10 Декември, 2018 20:10 2 891 8

Турски шпиони търсят врагове на Ердоган в Германия

  • германия-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • шпионин-
  • агент

Германската прокуратура води четири разследвания за предполагаема шпионска дейност на турското разузнаване

Турски шпиони търсят врагове на Ердоган в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Турското разузнаване все по-активно се опитва да инфилтрира свои шпиони в различни германски служби. Целта им е да събират сведения за опозиционери и противници на Ердоган, които Анкара смята за изменници.

Германската прокуратура води четири разследвания за предполагаема шпионска дейност на турското разузнаване (MIT) на германска земя. По искане на парламентарната фракция на СвДп правителството на Германия е предоставило документ от 13 страници, за който съобщава вестник „Ди Велт".

От съдържанието на въпросния документ ставало ясно, че Турските тайни служби значително са разширили обхвата на нелегалните си операции в Германия. „През последните десет години германската прокуратура е провела 23 разследвания, като 17 от тях са свързани само с периода 2017/2018 година“, се казва в отговора на федералното правителство.

Германската конституция забранява на чуждите тайни служби всякакви „самостоятелни действия" на територията на страната. От отговора на германското правителство обаче става ясно, че Турция твърде малко се съобразява с този факт.

Опозиционните политици са на мушката на MIT

„Основната активност на MIT е насочена към шпиониране на опозиционни дейци", се казва в документа, цитиран от вестник „Ди Велт". През последните десет години вниманието на турските тайни служби е било насочено главно към забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и други опозиционни групировки.

„След опита за преврат през лятото на 2016 година MIT започна интензивно да следи движението на проповедника Фетхуллах Гюлен“, се казва в отговора на германското правителство. Става ясно, че MIT се опитва да инфилтрира свои сътрудници и в стратегически германски институции. По време на рутинна проверка през миналата година било установено, че много от кандидатите за работа в германското вътрешно разузнаване, във военното контраразузнаване, Федералната криминална служба и други подобни институции са лица, свързани с турските тайни служби.

Според депутата от СвДП Щефан Томе, този факт „онагледява бездействието на германското правителство по отношение на инфилтрирането на турски агенти в германски институции“. Той изразява и недоволството си от това, че през последните десет години Германия не е екстрадирала нито един агент на МIT. „Това създава впечатлението, че германското правителство не се вглежда достатъчно внимателно в дейността на МIT на германска земя, или че съзнателно щади турските агенти“, казва депутатът, цитиран от вестник „Ди Велт".

1345 турски граждани са поискали убежище в Германия

Нарастващият брой сигнали срещу MIT показва, че турските тайни служби разширяват обхвата на операциите си в Германия. Федералното правителство назовава и вероятната причина за това: след неуспешния опит за преврат се е увеличил броят на турските граждани, които преди са заемали „стратегически“ постове в родината си, а междувременно са подали молби за убежище в Германия. Анкара гледа на подобни „дезертьори" като на държавни изменници.

От ноември 2016 до ноември 2018 година общо 1345 турски граждани, които са притежавали дипломатически или служебни паспорти, са подали молби за убежище в Германия. Предполага се, че броят на тези хора е доста по-голям, тъй като попълването на данни за притежаван дипломатически паспорт е доброволно. Във въпросната статистика не са обхванати и представителите на турските въоръжени сили, които са поискали убежище в Германия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пффф

    3 5 Отговор
    Една катастрофа тук , едно нападение рано или късно турските ченгета ще свършат. Въпроса е да има желание да ги подхванат.
  • 3 Минаващ

    11 4 Отговор
    Който подценява Турция след време реве!
  • 4 Хасан

    11 4 Отговор
    Нормално си е ..Германия не може да дава подслон на терористи
  • 5 турчин

    8 2 Отговор
    Нема прошка на терористи и предатели,нема спасение на РКК,фЕТО и подобни терорастични организаций по целия свят и Германия не може ги спаси.

    Коментиран от #8

  • 6 ванката

    2 5 Отговор
    че то значи че половин германия трябва да арестува анадолската кратуна ... да не мислите че всички немци ви искат бе амуджи самозабравили се ... вие сте като америка никой не ви иска но се тикате навсякъде едно време имахме такива същеатва в панелката едни малки и черни...

    Коментиран от #7

  • 7 koпа

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "ванката":

    Какво правиш тогава в НАТО.
  • 8 СЪГЛАСЕН СЪМ

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "турчин":

    В българия се знае кои са ФЕТОМАНИ, и бързо ще свърши всичко.
    Аз съм съгласен , хайде лека им работа и успех
Новини по държави: