11 Декември, 2018 14:56 1 586 13

Потуши ли Макрон бушуващия пожар във Франция?

  • франция-
  • еманюел макрон-
  • жълти жилетки-
  • бюджет

Европейската комисия ще проучи внимателно бюджетните последици на мерките, обявени от френския президент

Потуши ли Макрон бушуващия пожар във Франция? - 1
Снимки: БТА/АР

рДесетина минути, за да потуши бушуващ пожар - снощи френският президент Еманюел Макрон направи най-важното си изявление от началото на петгодишния си мандат след десетдневно мълчание, повече от три седмици протести и също толкова съботи, белязани от насилие. Обявявайки "икономическо и социално извънредно положение", държавният глава отговори на гнева на "жълтите жилетки" и огласи конкретни мерки, пише в. "Паризиен" след снощното обръщение на президента към нацията.

Този път не може да се каже, че Еманюел Макрон твърди, че "се вслушва в гнева", без да си направи и най-малък извод. Снощи полумерките, сдържаността и перифразите бяха забравени - за да възстанови контакта си с французите и да им покаже "любовта" си, държавният глава не се скъпеше, отбелязва редакционна статия в. "Фигаро".

Колкото до стила, президентът направи всичко възможно да поправи имиджа на високомерие, снизходителност и дистанцираност, който систематично свързват с него от началото на кризата, като направи поредица самокритични изказвания, включително, че властите не са съумели да отговорят на обществения гняв, допълва вестникът.

Потуши ли Макрон бушуващия пожар във Франция?

Впечатляващите мерки в полза на повишаване на покупателната способност, обявени от президента, ще струват, според източник, близък до министерството на икономиката и финансите, около 7 милиарда евро, тоест около 0,3 процента от брутния вътрешен продукт. Към това трябва да се добавят 0,2 процента (4 млрд.) от отменянето на данъка върху горивата и мерките, свързани с екологичния преход.

При липсата на ново съкращаване на публичните разходи, дефицитът догодина вероятно ще надхвърли 3 процента. Досега разликата между приходите и разходите бе програмирано да достигне 2,8 процента от БВП. Тя обаче може да се окаже 3,2 и повече процента, тъй като протестите на "жълтите жилетки" се отразиха върху растежа в края на годината, а оттам и в началото на следващата, посочва в. "Поан".

Политическите кризи във Франция винаги са се разраствали до бунтове, за разлика от тези във Великобритания, отбелязва британският в. "Гардиън". Опитите на президента Еманюел Макрон да извърши радикални реформи в боледуващата икономики винаги са били трудни. Бившият президент Никола Саркози се опита да приложи същата нео-Тачърска програма и се сблъска със същата криза на властта. Франция е по-поляризирана дори от Великобритания. Въпреки това политическите кризи там винаги са се разигравали на улиците на Париж.

Миналата седмица Макрон прочете графитите върху Триумфалната арка и капитулира, а после преговаря с водачите на вълненията, допълва вестникът.

Крехкостта у дома неизбежно води до отслабване на влиянието в чужбина. Макрон нееднократно е заявявал, че международното доверие към него зависи от способността му да осъществи реформи в национален план, което сега е застрашено, докато той се стреми за запази президентското си управление, отбелязва "Гардиън" в друга статия.

Амбициите, които Макрон имаше преди да стане президент - да вдъхне нов живот на европейските проекти като съживи партньорството с Берлин - вече бяха осуетени от относителната слабост на германския канцлер Ангела Меркел след разочароващите й резултати на изборите миналата година.

Четири месеца преди изборите за Европейския парламент, на които се очаква сериозно настъпление на националистическите и нелибералните сили на континента, един обезсилен Макрон начело на хаотична, разбунена Франция е последното нещо, от което се нуждае Европа, подчертава всекидневникът.

И крайната десница, и крайната левица, и "жълтите жилетки" във Франция са недоволни от мерките, обявени от президента Еманюел Макрон в отговор на протестното движение.

Левият радикален водач Жан-Люк Меланшон и лидерът на Социалистическата партия Оливие Фор порицаха Макрон, че въвежда мерки, които ще бъдат платени от обикновените хора, а не от много богатите.

Меланшон каза, че ще има пети рунд от протести идната събота: "Пето действие от началото на гражданската революция в тази страна, това ще е голяма мобилизация".

Лидерът на крайнодесния Национален сбор Марин льо Пен написа: "Макрон се отказа от някои свои фискални грешки - това добре, но той отказва да признае, че недоволството е срещу отстоявания от него модел". Според нея президентът "отстъпва, готвейки се за скок".

В Марсилия, Рен, в редица други градове "жълтите жилетки" са все така гневни след обръщението на Макрон, съобщава Франс прес и цитира реакциите на някои от тях: "маскарад", "перчене", "измама", "представление", "лепенка върху рана от изгаряне", дори "провокация". "Може би ако Макрон бе казал тези неща преди три седмици, щеше да успокои движението, но сега е много късно", казва 34-годишен участник в протестите. "Чувства се като заложник и хвърля по някоя троха", казва друг.

Потуши ли Макрон бушуващия пожар във Франция?

Европейската комисия ще проучи внимателно бюджетните последици на мерките, обявени от президента Макрон, за да уталожи гнева на "жълтите жилетки", заяви заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

"Следим отблизо обявените нови мерки, но не можем да ги коментираме, преди да бъдат представени в детайли", добави комисарят, отговарящ за еврото и социалния диалог. Той каза това в Страсбург, където протича пленарна сесия на ЕП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Borislav Popov

    16 0 Отговор
    Макарона развя белия байрак. Ама протестите пак не спират . Ама така е като спускат един парашутист неподготвен за ролята която се очаква от него .
  • 3 боико борисов

    11 0 Отговор
    те французите скоро ще го потушат него вместо тои пожара и така трябва
  • 4 1122

    10 0 Отговор
    Макрон е пътник.
  • 5 Болен здрав носи

    13 0 Отговор
    По-зле ли живеят франсетата от нас българите - НЕ! Но те са по площадите, а ние в къщи ... Вместо това, строителния бранш протестира срещу искането да се провери, как са строили родните ни пътища и магистрали, разбирайте - протестират за запазването на корупцията и разграбването на държавата. Уникално племе сме българите, как всичко у нас става наопаки!

    Коментиран от #10

  • 6 Тръмп

    0 10 Отговор
    Макрон ще остане и ще направи това което трябва,а не каквото искат Путин и льо Пен!!!:):):)
  • 7 не не и не

    4 0 Отговор
    ужасно закъсня! Да беше мислил преди да бие!
  • 8 Borislav Popov

    4 0 Отговор
    Манифест на жълтите жилетки : - Незабавно напускане на НАТО.
    Незабавно напускане на ЕС.
    Конфискация на парите на африкански диктатори в банките на територията на Франция и предаването на средствата на африканските народи.....Нова конституция на Франция.
    Забрана за данъци над 25% от състоянието на гражданите........................Незабавно повишаване с 40% на минималната заплата, пенсиите и социалния минимум...................

    Коментиран от #13

  • 9 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    Франция е известна с мнооого неща...даже и с гилотината....Хората искат уважение и достоен живот а не ПРЕЗРЕНИЕТО НА ЕЛИТА И КОНСУМАТОРСТВО //дай им малко пари да мирясат/....
  • 10 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Болен здрав носи":

    Е,и ние развиваме демокрацията с неподозирани за учителите ни способи и резултати..все е принос в ,,ПРАВИЛНАТА ПОСОКА,,...Хвалят ни в докладите нали....
  • 11 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    Макрон е лице на финансизма.....извратеният етап на неолибералният капитализъм....Той не може да излезе от рамката,,парите/фалшивите пари/ решават всичко,,.....затова те са у нас.....Финансизмът е система която се управлява от корпорациите и олигархията....за разлика от капитализма базиран на производство и средна класа...
  • 12 М.Велчева

    0 0 Отговор
    За потушаване на пожари - нека Макрон се допира до нашия пожарникар!
    А сериозното ми мнение е,че вече и с осрщтавката си няма да потуши нищо
    Друг е въпросът,че не се знае кой е яхнал или ще яхне справедливия гняв на трудовите французи.
  • 13 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    От много време си мисля, че трябва да напуснем ЕС и НАТО, но се опасявах, че полумъртва държавица като нашата моментално ще бъде сдъвкана и изтрита от картите ако се опита да си извоюва някакъв неутралитет. Понеже днес световния финансов октопод е оплел всички със сложна система от безумни договорки за икономически и политически задължения и следи тяхното стриктно спазване като ползва щатите за планетарна бухалка срещу всеки. Ако сред политиците ни освен загнили лукови глави имаше поне един читав човек, сега е момента да се контактува персонално с представители на подходящи среди или силни политици от други страни за общи действия срещу евролибералния "Франкенщайн" .В сегашния ЕС различните държави имат различни права и задължения (според "пипето" на политиците си, които са пратили да договорят членството им). Е, при това положение няма как това скалъпено "образувание" да бъде устойчиво и полезно на всеки от членовете си. Нашите протести също трябва да издигнат искания за излизане от ес и нато, за НЕЗАВИСИМА национална валута.
Новини по държави: