Last news in Fakti

11 Януари, 2023 16:59 2 725 8

От МЗ обясниха разликите между настинка, грип и COVID-19

  • мз-
  • настинка-
  • грип-
  • covid-19

Пикът на грипа в България се очаква след 10-15 дни, затова ще се вземат мерки в съответните области, а не в национален мащаб, каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев

От МЗ обясниха разликите между настинка, грип и COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Пикът на грипа в България се очаква след 10-15 дни, затова ще се вземат мерки в съответните области, а не в национален мащаб. Това каза на брифинг в Министерския съвет днес служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев, цитиран от БТА. Той подчерта, че става въпрос за обикновен грип и призова да се избягват места, където се събират много хора.

Разликите между настинката, сезонния грип и COVID-19 обясняват от здравното министерство на сайта си.

Трите са заразни заболявания, които се предават по респираторен път и са причинени от различни вируси – например, риновирусите причиняват настинки, грипните вируси причиняват грип, а COVID-19 се причинява от коронавируса SARS-CoV-2, посочват от ведомството.

Симптоми на „обикновена настинка“

Признаците на „обикновената настинка“ са главно нарушено дишане през носа, кашлица и дращене в гърлото. В редки случаи може да се появяват лека температура, главоболие и отпадналост. Обикновено не настъпват усложнения и оплакванията отшумяват за няколко дни, обясняват от здравното министерство.

Симптоми на грип

Сезонният грип се характеризира с внезапна поява на висока температура, кашлица и болки в гърлото, придружени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите. Усещането е за тежко боледуване. Други признаци на заболяването могат да включват обща слабост, втрисане, изпотяване, загуба на апетит, хрема и гадене. Най-честото усложнение при сезонния грип е пневмонията, а при децата може да бъде развита и инфекция на средното ухо, добавят от министерството. В редки случаи може да се стигне и до усложнения като възпаление на мозъка и на сърдечния мускул. Оплакванията, свързани със симптомите на сезонния грип, продължават повече от седмица.

Симптоми на COVID-19

Често срещани симптоми на COVID-19 са кашлица и повишена температура. Възможно е да се появят болки в гърлото, главоболие и болки в крайниците, както и обща слабост, а с течение на времето и задух, обясняват от Министерството на здравеопазването. Възможно е да се появи гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост, нарушения на обонянието или вкуса. Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така може да засегне дихателната и други системи в човешкото тяло. Възможни са различни усложнения и тежки възпалителни реакции.

Най-уязвими за тежко протичане и усложнения са възрастните и хората с хронични заболявания

От МЗ припомнят, че заразните инфекции, които се предават по респираторен път и са причинени от различни вируси, не се лекуват с антибиотици. При симптоми на респираторно заболяване е важно да се обърнете към своя общопрактикуващ лекар, който ще назначи подходящите изследвания и терапия, съветват от ведомството.

Особено уязвими за тежко протичане и усложнения при заразяване с грипен вирус или с коронавируса са възрастните хора и тези с хронични заболявания. Въпреки че грипът и COVID-19 в повечето случаи протичат с типична клинична картина, за тяхното разграничаване е необходимо да се извърши лабораторно изследване. При доказване на грипен вирус от съществено значение е ранното прилагане на антивирусен лекарствен продукт за лечение, информират от министерството.

В интервю за бТВ днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че грипът е мощен вирус и успява да "изтика" почти всички останали респираторни заболявания. В момента на течаща грипна епидемия, лекарите трудно ще открият други респираторни вируси. Затова, ако е отхвърлено съмнение за COVID-19, то над 95% става дума за грип, добави Кунчев.

Кунчев подчерта, че няма място за притеснение, не се случва нищо извънредно, грипни епидемии е имало всяка година преди COVID пандемията.

Каква е обстановката в страната?

Експертът прогнозира, че до няколко дни поне още две области в страната, след Бургас, ще влязат в грипна епидемия. В София все още нивата са ниски и там пикът може да се очаква след началото на февруари. Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания обяви вчера грипна епидемия на територията на област Бургас. От 12 до 17 януари, включително, учениците в областта ще са във ваканция и няма да се обучават в електронна среда от разстояние, съобщи днес служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

Рязък скок на болните от грип и остри респираторни заболявания е отчетен в област Ямбол през последната седмица и областта на е на прага на грипна епидемия, съобщи пред журналисти директорът на Регионалната здравната инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева.

Пазарджик е в предепидемична обстановка. От началото на годината в областта се регистрира увеличаване на случаите на грип и остри респираторни заболявания, съобщи Ирина Атанасова от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Двойно се е увеличила заболеваемостта от остри респираторни инфекции за седмица в Ловешка област, съобщи за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Росица Милчева.

Заради заболяване oт грип и остри респираторни заболявания в различните училища в Монтанско към момента отсъстват малък процент от учениците, съобщиха от Регионалното управление по образованието (РУО) в Монтана. Всекидневно ситуацията се следи, засега не е критична и не се налага въвеждане на ограничителни мерки и извънредни ваканции, заявиха от управлението.

Заболеваемостта в област Стара Загора е много под средната за страната, показва седмичната справка на заболелите, съобщи за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Ваня Карабойдева. По тази причина ние нямаме основание да предприемаме допълнителни противоепидемични мерки, каза още тя.

Кърджали е под епидемичната граница на заболели от грип за обявяване на грипна епидемия или ваканция за учениците, както в други области на страната, каза за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Виктор Кирчев. По думите му през настоящата седмица не се наблюдава рязко увеличение на заболелите.

Има покачване на заболеваемостта в Плевенско, но сме далеч от епидемичните стойности, коментира за БТА д-р Илиян Минчев, директор на Регионалната здравна инспекция. Заетостта на леглата в детските отделения на болниците в областта по отношение на респираторните заболявания е около половината, добави той.

Броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в област Разград е завишен, но все още регионът е далеч от обявяване на грипна епидемия, каза за БТА д-р Рени Кирякова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция.

В Русенско се увеличава заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания, съобщи вчера заместник-директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в крайдунавския град д-р Искра Генева.

Четирикратно са се увеличили случаите на остри респираторни заболявания в област Смолян през последната седмица, според данни от интернет сайта на РЗИ – Смолян.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дидо

    28 2 Отговор
    Разлика между грип и ковид няма.

    Коментиран от #8

  • 2 СЗО ШАРЛАТАНИТЕ

    26 2 Отговор
    СЕ ЧУДЯТ КАКВА ДРУГА ЛЪЖА ДА ИЗМИСЛЯТ
  • 3 д-р ген. черно мундирче

    23 1 Отговор
    освен че яко се измря тая година вмсто ковида отново да убие грипа то пък ни спуснаха нови обратни директиви и сега грипа уби ковида
  • 4 Никой

    16 1 Отговор
    Българина никога няма да има шанс да се наслади на живота. " Един щастлив пътник няма ясни планове и няма намерение да пристига " ЛАО ДЗЪ. Но нашия път винаги ще е просто път ,изморителен и труден. Ние не решаваме проблемите си ,ние ги трупаме и оставяме за идните поколения с което правим живота им още от раждането, мъчителен.
  • 5 Ъъъъъ

    9 1 Отговор
    Нали ковида е мега опасен, защо се налага някой да ми казва как да го различа от настинка???
  • 6 Питам

    17 1 Отговор
    Верно ли, че имало хора още неразбрали, че две години ги баламосват с грип, прекръстен на ковид?
  • 7 хи хи ихи

    18 1 Отговор
    Симптоми на грип- висока температура, кашлица,главоболие, болки в гърлото, болки в мускули и стави. Симптоми на Ковид- висока температура, кашлица,главоболие, болки в гърлото, болки в мускули и стави.
    Разликата- резултатът от един фалшив тест.
  • 8 Калпазанин

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дидо":

    Има има, по медиите и квото каже сзо и бил гел и урсула, виж от кромид половината свят измря в гроба та места не останаха ама кромид идиоти бол има и още с намордници се разкарват тези ще са безсмъртни