Last news in Fakti

8 Септември, 2018 11:29 3 976 39

Русия подозира саботаж на МКС

  • русия-
  • проверки-
  • мкс

Започват проверки

Русия започна проверки, след като шефът на космическата ѝ агенция допусна, че течът на въздух от Международната космическа станция (МКС) миналата седмица може да е предизвикан преднамерено чрез саботаж, съобщи БНР.

Директорът на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин каза, че дупката, която бе открита в четвъртък в скачения с МКС космическия кораб „Союз МС-09“, е направена със свредло от вътрешната страна – на Земята, или в Космоса. Предишната версия, че е причинена от малък метеорит, е отхвърлена, добави той.

Руски космонавти използваха епоксидна смола за запълване на дупката, която причини малка загуба на налягане, което не създавало опасност за живота на екипажа на МКС.

„Имало е няколко опита за пробиване“, заяви Рогозин късно в понеделник в излъчен по руска телевизия коментар. Според него „трепереща ръка“ е държала свредлото.

„Какво е това – производствен дефект или преднамерени действия“, запита той.

„Проверяваме версията, че е направено на Земята. Но има и друга версия, която не изключваме – преднамерено действие в Космоса“, каза Рогозин.

Комисия ще се опита да установи извършителя, допълни той, посочвайки, че това е „въпрос на чест“ за руската компания „Енергия“, която произвежда корабите „Союз“.

Дупката била в секция на „Союз МС-09“, която не се използва при връщането на астронавтите и космонавтите на Земята.

„Енергия“ ще провери всичките си кораби „Союз“ и „Прогрес“ за възможни дефекти, както в производствената си база край Москва, така и онези, които са на космодрума „Байконур“ в Казахстан, очаквайки изстрелване, съобщи РИА Новости, позовавайки се на източник в компанията.

МКС е един от малкото проекти, където сътрудничеството между Русия и САЩ остана незасегнато от влошаването на отношенията между двете държави и от US санкциите.

На МКС в момента има двама руски космонавти, трима астронавти на американската НАСА и германец, изпратен по линията на Европейската космическа агенция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 патил

    54 13 Отговор
    "По-лошо от война с англосаксонците е само "приятелството" с тях" - Бисмарк
  • 2 Хи их хи

    25 12 Отговор
    Някой джендъраеронафт се е затъжил за полово неопределената си половинка и е искал да се прибере на Земята предсрочно!
  • 3 Kcaniba

    16 40 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Според него „трепереща ръка“ е държала свредлото.Пияни мужици

    Коментиран от #6

  • 4 мужик

    13 42 Отговор
    САЩ остава сега да сложат край на МКС и тогава руските пиянки трябва да си прекратяват космическата програма,защото руснаците и без това освен да изтрелват сателити и да ходят до МКС ,друго нещо в космически аспект ,немогат да правят.

    Коментиран от #12, #29

  • 5 по голяма дупка от Русия няма

    10 20 Отговор
    Това е само работа на извънземните от ''онези'' години,когато бяха на посещение във Воронеж

    Коментиран от #7

  • 6 СЛЕД КАТО УШАНКИТЕ КАЗАХА НА ГОВЕДАРИТЕ

    32 11 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    ЧЕ СПИРАТ ДА ГИ ВОЗЯТ ДО КОСМОСА В РУСКИТЕ СИ КОРАБИ КРАВАРИТЕ ИМ БЛАГОДАРЯТ СЪС САБОТАЖ..

    Коментиран от #10

  • 7 ХА ХА

    13 7 Отговор

    До коментар #5 от "по голяма дупка от Русия няма":

    Не бе има,дупката на майка ти.

    Коментиран от #9

  • 8 Голдън

    18 5 Отговор
    Сега Русия да обвини Англия, че стой зад това и да прати на миризливия им остров няколко кинжала....

    Коментиран от #14

  • 9 този не знае кой е

    5 7 Отговор

    До коментар #7 от "ХА ХА":

    На ''Русия'' ли взе да се обиждаш Бе замайко.
  • 10 гост

    7 17 Отговор

    До коментар #6 от "СЛЕД КАТО УШАНКИТЕ КАЗАХА НА ГОВЕДАРИТЕ":

    Американците ако решат ,целия проект МКС заминава.Добре ,че им се позволи на евроазиатски пияници да направят модула за кацане на МКС ,та да може сега да парадират ,кой били возили до там и кой не.SpaceX вече направила капсула за качване до там и руските тенджери остават в историята ,а скоро ще бъдат и изритани от МКС ,защото ще им се спре достъпа до там.

    Коментиран от #11, #13

  • 11 Бай хой

    9 6 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    И без да решават хамериканците практически вече братушките изритаха реално крава бойс от МКС. На дедовия ли че се возят до там. А относно спаце хикс ли са игрек ли то и аз оня ден измайсторих телепортатор до съседната галактика. Искаш ли да та кача и да та повозя едно завойче?
  • 12 селянин

    16 4 Отговор

    До коментар #4 от "мужик":

    Да бе,оно за тва Роскосмос возт краварите вече осем години,като куфари до МКС.

    Коментиран от #16

  • 13 селянин

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    А бе,краварските астронавти преди месец запушиха..WC-то,в техния модул,та викаха братушките да им сменат казанчето..е па един кравар от стискание вдигнал температура.
  • 14 Kcaniba

    5 9 Отговор

    До коментар #8 от "Голдън":

    Американската военноизследователска агенция DAPRA представи своята концепция за самолет-прехващач Glide Breaker. Счита се, че той ще превъзхожда китайските и руските свръхзвукови оръжия, съобщава The Drive. Американските военни следят внимателно новините около новите руски свръхзвукови оръжия, най-вече ракетните комплекси „Авангард“ и „Кинжал“. Обект на интереса им са и китайските разработки в тази област. От DAPRA обявиха началото на разработката си и представиха концепцията си за прехващача на изложението D60, което се състоя в САЩ от 5 до 7 септември и на което участваха над 60 авиационни компании. Glide Breaker е летателен апарат със сравнително марки размери за унищожаване на свръхзвукови ракети на противника, т.нар. кинетично прехващане, което предполага директно попадение в целта.

    Коментиран от #15, #33

  • 15 ОлигУфрен

    9 2 Отговор

    До коментар #14 от "Kcaniba":

    Дай анимация!

    Коментиран от #17

  • 16 реалността

    6 8 Отговор

    До коментар #12 от "селянин":

    Toва което е написано по-горе е истина.Руснаците са допринесли само с 10% от построяването на МКС.САЩ са постройли по-голямата част от МКС ,като американците също така са финансирали по-голямата част от проекта и продължават да го финансират.Това ще продължи до 2025г. някъде ,когато САЩ най-вероятно ще спрат кранчето и МКС ще бъде приключена.Русия намат финансите и способността да поддържат подобно нещо.Първия изстрелян модул е Zarya ,но с американски пари ,като САЩ също така дават достъп на руснаците до 30% от функциите на борда.Русия досега возеше всички до там,понеже само тяхната техника можеше да се свърже с МКС ,защото и те трябваше да покажат ,че могат да сглобят нещо,но СпейсХ скоро ще промени това и на практика руснаците стават излишни.Реално Русия не е участва в никакви космически проекти и космическата им програма продължава да замира все повече ,като нямат никакво развитие.До скоро руснаците обсъждаха варианта Роскосмос да бъде закрит.В момента руснаците са 3-та или 4-та по дейност държава в космоса ,което на практика е нищо.Най-дейната и развита космическа държава е САЩ ,а след това Китай,Япония и Русия,като американците имат повече успехи за една година в космоса от другите 3 взето заедно.

    Коментиран от #18, #27

  • 17 русия е джудже

    4 8 Отговор

    До коментар #15 от "ОлигУфрен":

    Това да не са ти руските технологични джуджета ,че да се борави с анимации бе ,копейко ? САЩ казват и правят ,а не като антифризаджиите да съобщат за дадена технология ,след 10 години да направят един прототип и след още 10 да го прекратят ,защото видиш ли нямали парите и знанията да го довършат.

    Коментиран от #19, #24

  • 18 ха-ха-хаааа....

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "реалността":

    Пссссс ......40° температура,бягай бързо при чичо доктор.

    Коментиран от #23

  • 19 Др. Лудомиров. Карлуково

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "русия е джудже":

    Айде момче прбирай се обратно в кукундрелника.
  • 20 гостгост

    6 4 Отговор
    Пияни мужици с бормашина ха ха ха ха
  • 21 Бесен Язовец

    6 3 Отговор
    Чудно ми е каскетите, как така още не са обвинили Жорката Сорос за тази дупка, ми просто така излиза, че няма друг кой.
  • 22 1944

    7 6 Отговор
    дупката в безаналоговата руска космическа тоалетна ли е?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ОлигУфрен

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "русия е джудже":

    Не се обяснявай! Дай тогава екранизация на Парамаунт пикчърс!
  • 25 СссереМ

    6 4 Отговор
    На тия некадърници един кенеф да им поръчаш и ще ти го докарат на решето,аман вече от "високотехнологичните" им мозъчни напъни,и вместо да си признаят некадърноста изкарват че всеки астронавт е орудван с бормашина и къртач.

    Коментиран от #26, #39

  • 26 русия е джудже

    7 3 Отговор

    До коментар #25 от "СссереМ":

    Руснаците са високотехнологични джуджета и нищо повече.
  • 27 селянин

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "реалността":

    Едно е да имаш пари,да притежаваш модул на земята тежащ 20 тона,ама като нема с кво да го доставиш на 400км,над земята..то си е забадива,за тва има,,Протон,,Да закара,,Звезда и Заря,, и следващия,,Наука,,да вършат работа..и не осем,а десет год,,Союз,, ще кара краварите до МКС..и за тва праат астронафтите саботажи,що не моот да попрат едно WC..
  • 28 Българин

    3 4 Отговор
    Само милитаризирани пораноици и маниакални психопати като руските могат да подозират "саботаж".
  • 29 Симо

    5 8 Отговор

    До коментар #4 от "мужик":

    Естествено. Само ,дето ако не са руснаците, американците ще гледат МКС само през телескоп. Да не говорим че въпреки напъните великата технологична нация САЩ вече 30 години не могат да откопират стар руски двигател. Как изобщо са ходили на Луната...

    Коментиран от #30, #31, #36

  • 30 Само питам

    6 4 Отговор

    До коментар #29 от "Симо":

    Знаеш ли кой финансира МКС, бе умен русофил?
  • 31 русофилска подлога

    6 5 Отговор

    До коментар #29 от "Симо":

    Прекалено неука копейка си ,за да пишеш мнения.По-добре си трай ,че само се хвалиш колко ограничена подлога си.
  • 32 АЛФ

    3 1 Отговор
    Да си направят тоалетна на Луната на някои от ровърите които оставиха там така ще им излезе по тънко
  • 33 Пешо

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Kcaniba":

    Мокри сънища.
  • 34 АЛФ

    4 2 Отговор
    Да си направят тоалетна на Луната на някои от ровърите които оставиха там така ще им излезе по тънко
  • 35 АЛФ

    3 2 Отговор
    Да си направят тоалетна на Луната на някои от ровърите които оставиха там така ще им излезе по тънко
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Путкин

    6 3 Отговор
    На тея измекяри все някой друг им е виновен а не си гледат пияния персонал.......

    Коментиран от #38

  • 38 КРАВАР -ДРЕЛКАДЖИЯ

    5 4 Отговор

    До коментар #37 от "Путкин":

    ТО ГОВЕДОТО ОСВЕН ДА ТРОШИ ВЕЧЕ ДУПЧИ И С ДРЕЛКИ. НЕЩАСТНИЦИ.
  • 39 Един ....

    1 3 Отговор

    До коментар #25 от "СссереМ":

    На тебе само кенефи в главата ти ! Ама с това име ...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания