26 Май, 2019 22:06 2 242 5

За пръв път в историята на евроизборите

  • избори-
  • европейски парламент-
  • избирателна активност-
  • рекорд

Избирателната активност надвиши 51%

За пръв път в историята на евроизборите - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

За пръв път от провеждането на избори за Европейски парламент избирателната активност надвишава 51%. Шампион е Дания, където 63% от имащите право на глас са го упражнили. Във Франция тя е малко под 60%, а във Великобритания, която е на път да напусне Европейския съюз, са гласували около 50% от имащите право на глас.

За сравнение, на предишните избори през 2014 г. общата избирателна активност е била 42.61%.

Интересно е да се отбележи, че от 1979 г. когато за пръв път е имало избори за Европейски парламент, до момента гласоподавателската активност непрекъснато е спадала. Днешните данни са близки до активността регистрирана през 1999 г. – 49.5%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Moй

    5 1 Отговор
    А най-гадното у нас е, че има една не малка група създания, които си гласуват за БСП или ГЕРБ ( т.нар. БКП преди 1989), незасивимо какво се случва.

    Коментиран от #4

  • 2 1979

    0 0 Отговор
    1979 избори за Европейски парламент? Ко каза ко?
  • 3 гл шеф тайно разузнаване

    0 0 Отговор
    до. българия. от гл. шеф. на тайно разузнаване. снощи в 22ч. съседите и свойте на румен крумов йорданов. гр. кюстендил. ул. гърлянски черешарник10. лъжесвидетелстваха. срещу румен. че румен сее ерчил. на свойте на румен. несее ерчил на никой товаса лъжи зада вкарат румен в ареста. докога щесе продалжава с тези пъжи. умоляваме полицията да предупреди всички съседи и свой на румен. да спрът да лъжът. свойте на румен наговарат съседите да лъжът че румен сее елчил. това нее вярно. румен го гледаме и сменяме с нас разузнаването. защото щени принудите заснетият матреял даго покажеме навсякаде. и тогава щеима съдилища. за всякой. съседите и свойте и полицията искали да вземат румен и даго убият. съседите недавали на нашият румен да излиза на вън. коисте вие да спирате румен дане излиза. навън. също румен като отидел в софия щели даго вземат полицията. румен нищо нее направил. нее краднал. товаса лъжи и пак лъжи. зада термозят румен психическо. питамеви първо и последно докога ще продалжават тези гаври срещу румeн.[];\ \
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ДОКО

    0 0 Отговор
    ГОЛЕМ ПРАЗ...ЕВРОПАРЛАМЕНТ..ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ РОЗОВКИ БАЛОНИ И ПРЕУСПЕЛИ ШАМПИОНИ..МИЛИОНИ В ДЖОБА НА ГЕРБ И МНООГО МЕЧТИ У РУНТАВОТО БЪЛГАРСКО НАРОД..А СЕГА КАТО ЗА НАЧАЛО ЛАПАЙТЕ ЕВРОМУХИТЕ..ГОЛЕМКИ СА КАТО ВРАБЧЕТА..ХИ ХИ