Last news in Fakti

28 Април, 2022 11:19 2 218 5

Здравен скандал тресе Великобритания

  • коронавирус-
  • великобритания-
  • пандемия-
  • тестове-
  • pcr

Правителството е нарушило закона

Здравен скандал тресе Великобритания - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Върховният съд във Великобритания постанови, че правителството е нарушило закона като е допуснало пациенти да бъдат изписвани от болници и настанявани в домове за социални грижи, без да бъдат тествани за коронавирус, предаде БНР.

Решението на съда идва, след като две жени заведоха дело срещу общественото здравеопазване в Англия и тогавашния министър на здравеопазването Мат Ханкок след шокиращите данни за много смъртни случаи в старчески домове. Когато COVID-19 засегна Острова в началото на 2020 година, пациенти бяха изписвани набързо от болници и настанявани в домове за социални грижи без тестове, въпреки риска от асимптоматично предаване на заразата.

Обвинителите изнесоха данни в съда, че между март и юни 2020 година в Англия и Уелс са починали повече от 20 000 възрастни обитатели на домове за социални грижи, някои от които инвалиди. Адвокат Джейсън Копел каза в съда, че „неуспехът на правителството да се погрижи за обитателите на домовете за социални грижи, предприемайки на практика стъпки за проникването на заразата там, представлява един от най-нечуваните големи провали в здравната политика през последните години“.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    1 14 Отговор
    Тези не могат и да си представят трагедията на руското здравеопазване.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 хахаха

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    българското е много по-зле без война..
  • 3 С други думи

    12 0 Отговор
    Са се оттървали от инвалидите... Ей, тая пандемия дойде като манна небесна за НОИ тата по света...
  • 4 От страни

    10 0 Отговор
    Това е част от програмата за подсилване на пенсионите фондове. Кви съдилища? Тия си работят по план. Старческите домове бяха изолиране и все никак не стигаше вируса дотам. Взимаш един болен и го буташ в старчески дом и айдеееее - няма старци няма плащане на пенЦии... Това се казва ефикасно управляване. Ма то не само там - навсякъде е така.
  • 5 От страни

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Да бе - голяма трагедия - лекуват бесплатно, операции бесплатно, хапчета за редици случаи бесплатни. Поне короната даваха и хапчета и лекуваха бесплатно. А аз във Враца като влизам в болницата за операцията? 6 хиляди операцията, лекарства си носиш, 10 човека за кръв дай и те ги връщат 5 че не стават, та сбираш от цяла България приятели кой от Плевен кой от Варна да иде да даде там кръв и да прати бележката до Врачанската болница Ама приятел в Плевен дал кръв и се оказа че тази болница в Плевен не е в системата и това не се смята. Лежал съм в болницата без чаршафи, върху един найло та на другия ден докато ми донесат чершафи и калъфка за възглавницата...... И роднините стърчат из аптеките да търсят лекарствата... Как не ми поискаха да си донеса и хирург...Намери ми по добри условия от тия?
Новини по държави: