Отидете към основна версия

13 Ноември, 2014 13:58, обновена 13 Ноември, 2014 13:58 9 357 27

Mercedes-Benz обяснява нагледно гамата си

  • mercedes-benz-
  • моделна гама-
  • номенклатура

Чорбата от букви и цифри, в която през последните години къкри продукцията на Mercedes-Benz, принуди немския призводител да въведе някакъв ред в обозначенията, за да разсее поне малко хаоса в главите на потенциалните си клиенти. Компанията реши да реорганизира напълно гамата си не само по класове, а и по модели, модификации и моторизация. За да онагледят новата си номенклатура, от Щутгарт публикуваха картинни схеми с новите обозначения.

A-, B-, C-, E- и S-Klasse ще останат основните модели в гамата на Mercedes-Benz. Независимо дали става дума за хечбекове, седани, комбита, купета или туръри, тези имена ще се запазят и занапред. Както вече стана ясно обаче, всички кросоувъри, SUV-та и всъдеходи на марката ще носят индекса GL. Първата буква показва принадлежността към традициите на знаменития Geländewagen, а L е част от историята на Mercedes-Benz и опростява произнасянето.



Всички представители на семейството GL ще носят обозначение в съответствие с позицията им в гамата спрямо основните модели. Досегашният GLK, например, ще стане GLC, защото е компактен като C-Klasse. ML пък ще се превърне в GLE, защото съответства на E-Klasse в гамата от леки коли, а самият GL ще бъде приравнен към S-Klasse сред всъдеходите с Трилъчева звезда и от догодина ще се казва GLS.

По подобен начин са организирани купетата с 4 врати и роудстърите на Mercedes-Benz, само че вместо една ще има две първи букви - CL или SL. Така единственият модел, чието име ще бъде сменено, е SLK. Неговата модернизация, насрочена за 2016 г., ще го превърне в SLC.



Различните двигатели на Mercedes-Benz също ще получат нови обозначения в зависимост от типа на горивото, с което работят. В бъдеще малки букви на задния капак ще обозначават съответно:

       ● "c" за метан или "compressed natural gas" (Natural Gas Drive досега)
       ● "d" за "diesel" (BlueTEC или CDI досега)
       ● "e" за "electric" (PLUG-IN HYBRID, BlueTEC PLUG-IN HYBRID и Electric Drive досега)
       ● "f" за водород или "fuel cell" (F-CELL досега)
       ● "h" за "hybrid" (HYBRID и BlueTEC HYBRID досега)

Маркетолозите на германския гигант са убедени, че новата номенклатура ще внесе много повече яснота и съгласуваност в гамата от автомобили, тъй като почива на по-прозрачна логика. Остава само да се види как ще откликне клиентелата на Mercedes-Benz, която се слави с по-скоро консервативния си характер.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • И BMW ще преименува модели

    След като Mercedes-Benz реши да промени индексирането на доста от модификациите, сега и от BMW смятат да направят някои промени в моделната си гама ...
    21.11.2014
    25 570
    27