Last news in Fakti

6 Октомври, 2018 10:36 1 341 1

Автомобил е причинил огнения ад в Калифорния

  • калифорния-
  • пожар-
  • йосемитски национален парк-
  • катализатор

Пламъците избухнаха на 13 юли и според експертите са били причинени от свръхнагрети частици от автомобилен катализатор

Автомобил е причинил огнения ад в Калифорния - 1
Снимка: БТА/АР

Разследващи от Агенцията на САЩ за горите стигнаха до извода, че автомобил е виновен за огромния смъртоносен пожар в Калифорния това лято, който наложи да бъдат закрити за 20 дни най-популярните места в Йосемитския национален парк, предаде Reuters.

Пожарът избухна на 13 юли и според експертите е бил причинен от свръхнагрети частици от автомобилен катализатор, които влезли в контакт със суха крайпътна растителност покрай магистрала 140 в Националния горски масив Сиера, се казва в прессъобщение на агенцията.

Автомобилът, предизвикал пожара около залез слънце, не е бил идентифициран, но от властите са помолили всеки с някаква информация по случая да се обади в агенцията.

Пожарът - един от най-опустошителните в Калифорния това лято, овъгли близо 40 000 хектара в горските масиви Сиера и Станислаус и части от намиращия се в съседство с тях Йосемитски национален парк. Двама пожарникари загинаха в борбата с огнената стихия, в която участваха над 3000 души. Пламъците бяха овладени чак на 22 август.

Над целия парк надвисна огромен облак черен дим в разгара на туристическия сезон. Закриването му за три седмици причини тежки щети на местната икономика.

Според властите автомобилисти са виновни за много от горските пожари, избухващи край шосетата в Калифорния, защото те често навлизат или паркират колите си върху сухи тревни площи или влачат нагорещените метални части под шасито по сухата земна повърхност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку руку ку

    4 0 Отговор
    Как един катализатор унищожава ползата от монтираните милиони катализатори...