Last news in Fakti

18 Май, 2022 09:40 6 472 77

Защо руският петрол е по-евтин, но цените на бензиностанциите растат

  • лукойл нефтохим бургас-
  • рафинерия-
  • руски петрол

Внесените количества петрол от Русия са нараснали с 65,5 на сто

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Цената на руския петрол е по-ниска в сравнение с този от други държави. В България идва основно такъв петрол и се преработва от рафинерията в Бургас, която е руска собственост. Накрая обаче горивото на бензиностанциите не поевтинява. Тръгнахме по следите на този парадокс, показва разследване на Генка Шикерова за "Свободна Европа".

Веднага след началото на руската военна инвазия срещу Украйна, в социалните мрежи в България плъзна слух за недостиг на горива и драстичен скок на цените. Пред бензиностанциите се извиха опашки. Цената на дизела мина 3 лева за литър.

Премиерът Кирил Петков ("Продължаваме промяната") тогава каза, че се всява паника без никаква причина.

“Гориво има и няма никакъв шанс да спре или да свърши”, написа Петков във Фейсбук. Премиерът призова Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да провери "кой и как спекулира с цените”.

Министърът на електронното управление Божидар Божанов („Демократична България“) каза, че става въпрос за целенасочена „дезинформационна кампания за създаване на паника във връзка с наличието на горива”. Още тогава се установи, че съобщенията за криза с горивата и скок на цените са разпространявани активно от младежката организация на ГЕРБ - партията, която управляваше в продължение на три мандата до месец май 2021 г.

Ден по-късно опашките изчезнаха, а цената на дизела падна пак под 3 лева за литър, но не за дълго. Малко след това цените на горивата започнаха да пълзят нагоре и два месеца след онази нощ с опашките по бензиностанциите те навсякъде и трайно са над 3 лева за литър.

В същото време цената на руския петрол е по-ниска в сравнение с този от други страни. По-ниска е и в сравнение с цената отпреди няколко месеца. Винаги досега поскъпването на горивата се е обяснявало с повишени цени на суровината. Днес случаят е различен. А отговорите на въпросите се оказват търговска тайна.

Кой произвежда бензина

Основен производител на горива в България е руската рафинерия „Лукойл Нефтохим“. Традиционно тя преработва предимно руски петрол. За първото тримесечие на 2022 г. близо две трети (63%) от преработения нефт е с руски произход. С поевтиняването на руския петрол този дял се увеличава. В момента рафинерията преработва само руски петрол, казва в интервю за БТА председателят на Управителния съвет на „Лукойл Нефтохим“ Илшат Шарафутдинов.

Данни, публикувани от Министерството на финансите в отговор на парламентарно питане на депутата от „Демократична България“ Ивайло Мирчев, показват, че за периода януари-април 2022 г. количествата (брой барели) внесен суров петрол от страни извън ЕС са нараснали с 34,1 на сто спрямо първите четири месеца на 2021 г.

Основен дял във внесените обеми през този период заема вносът на суров петрол с произход Русия - 71,1 на сто. Внесените количества с произход Русия са нараснали с 65,5 на сто спрямо същия период миналата година. Значително по-малки количества петрол са внесени от Ирак (23,7 на сто), Казахстан (3,7 на сто) и Тунис (1,7 на сто).

Най-евтин е петролът с произход Тунис - 84,6 долара за барел, а най-скъп е този от Ирак (98,1 долара за барел). Декларираната средна цена за внесения суров петрол с произход Русия е 89,4 долара за барел.

Данните показват, че в България се внася основно руски петрол. Количествата през тази година дори са били по-големи в сравнение с миналата.

По-ниските цени на суровината обаче не водят до по-ниски крайни цени на горивата. Причината е, че рафинерията "Лукойл Нефтохим" не търгува директно с тях, а само преработва петрола "на ишлеме". Разликата в цените се губи в сложната схема от свързани руски фирми, чрез които горивата в България стигат до крайния потребител.

Къде отиват "над 200 млн. лв. месечно"

От години българските власти са пестеливи на информация за работата на рафинерията. Правителството на Кирил Петков не прави изключение. Публикуваните от Министерството на финансите данни за цените на внесения петрол на практика не дават достатъчно информация.

„Предоставената информация е за цената, на която се внася в България, а не за цената, на която се продава на рафинерията“, каза за Свободна Европа старши икономистът на Институт Отворено общество в София Георги Ангелов.

Директорът на програма „Енергетика и климат“ към Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров също е на мнение, че това са цените на доставките, но не точно за рафинерията. Причината е, че по веригата се появява и още някой.

„Рафинерията работи на ишлеме. Фирма „Литаско“ продава и купува петрола“, каза Владимиров. Регистрираната в Швейцария "Литаско" е дъщерна фирма на "Лукойл", която е неин изключителен търговски представител за международния пазар.

По думите на Мартин Владимиров „цените на горивата в България са с 10 на сто по-ниски от тези в Европейския съюз преди данъци". Така по-ниските цени на руския петрол частично се усещат в страната.

"Имаме монополист, който си пази дела като подбива цената. Той подбива цената като продава на себе си“, коментира Владимиров.

Данните на финансово министерство дадоха повод на Ивайло Мирчев да обвини „Лукойл Нефтохим“, че ощетява потребителите.

„На входа и изхода на „Лукойл Нефтохим“ стои компанията „Литаско“, която продава на рафинерията петрол Уралс на цена с 35 долара на барел по-висока от пазарно постижимата. В резултат на това пряката загуба за българските потребители е в размер на над 200 млн. лв. месечно“, каза Мирчев.

На входа и на изхода

Формално „Лукойл Нефтохим“ не търгува с горива. Рафинерията работи на ишлеме като само преработва петрола и получава възнаграждение за това. Търговецът е регистрираното в Швейцария дружество „Литаско“. Фирмата посредник купува от руския "Лукойл" суров петрол и го продава на рафинерията в България. След това купува обратно преработения петрол и го продава на потребителите. Зад трите фирми на практика стои един собственик. Целта на посредника е да купи евтино и да продаде скъпо.

"Лукойл Нефтохим" работи на схема "процесинг" (ишлеме) и не търгува с нефтопродукти. Затова не можем да дадем конкретен коментар по цените на продуктите. Като цяло цените на суровия петрол и на нефтените продукти се определят от международните котировки и не се влияят пряко от производствените разходи, а от пазарните закони - баланса на търсене и предлагане“, коментира Шарафутдинов.

Така суровият петрол и преработените горива се завъртат между няколко свързани фирми. Няма публични данни на каква цена фирмата търговец "Литаско" купува и след това калкулира цената на суровината. При тази схема на работа пазарната цена на горивата се плаща от българския потребител. Евентуалната разлика, заради по-евтиния руски петрол, е печалба за търговското дружество на руската "Лукойл", но не и за рафинерията в България. Така печалбата отново се изнася от България за Русия.

Фактът, че "Лукойл Нефтохим" от години работи на загуба и не плаща корпоративен данък, стана повод миналата година НАП да започне проверки в рафинерията, но до този момент няма обявени данни за резултати.

Държавата има една акция в рафинерията и се представлява от Красимир Първанов. Според него финансовото министерство прави непрекъснат мониторинг на „Лукойл“.

„Нашата цел е рафинерията да работи и да има запаси“, каза Първанов за "Свободна Европа".

Свободна Европа потърси коментар и от дружеството представител на „Литаско“ за България, но от там казаха, че няма да коментират. От Агенция "Митници" също не предоставиха конкретни данни за количествата и цените на внесените горива в България.

В началото на март от Koмиcиятa зa зaщитa нa конкуренцията съобщиха, че започват разследване, за да проучат има ли спекула с горивата, но резултат все още не е обявен. Няма данни и за резултатите от проверките на НАП в "Лукойл Нефтохим".

В това време българите продължават да купуват на все по-високи цени бензин и дизел, които са произведени основно в рафинерията в Бургас. А печалбата продължава да се изнася извън страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 50 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пич

    58 78 Отговор
    Защото Кирчовците са шушумиги !!! Преди , Бойко беше хванал " бизнеса " за врата , и като им кажеше да не вдигат цените , онея не гъкваха !!! Сега " бизнеса " държи Кирчовците за врата , и цялата назначена коалиция не смее да гъкне !!!

    Коментиран от #11, #57, #70

  • 4 Българка

    109 10 Отговор
    Цените на горивата по бензиностанциите ни не са пазарни. Те са спекулативни. Гизточване парите на бълг Нефтохим данъчни схеми, източване парите на българиефтохим данъчни схеми, източване парите на българите. Спешно правителството да поеме оперативния контрол над ранклав. България държи златна акция в руската фирма и е крайно време дя използва. Но първо трябва да смени кремълския държател на тая акция. горива от руската рафинерия трябва да са с поне 30 долара на по-ниска цена. И да се забрани на входа и изхода на Лукойл да стои тяхната руска офшорка в Швейцария

    Коментиран от #68, #77

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 1520

    34 29 Отговор
    защото по продажноуправление не е имало
  • 7 Б А Й Х @ Й ‼️

    69 4 Отговор
    Така е когато МОНОполистите намерят стадо без кучета и стават моноКРАДЦИ ‼️
    Преди време шефът на "Нестле БГ" се похвали нагло , че 40 ТИР-а дневно возят производството им‼️( А дневния оборот на фирмата бил 40 000 лв ‼️
  • 8 Fil

    63 1 Отговор
    Да си направим рафинерия.защо я продадоха ?

    Коментиран от #18, #30

  • 9 Кико

    70 3 Отговор
    Срамно е политиците винаги да смятат народа за стадо. Срамно е народа да позволява на политиците да го третират като стадо. Ако народа имаше топки рафинерията отдавна щеше да е 55% държавна собственост и да са други финансовите изражения и в хазната и вероятно на бензиноколонка та
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Б А Й Х @ Й ‼️

    57 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    😀😀😀
    Затова Бойковия Ваньо бе наритан като опита да сложи броячи в НХК
    😀😀😀
    И сега танкерите разтоварват "по документи" ‼️

    Коментиран от #29

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 В.В.П.

    15 38 Отговор
    Заради Киро простото..е по скъп..Да жеи да го крадат.
  • 14 конфискация

    69 4 Отговор
    Вземете си обратно Ликойл и разкарайте всички посредници на хранилка по веригата.

    Коментиран от #51

  • 15 Българка

    46 4 Отговор
    Цените на горивата по бензиностанциите ни не са пазарни. Те са спекулативни. Това е източване парите на българите от руския Лукойл Нефтохим чрез данъчни схеми. Спешно правителството да поеме оперативния контрол над руския анклав. България държи златна акция в руската фирма и е крайно време да я използва. Но първо трябва да смени кремълския държател на тая акция. Излизащите горива от руската рафинерия трябва да са с поне 30 долара на по-ниска цена за барел. И да се забрани на входа и изхода на Лукойл да стои тяхната руска офшорка Литаско в Швейцария
  • 16 ГРАБЯТ НИ ПО БРАТСКИ

    41 5 Отговор
    Руските офшорки.....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Враг на САТАНАТА

    17 34 Отговор
    Като чуеш "Свободна Европа" , винаги се знае , че лъжат или правят пропаганда.....дори и да кажат някаква истина , няма как да им се вярва , защото преди това са бълвали милиони лъжи . Еталон за НЕжурналистка!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Историк

    20 6 Отговор
    Конфискация на Руските активи-респективно "Лукойл" ,но пък тогава има риск от спиране на доставките на петрол към България..

    Коментиран от #58

  • 24 Да бе , да. ! 😜

    11 29 Отговор
    Подхвърлени думи срещу Русия "Така печалбата отново се изнася от България за Русия." Ами как , като (въпреки напъните на "Свободна" Европа) в статията няма нито едно доказателство ? Иначе , ясно че много мераклии да сменят руския петрол с друг , без да мислят за българите .

    Коментиран от #27, #34, #42

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 666

    29 0 Отговор
    Плащат си на всички, и на сегашните! Българският народ е потърпевш, а политици и руснаци забогатят!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 UYU.EU

    31 0 Отговор

    До коментар #11 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ваню Танов се спомина скоропостижно след старта за измерителните уреди в Нефтохим , трудно може да се определи само като наритване
  • 30 оня

    18 2 Отговор

    До коментар #8 от "Fil":

    Защото са платили където трябва на джоб:)) Но не по времето на сегашното правителство:)) Подразбира се на кого:))
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Мамул

    31 11 Отговор
    Лукойл е собственост на Родшилдови! И е само една "машинария" която работи на ишлеме. Какви данъци търсите от тях? Те имат разходи и приходи само от обработка на нефт, нямат продажба на горива. Но това е "демокрация" с пазарна икономика, с евроатлантически ценности и с "инвеститор". Ние сме държава завладяна от световната мафия. Важното е да вярваш, че демокрацията ще дойде всеки момент, както щеше да дойде и комунизма. Идиологемите само крият кражбите за сметка на обществото.

    Коментиран от #67

  • 33 Бамбука

    14 0 Отговор
    Политиците може да прилагат пазарната икономика, но отлично познават и се възползват от "рушвета". Ако ДПК беше заработила ефективно, днес нямаше да се чудим защо цените са такива, каквито са.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Цените?? Казва се Спекула Картел??

    11 0 Отговор
    Овеличават се печалбите на търговците Спекула!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 По Продажно управление и по корумпирано

    15 2 Отговор
    Имаше 12год,при 627Борисов
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Наблюдател 1

    28 0 Отговор

    До коментар #24 от "Да бе , да. ! 😜":

    Схемата е простичко. Казва се източване. Една фирма стои на входа и на изхода на друга фирма. Както виждаш, ясно ни е всичко.

    Коментиран от #54

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Братята освободители

    20 2 Отговор
    Продължават да на освобождават от парите ни.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Електроник

    10 1 Отговор

    До коментар #46 от "казваш":

    Акциза на горивата в България е 36 евроцента или около 71 стотици, а не 1.60 лева. Надценката от данъци и акцизите общо, е около 1 лв. Сега ще стане 75 ст., т.е. държавата намалява 25% от парите, които взима от горива. Т.е. от сегашните 3 лв., два отиват за руснаците.
  • 50 Пъци

    18 3 Отговор
    "Евентуалната разлика, заради по-евтиния руски петрол, е печалба за търговското дружество на руската "Лукойл", но не и за рафинерията в България. Така печалбата отново се изнася от България за Русия."..."Разликата в цените се губи в сложната схема от свързани руски фирми, чрез които горивата в България стигат до крайния потребител."
    Нещо неясно по отношение на "добронамерените руски намерения" към България и дали да имаме някаква причина да не искаме повече ТАКИВА отношения с РФ?
  • 51 Орел

    9 4 Отговор

    До коментар #14 от "конфискация":

    А "Челопеч майнинг"?
    Само питам.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Прав

    7 0 Отговор
    Измислиха си схема 📇да точат нефта 📞👤📞👥🤝💰 и да излиза по скъпо 🛢️⛽
  • 54 И кое ти е ясно?

    9 6 Отговор

    До коментар #42 от "Наблюдател 1":

    Една фирма стои на входа и на изхода на себе си. Та, с какво става по богата, какво източва и къде отива източеното, ясно ли ти е? А ти, щом търгуваш с тази фирма, от какво се интересуваш -от цената на края или от това, как тя източвала сама себе си? Като не ти изнася, не купуваш, а не се интересуваш как стига до цената, която ти предлага. Но явно нещо не е така, както се описва. По скоро, държавата ни има интерес от високата цена, защото на скъпа стока и акцизът и данъкът, и комисионните и всичко друго е по високо. Така лесно се пълни бюджет, лесно се вземат пари под масата и лесно се крадат надценки за сметка на баламурниците от другата страна на пистолета (на бензиноколонката, де).

    Коментиран от #60

  • 55 Ахахххах

    27 1 Отговор
    Колко писаници и за нищо. Отговорът на въпроса ви е в една дума - Литаско. Това е фирмата, която ценообразува цените в България, те Швейцарска, тя купува петрола, тя продава, тя не плаща данъци, тя повма цялата печалба! Литаско. Който едно време разреши това, той трябва да бъде съден и пратен в урановите мини!

    Коментиран от #61

  • 56 Хахаха

    14 5 Отговор
    Не напразно лукоил ги изгониха от доста страни ама тука русофилите ги крепят.
  • 57 Перо

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Тиквата беше в картела!
  • 58 Кико

    11 1 Отговор

    До коментар #23 от "Историк":

    Ще понесем краткосрочни щети за бъдеща независимост . А към Лукойл може да добавят и Радуга в Камчия. Поне да е свършена работата
  • 59 Гост

    8 8 Отговор
    Тук коментират хора без памет,кой подари Нефтохимс ? ,Кой е собственик? Поне сто пъти е обяснявано в този сайт,че Лукойл Нефтохим е собственост на Ротшилдова банка,какво руснаци сънувате

    Коментиран от #62, #63, #64

  • 60 Наблюдател 1

    12 0 Отговор

    До коментар #54 от "И кое ти е ясно?":

    ВЕрно ли? 😀 Две фирми са. Да, имат един и същ собственик, но печалбата на "Нефтохим" се облага в България (плаща данъци в България), а другата фирма - някъде извън България. Както е написано в материала, "Нефтохим" само преработва, не продава на българския пазар. Както вече посочих,държавата взима около 1 лв., при цена 3 лв. за литър. Като не ми изнася, не мога да си купя от другаде, защото вноса минава през акцизните складове, собственост познай на кой. 😀 Както виждаш, всичко ни е ясно.
  • 61 До Ахахххах,то

    8 0 Отговор

    До коментар #55 от "Ахахххах":

    И ти ли се мислиш за по-по-най? "Литаско" е собственост на "Лукойл" Ползваш елементарна опорка "Размяна".
  • 62 Наблюдател 1

    0 2 Отговор

    До коментар #59 от "Гост":

    Санкин е американски агент. 😀
  • 63 Абе гостенино

    11 2 Отговор

    До коментар #59 от "Гост":

    Стига с тази лъжа на Антон Тодоров. Нефтохим е продаден от Иван Костов, преди три дена си го призна при Ризова и също че е Руски и "Виваком" също. Ади бегай от тука.
  • 64 Наблюдавам те

    5 2 Отговор

    До коментар #59 от "Гост":

    Стига с тази лъжа за собственоста на "Лукойл" и то с Ротшилд.
  • 65 МиДа

    10 6 Отговор

    До коментар #46 от "казваш":

    Русороб, ти въобще направи ли си труда да прочетеш за какво става въпрос или си лаеш по презумпция, в защита на всичко руско?! Още малко ще изкараш, че добрите братушки ни подаряват бензина, даже и печалба нямат. Тъкмо като си върнем завода ще ги освободим от разходите.
  • 66 12345

    5 0 Отговор
    СС ПП ЕЕ КК УУ ЛЛ АА !!!!!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Кортни Аркадашлар

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Има само един проблем в предложението ти. Само един. Регистрираната в Швейцария "Литаско", която наричаш руска офшорка НЕ е дъщерна фирма на "Лукойл" (както пише в статията), и НЕ Е неин изключителен търговски представител за международния пазар. Фирмата е регистрирана от акционер на "Лукойл" и през нея минава толкова петрол, колкото е дела му в нея. Акционера, за който говоря НЕ е руско частно лице или фирма. "Лукойл Нефтохим Бургас" е 78% собственост на същият акционер (пише го на сайта му в раздела с информация за акционерите) на "Лукойл".
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 СТАТИЯТА Е ЛЪЖА

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    А КЪДЕ Е ДДС И АЦИЗА НАД ВСЕКИ ЛИТЪР ЛЪЖЦИ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА СЛАГА ДВОЕН ДАНЪК НА ВСЕКИ ЛИТЪР ПРОДАВАЧА ОТ БЕНЗИНОСТАНЦИЯТА СЛАГА ПОСЛЕ ПАК ДДС 2 ПЪТИ ДДС И ЕДИН ПЪТ АКЦИЗ ТАКА СЕ ФОРМИРА ЦЕНАТА А ТАЗИ СВОБОДНА ЕВРОПА Е СОБСТВЕНОСТ НА АМЕРИКАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО.

    Коментиран от #72

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 хехехе

    1 0 Отговор
    питате защо ли щот кат дадат фира 2-3 бензинджииници ще се замислите
  • 74 кочо

    2 0 Отговор
    НЯМА ЛИ КОЙ ДА СПРЕ БЕЗУМИЕТО С ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА В БЪЛГАРИЯ.НУЖНА ЛИ НИ Е ГРАЖДАНСКА ВОЙНА.
  • 75 ЦЕНИТЕ РАСТАТ ЗАЩОТО И ТЕМПЕРАТУРИТЕ

    4 0 Отговор
    РАСТАТ ЛЯТОСКА А ПЪК ЗИМАТА РАСТАТ ЩОТО ТЕМПЕРАТУРИТЕ ПАДАТ !
  • 76 И ЕНЕРГОТО ОТ 33 ГОД Е НА ЗАГУБА , И ВОД

    3 0 Отговор
    НОТО И ПАРНОТО И ЖИСЕЕМИТЕ И СИЧКО ! ДАНО НЕ СТИГНЕМЕ НА ЗАКИБРИТВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА !
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.