13 Септември, 2018 14:40 2 370 0

Снегът в Швейцария изчезва

  • сняг-
  • швейцария-
  • изчезва-
  • планини-
  • данни-
  • затопляне

Притеснителни данни

Снегът в Швейцария изчезва - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от Университета на Женева предупредиха, че снегът е на път да изчезне в Швейцария - не само в равнините, но и в планините. Изследването се основава върху анализ на спътникови данни за цялата територия на Швейцария, събирани в продължение на 22 години.

"Като се има предвид колко чувствителен е снегът към промените в климата, ясно е, че сигналът, който наблюдавахме, е свързан с климатичната криза" - каза Грегори Джулиани от екипа.

Докато зоните, където не вали или вали малко сняг (от 0 до 20 процента вероятност за снеговалеж), са били 36 процента от територията на Швейцария от 1995 година до 2005 година, те са станали 44 процента през периода от 2005 година до 2017 година. Това нарастване с 5300 кв. км "е извън всяка възможна допустима грешка".

Зоните на "вечен сняг", където вероятността от снеговалежи е от 80 процента до 100 процента, е била 27 процента от швейцарската територия от 1995 г. до 2005 г. Десет години по-късно, тя е едва 23 процента - с 2100 кв. км по-малко. По данни от 2017 г. средната температура в Швейцария се е увеличила с 2 градуса по Целзий от началото на измерванията през 1864 година. Това е два пъти повече от глобалното покачване (0,9 градуса), съобщи Дарик.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: