7 Септември, 2017 20:42 2 409 4

Китайски милиардер иска убежище в САЩ

  • го вънгуей-
  • милиардер-
  • китай

Го Вънгуей живее в Ню Йорк с туристическа виза, която изтича тази година

Живеещият в изгнание в Ню Йорк китайски милиардер Го Вънгуей, който обвинява в корупция някои от най-висшите служители на Китайската комунистическа партия, подаде молба за политическо убежище в САЩ. Новината предаде Reuters, като се позова на в. The New York Times.

Изданието цитира адвокат от Вашингтон, според когото Го е кандидатствал за убежище, защото отправяните от него обвинения са го превърнали в "политически противник на китайския режим".

Милиардерът живее в САЩ с туристическа виза, която изтича тази година. Говорител на китайското външно министерство каза, че не е запознат със ситуацията.

Го, който напуснал Китай през 2014 г., се превръща в политическа заплаха за китайското правителство във важна година. Той дава ясно да се разбере, че иска да разстрои свиквания веднъж на пет години конгрес на Китайската комунистическа партия, който трябва да започне на 18 октомври.

През април Интерпол издаде "червено предупреждение" за арестуването му по искане на Китай, а в китайските държавни медии той е обвиняван в различни престъпления, включително подкупи, измами и незаконно присвояване. Бизнесменът отрича категорично всички обвинения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    9 25 Отговор
    В САЩ искат убежище милиардерите, а в Русия предателите (Сноудън)
    Разбрахте ме, нали ?
  • 2 да се вземе предвид

    21 4 Отговор
    Сгазил е лука в Китай и бяга в САЩ, обаче китайците ще му видят сметката по един или друг начин. В Китай не се става милиардер просто така, тъй че въпросният Го бягайки от страната си с милиардите е един вид предател към нея, докато при Сноудън случаят е съвсем друг - човека е разочарован от порочната американска система идеалист, така че предател изобщо не е точна дума когато се говори за него.
  • 3 Патриот

    10 5 Отговор
    Сега бесен язовец да ти обясня положението.
    Когато в България дойде денят на "страшният съд" за цяата крадлива сган, която ни управлява 28 години всимки ще избягат натам да си харчат милионите и милиардите.
    Именно тях ги държи САЩ на власт с таква цел.
    За по-нагледно да ти обясня: Представи си, че имаш магазин в кв. Люлин, гр. София. Изведнъж обаче богаташчетата от ул. Витошка се разсърдят на доставчика на стоки в техният квартал и започнат да пазаруват от теб милионери.
    Просто в икономиката на САЩ ще се влеят свежи милиони и милиарди заграбени от цял свят - Китай, Източна Европа(вкл. и България), Арабските страни и т.н.
  • 4 Бай хой

    17 4 Отговор
    Що не се върне в Китай и да си търси правата там в съда?

    Говедарите приемат само национални предатели извърщили престъпления в родината си.