Отидете към основна версия

20 596 11

Рекордна глоба за производителите на камиони

  • камиони-
  • daf-
  • daimler-
  • iveco-
  • scania-
  • volvo/renault

€11 млрд. глоба грози DAF, Daimler, Iveco, Scania, и Volvo/Renault

Английското издание Financial Times съобщи, че Европейският съюз може да наложи умопомрачителна глоба на пет от най-големите производители на камиони. Става дума за марките DAF, Daimler, Iveco, Scania, и Volvo/Renault, които са обвинени в създаването на картел. Целта на този картел е била да забави въвеждането на новите технологии, имащи за цел да намалят вредните емисии на TIR-овете.

Според действащото законодателство в ЕС глобата трябва да се равнява на 10% от глобалния оборот на разследваните производители. Така ако картелното споразумение бъде доказано, то петте големи производителя на камиони ги грози рекордна глоба от 11 милиарда евро

От Financial Times припомнят, че още през 2014 година такова обвинение беше отправено от еврокомисар Маргрете Вестагер. Има още нещо, доста любопитно около зараждащия се нов грандиозен скандал. Явно изплашени от "Дизелгейт", шефовете на MAN (марка, която е собственост на Volkswagen Group) са съдействали на антимонополните органи в ЕС, като са разкрили подробности за картела.

Според специалисти с този си ход от MAN се надяват да избегнат глобата, която най-вероятно ще бъде наложена на гореспоменатите пет производителя на камиони, въпреки че и Scania е под шапката на VW. Камионите, произведени от петте обвинени марки, които се движат по пътищата на Европа са над половин милион и на практика контролират целия пазар в Евросъюза.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини