Last news in Fakti

15 Юли, 2016 08:11 2 020 0

Атентатите във Франция след „Шарли Ебдо“

  • шарли ебдо-
  • франция-
  • атентати-
  • терористи-
  • ница

На 13 ноември при координирани атаки в столицата Париж са убити 128 души

Атентатите във Франция след „Шарли Ебдо“ - 1
Снимка: БТА/ AP

Януари 2015 г.

На 7 януари 2015 г. в Париж група терористи извършват нападение срещу редакцията на френския сатиричен седмичник „Шарли Ебдо“. Около 11:30 двама маскирани, въоръжени с автомати „Калашников“, пушка и противотанков гранатомет, нападат седалището на френския сатиричен вестник „Шарли Ебдо“ в Париж. Откриват огън и убиват редактора Стефан „Шарб“ Шарбоние, девет служители на вестника, двама френски полицаи и раняват 11 други, преди да избягат с автомобил „Ситроен“.

26 юни 2015 г.

Нападател, носещ ислямистки флаг, уби един човек и рани двама във фабрика за промишлени газове в Сен Кентен Фалавие близо до град Лион в Източна Франция. Нападателят Ясин Салхи е признал, че е обезглавил шефа си и че е опитал да взриви предприятието. Имал връзка със салафитското движение. Самоубива се в затвора.

21 август 2015 г.

Мароканецът Аюб ел Хазани откри стрелба във влак, пътуващ от Амстердам за Париж, и рани трима души.

Пътници от влака са успели да обезвредят нападателя, който в последствие бе задържан от полицията на гара Арас в северната част на Франция.

Аюб ал Хазани е официално разследван за няколко опита за убийство с терористични подбуди.

13 ноември 2015 г.

Вечерта на 13 ноември 2015 година в Париж и Сен Дени (предградие на града) са извършени шест едновременни терористични нападения. Поне 128 души загиват, а десетки са ранени. Осем от нападателите са сред загиналите, като седем от тях са се самовзривили.

Всичко започва в предградието Сен Дени, на метри от "Стад дьо Франс, където се играе приятелският мач между националните отбори на Франция и Германия.

Три експлозии отекват в рамките на половин час - в 21:20 ч., в 21:30 ч. и в 21:53 ч. Част от публиката на стадиона слиза на терена в панически опит да излезе навън. При атаката загиват четирима души и тримата камикадзета.

Най-тежкият атентат е в концертната зала "Батаклан" на кръстовището на булевардите "Ришар-Льоноар" и "Волтер". Терористите нахлуват по средата на рок концерт на американската група Eagles of the Death Metal. Нападателите са открили стрелба на месо по публиката в тъмнината на залата, с което са провокирали неописуема паника. Цяла Франция е под блокада, властите обявяват извънредно положение.

7 януари 2016 г.

Мъж, въоръжен с нож, бе застрелян пред полицейски участък във френската столица Париж.

Той викал "Аллах е велик", опитвайки се да атакува полицай.

Нападателят бил убит от полицаи, докато се опитвал да проникне в участък в квартал "Гут д'Ор", Северен Париж. Застреляният мъж е носил мобилен телефон и лист хартия със знамето на "Ислямска държава" и текст с поемане на отговорност.

13 юни 2016 г.

Джихадист нападна и рани смъртоносно френски полицай пред дома му в парижкото предградие Манянвил, след което нахлу в къщата и взе за заложници тригодишния му син и съпругата му, която впоследствие също беше убита. След продължила часове наред заложническа драма нападателят и похитител бе ликвидиран от полицията. Лароси Абала е имал списък с жертви. При обиска на дома на Абала е открит списък с рапъри, журналисти, полицаи и обществени личности. През 2013 г. Лароси Абала бил осъден на три години затвор и 6 месеца условно за връзки с терористична организация. Той набирал джихадисти от Пакистан.

14 юли 2016 г.

Камион се вряза малко след полунощ в петък в тълпите от хора, излезли да празнуват Деня на Бастилията в крайбрежния град Ница в Южна Франция. Загиналите са поне 80, а още най-малко 120 човека са ранени, 15 от които в изключително тежко състояние.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: