Отидете към основна версия

5 613 11

Пет от най-страшните шосета в света

  • път-
  • шосе-
  • опасност

В планината трудно се строи широк път. Някои от тези шосета обаче сякаш са строени с цел да ужасяват шофьорите и да подлагат уменията им зад волана на изпитание с всеки изминат метър.

Пътят в каньона Скипърс, Нова Зеландия

Прокарано от миньори от местните каменоломни, това тясно шосе позволява разминаването на вагонетки, но задачата е почти невъзможна за автомобили. Ситуацията се усложнява от обстоятелството, че целият маршрут минава под отвесни канари, а долу тече бърза река.

Планинският тунел до Гуолян, Китай

Построеният през 1977 г. високопланински път е един от най-живописните, но и най-опасните в света. Широчината на тунелите е едва 4 метра и разминаването на колите изисква виртуозни умения с "геврека". Шосето е опасано от каменен парапет, но въпреки това секунда невнимание може да доведе до фатален полет в бездната.

Шосето Лех Манали, Индия

Пътят, който преминава през проход в Тибет, е отворено за преминаване само 4 месеца в годината. В този прозорец тук има истински наплив от туристи, които пристигат с коли, автобуси и велосипеди. Всички искат да погъделичкат нервите си и да се полюбуват на уникалната природа. Време за това има - максималната скорост в различните участъци варира между 15 и 30 км/ч.

Шосето до "Ливадите на феите", Пакистан

Пътят води до живописна долина, скрита в планините на височина 3 300 метра, и се смята за истински шофьорски ад. С хлъзгавата настилка, стръмните изкачвания и разпилените камъни може да се справи само мощен всъдеход. Местните съветват последният участък да се измине пеша.

Пътят Халасема, Филипините

Въпреки гладкия и равен асфалт, това шосе с право се смята за едно от най-опасните в света. Заради тясното платно, безбройните остри завои и постоянните свличания на камъни и земна маса опасностите тук дебнат на всеки метър.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини