Last news in Fakti

15 Април, 2022 22:45 3 344 15

Жители се биха с полицаи, искали да превърнат домовете им в карантинни помещения

  • шанхай-
  • китай-
  • коронавирус-
  • полиция-
  • карантина

Има нарастващо недоволство в града

Жители се биха с полицаи, искали да превърнат домовете им в карантинни помещения - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Жители на Шанхай - мегаполис с население от 25 млн. души и ключов финансов център на Китай, се сбиха с полицаи, които ги принуждават да предадат домовете си за карантинни помещения за заразени с коронавирус. Публикувани видеоматериали показват нарастващото недоволство в града, информира БГНЕС, като цитира британския "Гардиън".

Жителите, които са затворени от края на март заради политика за нулево разпространение на COVID-19, се оплакват от недостиг на храна и от служители, които ги принуждават да се настаняват в централни карантинни помещения. Късно в четвъртък в социалните медии бяха разпространени множество видеоклипове, на които се вижда как жителите на един комплекс крещят срещу редици от служители, държащи полицейски щитове, докато полицаите се опитват да пробият кордона им, съобщи БНР.

В един от клиповете се вижда как полицаите извършват няколко ареста, докато жителите ги обвиняват, че удрят хора. На заден план се чуват и викове и плач. Случайни минувачи вадят телефоните си, за да заснемат сцената. Причината за инцидента е разпореждане на властите 39 домакинства да се изнесат от комплекса, за да могат хора с COVID-19 да бъдат настанени там "с цел да се отговори на нуждите за предотвратяване и контрол на епидемии", според Zhangjiang Group – компанията строител на жилищния комплекс. "Това е лудост", казва пред "Гардиън" един от жителите на района. "Никога не сме мислили, че това може да се случи в Шанхай. Нима вече не сме прозорецът на Китай към света? Нима бюрократите в Шанхай не се срамуват от това, което се случва в нашия град през последните седмици?"

В един от видеозаписите се вижда как някои жители са коленичили на земята и молят полицията да спре. Китайските интернет цензори бързо се намесиха, за да изчистят доказателствата за сблъсъка от китайските сайтове за социални медии. Въпреки усилията за заглушаване на недоволството онлайн подобни видеоклипове продължават да се споделят сред гражданите. Те се появиха и в платформи, които са забранени от китайските регулаторни органи, като Twitter и Facebook. Днес Шанхай съобщи за лек спад на новите случаи на COVID заразяване, като броят им е над 23 000. Предишния ден случаите бяха 27 000. Голяма част от града все още е под строга блокада. През последните няколко седмици жителите на Шанхай изляха гнева си в социалните медии заради недостига на храна и контролиращите мерки като разделяне на заразените деца от родителите или например убийството на домашен любимец – куче корги, от здравен работник. Властите обявиха, че градът "ни най-малко няма да се отпусне", подготвяйки повече от 100 нови карантинни помещения, в които да бъде приеман всеки с положителен тест, независимо дали има симптоми или не.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Примати

    15 34 Отговор
    В Русия корона вируса не се предава, още има по 300 починали на ден. Може да има и 6 - та вълна. Покрай войната забравихме за купищата грешки на Русия при управлението на ковид кризата

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 баба ти от Пловдив

    9 1 Отговор
    шанхай- 26 милиона! произход Япония и други! Всички са затворени в големите билдинги . Цяла нощ крещят! Както знаем няма такива екипи, и те болни от нов вирус!!!!!! които да изпращат картофи поне!
  • 4 Мдаааа

    33 3 Отговор
    Има и още една криза в Китай и тя се нарича “имотен балон”, който скоро ще изгърми с пълна сила
  • 5 Ковидарите

    47 3 Отговор
    Потресаваща ковидарщина!!! Какъв е смисълът от това, един единствен контрол, контрол, тотален контрол над населението!
  • 6 Е той мъдреца конфуций го е казал

    11 3 Отговор
    Който ПУСКА к19от к19 ЩЕ (.....)🕯
  • 7 Колко по на изток отивате

    21 5 Отговор
    Толкова по живота на човек не струва и не значи нищо
  • 8 Обективно

    35 8 Отговор

    До коментар #1 от "Примати":

    Напротив т.н. война категорично забави въвеждането на новия ред и даде на човечеството малка глътка свободен въздух, преди тоталното поробване! Звучи цинично да, но е факт, който не може да отречете!
  • 9 Грульо

    26 8 Отговор
    На оружие, братя шанхайци, срещу ковит геноцида! :D
  • 10 Ал Бунди

    9 4 Отговор
    КОМУНИЗЪМ, СЪР..КОМУНИЗЪМ!!! Когато жените станат общи, а децатасе приберат от държавата за отглеждане, отивам там. Вече съм си купил билет..мдааа
  • 11 Зеленото ваксане започна ли?

    17 1 Отговор
    Тая работа не са ли чисти концентрационни лагери, но модерни? Влизаш с едно тестче а какво може да ти се случи...
  • 12 А В БЪЛГАРИЯ БОЛНИ ОТ ГРИП В ЗАТВОРА

    4 4 Отговор
    ЧЕ ГО ПРЕДАВАЛИ ПО ПОЛОВ ПЪТ
  • 13 Тия не разбраха ли,че

    10 7 Отговор
    няма вирус?
  • 14 Американеца 🇺🇲🇺🇲🇺🇲

    7 10 Отговор
    Няма такова нещо това е пропаганда.
    Клипа го правихме сутринта на снимачната площадка , е тва съм бялата шапка съм аз 🤡
  • 15 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    5 5 Отговор
    Кво да очакваш от азиатските варвари. Да гледат нашите русороби, какви държави като русия и читай ни величаят и дават за пример. Пълна липса на съобразяване с хората. Само вожда и режима са важни. 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания