговор
    Не са изчезнали.На сигурно място в чекмеджето ми са.Пазя ги с пистолет.
  • 5 ????

    130 11 Отговор
    Е къде са отишли парите!? Кой беше на власт? За тези с деменция да припомня Толупа и неговите некадърници крадци!
  • 6 Осъдете ги

    65 3 Отговор
    Кво само ми пишете
  • 7 Сатъра на Хана

    15 25 Отговор
    Като бях в Ирак с Халибъртън Ойл Сървисис ми докараха един Шейх който поразително приличаше на Гъбарев ... Дал два камиона Садамово оръжие на Джихадите и те гръмнаха няколко петролни кладенеца .... След 20 минути разговор под шейха имаше локва и трябваше чистача да я забърсва ....ТА ТОЧНО 20 МИНУТИ МИ ЪРЯБВАТ ДА СИ ПОГОВОРЯ С ГЪБАРЕВ
  • 8 Гербераси долни

    57 5 Отговор
    Е сега вожда ще излезе и ще каже че всичко е популизам ,разбира се прескомференцията ще е по кАнал 1, Пеевски ще пусне поредното си възражение ,а ние ще връща ме едни пари ,скъпи мошеници запомнете че на земята има карма и рано или късно всичко се връща,Честит празник Българи оцелели през времето на всички воини и кризи .

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Много лесно!

    64 3 Отговор
    С крадци на ръководни постове....при липса на прокурори, .....извод:ЕМИГРАЦИЯ. ...към държави с ред.От Римско време се знае-корупцията е смърт за всяка държава.Затова в древният Рим корумпирания в чувал и в реката.А днес в Китай е смърт или десетилетия затвор.
  • 10 Осъдете ги

    30 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гербераси долни":

    Какъв е проблема......

    Коментиран от #19

  • 11 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    25 17 Отговор

    До коментар #8 от "Гербераси долни":

    Ние приватизираме цяла държава за милиарди, тоя ми говори за некакви 50 милиона лева

    Коментиран от #21

  • 12 мечо

    13 24 Отговор
    тас фирма сварзана сас цветан василев мостака и сас прокопиев червенобузестия добрия олигарх които ограби от хората всичко крагат капитал е зло сатворение на соросоидите хранениците на америка за билгария които искат распат на даржавата

    Коментиран от #14

  • 13 Авертас

    28 4 Отговор
    Колко ли още дантели ще има да раплитат Петков, Василев, Комитова...
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 5 Отговор

    До коментар #12 от "мечо":

    Много си ниграмотен клечо
  • 15 Осъдете ги

    17 5 Отговор
    Иначе статията е безмислена
  • 16 Иванчо

    24 7 Отговор
    Доста слаба и нескопосана статия, от която нищо не става ясно. 1. Не с цесия се прехвърлят задължения, а вземания; 2. Такава е сключена не между Дунарит и Дкк, а между КТБ и Дкк, а най-вероятно има и верига от цесии. Само че статията е толкова зле, че нищо не се разбира. Ама, нормално, като се има предвид източникът...
  • 17 Антитрол

    20 2 Отговор
    "Така все още няма отговор на въпроса къде са онези 50 милиона лева."

    Още ли питате - в шкафчето са къде да са.
  • 18 Васил от Льонеберя

    33 1 Отговор
    Как къде - в чекмеджето на Мутрьо.
    Много неграмотно написана статия.
    С две думи - Гебрев, собственика на Дунарит решава, че няма да върне 50 милиона лева на КТБ. Боко и Пеевски решават, че ще му вземат Дунарит за жълти стотинки За да заметат следите, в един и същи ден правят поредица от цесии с участието на ДКК. Гебрев разбира, чу му готвят кркапан и веднага плаща въпросните 50 милиона лева на ДКК. За назидание, че акцията по придобиването не е успяла, Боко и Пеевски гепят петдесетте милиона лева и поръчват Гебрев.
    Нататък всичко е ясно - Путин, новичок, траляла
  • 19 Антитрол

    22 1 Отговор

    До коментар #10 от "Осъдете ги":

    Ами проблема се казва Гешев - за това няма осъдени. Той пази крадливите герберасти от затвор.

    Коментиран от #23

  • 20 Васил от Льонеберя

    13 5 Отговор
    Друг е въпроса от къде престъпника Гебрев е имал пари да си купи оръжеен завод, кой и за колко му го продаде, как така снабдява терористични организации като Ислямска държава с оръжие, как точно КГБ не са успели да го отровят, и прочие въпроси
  • 21 Васил от Льонеберя

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "БСП МИЛИАРДЕРИТЕ":

    Бе май Костов и царя бяха големите приватизатори...

    Коментиран от #22

  • 22 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    4 5 Отговор

    До коментар #21 от "Васил от Льонеберя":

    Ама всичко взехме ние.......бившите партиини секретари и директори

    Коментиран от #24

  • 23 ГЕШЕВ ТАРАЛЕЖ В ГАЩИТЕ НА БСП

    2 5 Отговор

    До коментар #19 от "Антитрол":

    Не е нужен прокурор за да повдигнеш обвинение....или новите управляващи не го знаят.....пак си вършите ръцете с..Гешев

    Коментиран от #25

  • 24 Антитрол

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "БСП МИЛИАРДЕРИТЕ":

    Е те бившете партийни секретари и директори както и ченгетата от ДС са най вече в ГЕРБ, СДС и ДПС бе. В БСП като процент са по-малко. Сега някои даже са си направили нови партии "на протеста" ама щели да правят коалиция с ГЕРБ.
  • 25 Антитрол

    9 2 Отговор

    До коментар #23 от "ГЕШЕВ ТАРАЛЕЖ В ГАЩИТЕ НА БСП":

    Хайде бе, а за какво ни е тогава изобщо главния прокурор - да вземем да закрием тази длъжност щом не е нужен.

    Коментиран от #26, #29

  • 26 То и Радев не ни е нужен

    2 6 Отговор

    До коментар #25 от "Антитрол":

    Ама, кво да го прайм

    Коментиран от #28

  • 27 Gowo

    9 2 Отговор
    ГРАБ са мошенници.Босът им трупа пачки и кюлчета
  • 28 Антитрол

    8 4 Отговор

    До коментар #26 от "То и Радев не ни е нужен":

    Е за герберчетата Радев не им е нужен че даже им пречи да крадат необезпокоявано и даже им пресече кражбите - уви герберчетата не сте народа а само малка крадлива шайка.

    Коментиран от #30

  • 29 АЙДЕ ДЕ

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "Антитрол":

    В БГ всеки може да заведе дело без прокурор......ако само Гешев водеше дела....яко да сме го закъсали...ама журналиста само си пишат и до тук. Не смеят да заведат дело...що ли.

    Коментиран от #31

  • 30 АЙДЕ ДЕ

    3 4 Отговор

    До коментар #28 от "Антитрол":

    И какво пресече Радев...кражбите и корупцията......верваш ли си

    Коментиран от #32, #34

  • 31 Антитрол

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "АЙДЕ ДЕ":

    Я вземи се ограмоти преди да ръсиш глупости - всеки може да заведе ама гражданско дело - дело за престъпление задължително минава през прокуратурата.
  • 32 Антитрол

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "АЙДЕ ДЕ":

    ВЕрвам си - Тиквата не е на власт - най-големия престъпник не е на власт. Е трябва още изчегъртване но и това ще стане - за 12 години мафията ГЕРБ си е пуснала пипалата навсякъде.

    Пък и реването на Герберчетата против Радев го доказва.

    Коментиран от #35

  • 33 Gowo

    6 1 Отговор
    Те за това Гешеф го подготвиха.За да крадат и изчесват пари без последствия.Гешеф бе гпрокурор за разследване кражбата на века КТБ.След като го изпитаха дали става за тая работа.Го изтеглиха на по висока длъжност.Бойко не бе съгласен , защото беше човек на Доган Но като ИзлезнОха записите за него клекна на Пеевски
  • 34 Gowo

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "АЙДЕ ДЕ":

    Радев бе единствената институция която говореше на висок глас за корупцията.Той и е главния отговорник да се случи успешния кабинет с Кирчо.

    Коментиран от #37

  • 35 АЙДЕ ДЕ

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "Антитрол":

    Не виждам престъпника да е осъден от новите управляващи. Дори няма повдигнато обвинение. Рашков и Радев ги е шубе......чакаме ги вече пет месеца да го сторят. А що се касае до реването....май народа прорева от убийствените цени на ...Радев
  • 36 Жоро

    3 0 Отговор
    Нямало е корупция по времето на управлението на ГЕРБ И ДПС. Всичко това само е усещане за корупция и липсващи пари. Българина просто си е беден по душа и по природа все търси пари а пари няма, сега искате да развалите тая дългогодишна идилия.

    Коментиран от #38

  • 37 ТО С ГОВОРЕНЕ НЕ СТАВА

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Gowo":

    Има ли обвинения за крадците на милиарди...пет месеца чакаме......и нищо. Радев си трае, Рашков си мълчи, Стоилов е пас......що ли?????

    Коментиран от #41

  • 38 КОРУПЦИЯТА СЕ ДОКАЗВА

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Жоро":

    А не се ПРИКАЗВА...Ама кой да вземе.....управляващите нищо не доказаха......

    Коментиран от #39

  • 39 Gowo

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "КОРУПЦИЯТА СЕ ДОКАЗВА":

    Нали това опитват да ти кажат по напредналите от тебе.Че корупцията се доказва Но в съда.И с прокурор.Сещай се защо не може да се докаже.Или пак се нуждаеш от помощ.Вие избирателите на Бойко Методиев ,не сте свикнали да разсъждавате самостоятелни .

    Коментиран от #40, #42

  • 40 КОРУПЦИЯТА СЕ ДОКАЗВА

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "Gowo":

    Ами докажи я в българския съд. Може и в европейски съд, а може и в съд в САЩ или Русия......изборът е твой.....

    Коментиран от #43

  • 41 Gowo

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "ТО С ГОВОРЕНЕ НЕ СТАВА":

    Гешеф бе в отпуска на морето.Слрд като се завърна.Ксза че сигналите да ,,приети".И ще бъдат анализирани до Апокалипсиса и края на света.Него питайте кога.Не Рашков.

    Коментиран от #44

  • 42 КОРУПЦИЯТА СЕ ДОКАЗВА

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "Gowo":

    Не с прокурор, а с доказателства. Нямаш ли такива.....ставаш клеветник, което също е наказуемо

    Коментиран от #46

  • 43 Gowo

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "КОРУПЦИЯТА СЕ ДОКАЗВА":

    Пак ли не се сещаш , че дело се завежда чрез прокурор.....сещай се .Научи се да мислиш сам.

    Коментиран от #47

  • 44 КОРУПЦИЯТА СЕ ДОКАЗВА

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Gowo":

    САКО СИГНАЛИТЕ СА ...ЕДНА БАБА МИ КАЗА НА ПАЗАРА.....

    Коментиран от #48

  • 45 МАФИЯ НА ББ

    6 2 Отговор
    КВО СЕ ПРАВИТЕ НА УТРЕПАНИ ,РАЗРОВЕТЕ АРХИВИТЕ ЗА ТРИТЕ МАНДАТА УПРАВЛЕНИЕ НА РАЗБОЙКО БОЙКОШЕНКО И ЩЕ ВИДИТЕ ,ЧЕ ТОЙ НАКАРА -ПРИНУДИ МНОГО ФИРМИ ДЪРЖАВНИ ДА ДЪРЖАТ ПАРИТЕ СИ В КТБ. ПОСЛЕ СЪЩАТА ШАЙКА МАФИЯ ГЕРБ ФАЛИРАХА КТБ И Я ОГРАБИХА. СЛЕД КОЕТО ПОСТАВИХА КАСКЕТА ДА ЗАЩИТАВА МАФИЯТА ГЕРБ. ПРОСТО ОБЯСНЕНА СХЕМА. РАЗСЛЕДВАЩИТЕ ДА ТЪРСЯТ ПОДРОБНОСТИТЕ ,НО НЕ БИ. КАКСЕТА ЗОРКО ПАЗИ ДА НЯМА РАЗСЛЕДВАНЕ ИЛИ ДА Е КОНТРОЛИРАНО. ТЪРСЕТЕ В ОБРЪЧИТЕ ОТ МАФИОТИ ОКОЛО ТОЛУПА ИЛИ В НЕГОВОТО ОГРОМНО БЕЗДЪННО ЧЕКМЕДЖЕ.
  • 46 Gowo

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "КОРУПЦИЯТА СЕ ДОКАЗВА":

    Ами дам се оборваш Има ли някой обвинен в клевета....Няма.Значи подадените доказателства на Рашков да не клеветнечиски .

    Коментиран от #49

  • 47 АЙДЕ ДЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Gowo":

    Може да осъдиш някой и без прокурор....но ако нямаш доказателства си загубен...Министър може да заведе спокойно дело срещу всеки...

    Коментиран от #51

  • 48 Gowo

    3 2 Отговор

    До коментар #44 от "КОРУПЦИЯТА СЕ ДОКАЗВА":

    Не да събирани от бабите.Събитани са от министерските документи от Кирчо.Кирчо не ходи като хамав по селата като твоя лидер Бойко разбойко.Кирчо си върши работата в столицата и в министерския съвет.Бойко разбойко ходи по селата и лъже бабите колко е честен и онеправдан

    Коментиран от #50

  • 49 КОРУПЦИЯТА СЕ ДОКАЗВА

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Gowo":

    Как ще има обвинен в клевета, като няма заведени дела по тази позиция......няма дела, щото няма и доказателства за съда...другото си е писане по форумите
  • 50 КОРУПЦИЯТА СЕ ДОКАЗВА

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "Gowo":

    И кво като са от Кирчо доказателствата...То и Радев ги събираше, ама излезнаха ялови, щом няма осъдени

    Коментиран от #53

  • 51 Gowo

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "АЙДЕ ДЕ":

    Не.Не може.Всяко дело започва след проверка.А проверката я извършва прокуратурата.Не съда.Съда не е махленска сбирка.Съдът разглежда вече проверени сигнали А не всеки който му хрумне и реши да ,,прескочи" до съда да се оплаче.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Gowo

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "КОРУПЦИЯТА СЕ ДОКАЗВА":

    Много сте упорити вие от агитката на Стъки.Хем не ги разбирате работите, хем се натискате.Той и Стъки се натисна да става Президент....Е . Стана.... За смях.
  • 54 Gowo

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "Лудница":

    Всъщност , сега взеха да излиза калта натрупана по времето на Тулупа.Всичко е висяло без да мръдне.Всекиго го е било страх да подаде сигнал.Всеки който дръзнеше го наказваха с ответна реакция от Гешеф.Чрез проверки и заплахи.Така беше по времето на управлението на хунтата.Репресии и заплаха за личния живот.затова сега де вижда колко кражби е имало необезпокоявано под закрилата на властта и престъпното управление.Мафията бе превзела всички отговорни институции

    Коментиран от #55, #56

  • 55 ТАКА ДЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #54 от "Gowo":

    Сега излиза и...нищо. Управляващите си траят, Радев замълча, Стоилов си се гуши охолно в министерското кресло, Комитова нещо изписка тук там...и толкоз.....
    Това ли е промяната...промениха се само цените....яко нагоре
  • 56 И КВО ОТ ТОВА

    1 1 Отговор

    До коментар #54 от "Gowo":

    Нещо да се промени......Пет месеца разправии и оплюване и всичко си стои така.....

    Коментиран от #57

  • 57 Gowo

    3 1 Отговор

    До коментар #56 от "И КВО ОТ ТОВА":

    За това носи голямата отговорност ИТН.Минираха и забавяха този процес.Предаваха своите другари.Птрдсваха вътрешно политическите проблеми на коалицията на протестите Извършваха разнобой Забавяха чрез оплюване на междукоалиционните партньори.Вдичко това правеха не да не се случи, а да забавят във времето.Докато властта на калинките се окопае.Защото Борисоф бе свален.Но моделът Борисов бе още жив.И вършеше безобразия и подривна дейност.И за това Слави носи най голямата вина

    Коментиран от #58

  • 58 АЙДЕ ДЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #57 от "Gowo":

    А къде са питомците на Радев.....имат цялата информация за евентуални кражби...Траят си, Мълчат си, Скатават се, Нищо не знаят...що така
  • 59 РАДЕВИТЕ ПИТОМЦИ

    3 2 Отговор
    Къде са...нищо не направиха, само недоказани констатации и оплюване и ходене от студио в студио....като пеперудки в някой бар. Тва ли са министрите на...Радев

    Коментиран от #62

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Само да питам

    3 0 Отговор
    Имали нещо което е било държавно и да не е заграбено от мафията,която създадоха комунистите ?
  • 62 Gowo

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "РАДЕВИТЕ ПИТОМЦИ":

    Тролиш
  • 63 пешо

    1 1 Отговор
    на боко в чекмежето