26 Май, 2019 21:21 1 848 1

Кой печели изборите във Финландия и Латвия

  • избори-
  • латвия-
  • финландия-
  • европейски парламент-
  • депутати
Кой печели изборите във Финландия и Латвия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Управляващата дясноцентристка партия "Ново единство" спечели най-много гласове на изборите за Европейски парламент в Латвия. При преброени 90% от бюлетините „Ново единство" печели над 26% от гласовете. На второ място е отстояващата интересите на рускоезичното население на Латвия социалдемократическа партия "Съгласие" с около 18%. Следва дясната партия „Всичко за Латвия! - Отечество и свобода” с над 16% от гласовете.

Това са политическите сили, преодолели съществуващата в латвийското изборно законодателство бариера от пет процента, които имат шанс да излъчат представители в Европейския парламент.

Най-малко двама от латвийските евродепутати ще бъдат излъчени от "Ново единство" и "Съгласие", по един от "За развитие/За!" и "Руски съюз на Латвия". Неясна до този момент остава съдбата само на едно от местата, което ще бъде заето от представител на Съюза "Зелени и фермери" или на "Ново единство".

Общият брой на евродепутатите от Латвия е осем. Избирателната активност на изборите за Европейски парламент беше над 33%.

Консервативната Национална коалиционна партия на Финландия е лидер на днешните избори за евродепутати. За нея са гласували 20.9% от финландците. Второто място е за опозиционната Социалдемократическа партия със 16.7%. Трети е опозиционният „Съюз на зелените” с 14.4% от гласовете.

Финландия избира 13 депутати от общо 269 кандидати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.