Last news in Fakti

10 Юни, 2020 14:11 2 110 11

Меркел и Макрон: ЕС да е подготвен за втората вълна на COVID-19

  • ес-
  • пандемия-
  • карантина-
  • ковид-19-
  • ангела меркел-
  • еманюел макрон

27-те лидери на Европа ще проведат виртуални разговори на 19 юни, за да обсъдят последствията от кризата с коронавируса

Меркел и Макрон: ЕС да е подготвен за втората вълна на COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерите на Франция, Германия и четири други държави-членки на ЕС днес заявиха в писмо, че Европа изостава в битката с коронавируса и призоваха Брюксел да обмисли начини за по-добра подготовка за следващата очаквана вълна на пандемията, предаде БГНЕС.

Лидерите добавиха, че хаотичният отговор на Европа срещу коронавирусната епидемия, която отне живота на 184 256 души, „повдигна въпроси относно готовността на ЕС за реакция на пандемии и подчерта необходимостта от европейски подход“, особено срещу потенциалната втора вълна на вируса.

В писмото – политически документ, адресирано до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен, лидерите заявиха: „Надяваме се, че документът може да послужи като вдъхновение за ползотворни, допълнителни дискусии на европейско равнище за това как да се гарантира готовността на ЕС при бъдещи пандемии”.

Писмото беше подписано от Еманюел Макрон, Ангела Меркел, Матеуш Моравецки, Педро Санчес, Софи Уилмс и Мете Фредериксен.

До момента това е най-ясният опит на най-мощните лидери на държави от блока да подтикнат изпълнителната власт в ЕС да намери начини да преодолее разединението, проявено в кризата, особено в най-ранните ѝ дни.

Тъй като подобна глобална епидемия се случва за първи път, държавите-членки реагираха на национално ниво – чрез затваряне на граници, прекратяване на медицински доставки и разработване на индивидуални планове за разходи, независимо от правилата на ЕС.

Писмото поставя специален акцент върху недостига на отчаяно необходими медицински консумативи, които се разпределят неравномерно в целия ЕС.

„Разбирането на недостатъците е от съществено значение“, настояха в документа влиятелните европейски политици.

„Те включват достатъчни общи поръчки на лични предпазни средства (ЛПС), медицински изделия, важни консумативи и ваксини“, се казва в документа.

27-те лидери на Европа ще проведат виртуални разговори на 19 юни, за да обсъдят последствията от кризата с коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    8 3 Отговор
    Ей, не се отказват...
  • 2 Дарвин

    4 5 Отговор
    Тая немали а мрие веке!?
  • 3 Гей Билтс

    11 1 Отговор
    И за трета и за четвърта, докато ви накъсим до 500млн
  • 4 Novus Ordo Seclorum

    7 3 Отговор
    Тия човешки утайки да не са любовници? Много си общуват. А като знаем френския субчовек как обича сушени сливи и като сме сигурни че други кандидати да плющят внучката на Адолф няма....

    Коментиран от #6

  • 5 Ами

    6 0 Отговор
    тя тая не е отминала , сега и втора ?!
  • 6 Ordo Ab Chao

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Novus Ordo Seclorum":

    Кой каква роля играе в двойката, се пита във въпроса?
  • 7 Мишел дьо Нострадам

    6 1 Отговор
    Следващия месец цирка почва на ново.
  • 8 Още е рано

    5 0 Отговор
    Ще има,поне още две цунамита.Второто ще празнуваме в къщи- Коледа! Социално изолирани.ЧНГ - също! Та чааак,до Великден! Колкото до събраната" мазнинка"( кой колкото има- повечето хич) ще е изпапкаме.За парно,ток водица по 2,31 ле/ куб.м.Другите- няколко милиона, на мускули и евентуални подаяния от скромните 20 млрд левчета ,който ще ни дадат от европата.Това ни очаква.Плюят по Лукашенко,но той се оказа независим и с топки на мъжкар.Е,какво и се случи на Беларус? Нищо,както живееха преди,така продължават и сега.Но те разчитат само на себе си.Нито на ЕС,нито на Руснаците.Затова не допуснаха да си смачкат икономиката, с разни диадеми ,корони и огърлици.Починали са толкова,колкото при всяка грипна епидемия.Но " Батька" събра всички генерали - медици пред медиите и директно,онлайн заяви пред журналистите....Ето,това са най добрите вирусолози - тези на армията! Всеки ден ще ми докладват истината.Скрият ли дори една запетая,ги очаква военния затвор.До един! Ако аз ви подведа,и загинат хиляди- обесете ме на площада!
  • 9 Видя се

    1 0 Отговор
    че ЕС е Пунта Мара.
  • 10 нищо ново

    0 1 Отговор
    Ами никой не ви е лъгал бе, ако можете да четете, не само да се опитвате да пишете. хората ви казаха, че ще има мерки поне до 1 година, докато не се намери някакво лекарство или ваксина, или чудодейно да изчезне вируса. Никой не ви е обещавал, че нещата ще са наред .
  • 11 незнайко

    0 0 Отговор
    Четири месеца цял свят не е в състояние да пребори един ВИРУС ! Ако е естествен това говори много лошо за нивото на медицината , но по всичко личи, че е ИЗКУСТВЕННО създаден и никой не смее да ОТКРИЕ ваксина или лекарство !!! Щели сме да ходим в КОСМОСА , ние на земята не можем да се оправим и само ни промиват МОЗЪЦИТЕ !!!