Last news in Fakti

21 Март, 2016 08:28 2 543 8

Stratfor: Русия разширява авиобазата си в Сирия

  • русия-
  • сирия-
  • войски-
  • база

Москва ще съхрани военното си присъствие в Сирия

Stratfor: Русия разширява авиобазата си в Сирия - 1
Снимка: АП/БТА

Независимо от заявленията на Москва за мащабно изтегляне на руския въоръжен контингент от Сирия спътникови снимки свидетелстват, че основната част от руските сили не е готова за изтегляне и най-вероятно ще остане в Сирия, твърди разузнавателно-аналитичната компания Stratfor. Тя е на мнение, че Москва ще съхрани военното си присъствие в Сирия и прави този извод на базата на факти за строителни работи в главната руска авиобаза в Сирия.

Според Stratfor определено количество въоръжение от авиобазата в Латакия и военноморската база в Тартус е изтеглено, но спътниковите „снимки показват, че руснаците и досега разширяват инфраструктурата и обектите в авиобазата си и освен това са разгърнали допълнителни ресурси“. Освен това изтребителите Су-30 и Су-35 все още не са изтеглени, а противовъздушната отбрана си остава на място, подчертава Stratfor и дава за доказателство снимки на разгърната батарея C-400.

Колкото до военноморската база в Тартус Stratfor отбелязва, че там в момента не се провежда каквато и да е товарна дейност. Военнотранспортни средства действително са съсредоточени в района и както изглежда са готови за извеждане, но тежка артилерия и бойни бронирани машини отсъстват в този район.

Според Stratfor това свидетелства за възможността Русия да съхрани наземната поддръжка на сирийските правителствени сили. Съществува и възможност руснаците да предадат част от оборудването на силите на Асад, както това се случи с танков и артилерия през последните месеци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СУ30

    2 0 Отговор
    Е ясно е, че ще изтеглят една малка част от въоръжението(това което е ненужно за момента)а основната част ще остане за респект и последващо бързо включване ако се наложи. Изобщо няма съмнение, че руснаците ще продължат да поддържат режима на Асад и да диктуват събитията в Сирия.
  • 2 стоян георгиев

    2 3 Отговор
    на руснаците хич не им се тръгва от сирия ама пусти доларчета няма вече от къде да се вземат :)!та въпреки големите приказки за тва че си били свършили работата и т.н. те сега търсят решение как да останат ,но без да дават пари.

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 3 Наблюдател

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "стоян георгиев":

    Ти мисли за твоя приятел "демократа" Ердоган.Той трябва да търси решение защото всеки ден взеха да му гърмят бомби по улиците,а още не е влязъл в истинската война.За сега излъга изкуфялата Меркел да му даде някой друг милиард ,но пак няма да му стигнат да нахрани аскера и да бие кюрдите.

    Коментиран от #6

  • 4 Монго

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "стоян георгиев":

    Напротив имат си доларчета. Миналата година увеличиха резерва си с 30 млрд. За Сирия са похарчили половин млрд. за около пет месеца.Ти направи сметка ако искат с 30 млрд. колко време ще останат? Остават само Су24,Су35 за прикритие.Су25 и 34 се изтеглят. Те са за разбиване на инфраструктура най-общо казано. На тяхно място идват хеликоптери-Ми28 и Ка 52,те са удобни за непосредствена подръжка на фронта. С400 и май Панцер2 остават. Цитирам по памет,възможно е някъде да бъркам. Ми да какво обяснявам мъжки работи на Деса,тя просто трудно понася критическата.

    Коментиран от #7

  • 5 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "стоян георгиев":

    Е, ся що дрънкаш глупости?! Да оставим на страна "изнасянето" и финансите, но ако не бяха свършилил нищо руснаците, щяха ли всичките диваци да клекнат за преговори и да отстъпват територии?

    Коментиран от #8

  • 6 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Наблюдател":

    моя ердоган не го мисля ,макар че трябва щото ни е комшия и като заиграе мечката при тях е много опасно и за нас,но ти като нормален български нихилист си доволен ,както шопа дето е готов да му изгори къщата ,но да се запали и на съседа плевнята!особено ако на руснаците от това ще им стане добре :)),нали патриоте?
  • 7 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Монго":

    увеличиха резерва си ама друг път.тва сигурно си го чел в някои турски вестник от преди да се скара ердоган с путин.за година резерва на русия се стопи с няколко стотин милярда долара,тва е истината троле ,а не глупостите дето се опитваш да прекарваш.
    оставили хеликоптери за потдръжка ,тва ще трябва да се види ,на фона на камъните падат от небето :)!иначе руснаците се изтеглиха в момент дето не е никак добре за асад и само след месец армията на башарчо ще почне да дава задна ,макар че сега се бие само с ислямистите .на преговорите в женева пък без руския гръб няма кои да го бръсне за слива,а стигне ли се до избори ще стане още по-смешно !
  • 8 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "кроко":

    преговори с диваците няма.ислямска държава и ал нусра не преговарят и са си сила независимо кво обясняваха путиновите медии, че ги били разбили и т.н.на целия зор асад успя минимално да увеличи владяната от него територия ,превърната в лунен пейзаж от руските бомби и неговата артилерия.демек от идването на русия само се увеличи агонията на асад и нищо друго.руснаците не доведоха ситуацията до решение ,напротив затегнаха я,а след като видяха че нямат полезен ход неочаквано за съюзника си си събраха багажа и си тръгнаха оставяики го в старото положение,но изправен до стената от запада и легитимната вече опозиция.разгрома на ислямска държава пак ще трябва да се извършва от нато ,което и се случва вече в ирак ,а после ще има мащабна операция и в сирия.ако трябва да обобщя руснаците не свършиха нищо в сирия освен да се скарат с турците .нито унищожиха ислямистите ,нито ще запазят асад,нито ще получат някакъв дивидент от европа или сащ за участието си в конфликта,напротив влезоха в още по-голяма изолация!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания