Отидете към основна версия

8 149 25

GLS über alles

За повече от стогодишната си история Maybach е преживял три раждания - два пъти като самостоятелна марка и веднъж като подразделение на Mercedes-Benz. В момента под това име се произвеждат свръхлуксозни версии на лимузините S-Klasse и Pullman. В гамата липсваше само всъдеход, макар че през 2017 г. бе направен опит с ограничена серия от 99 екземпляра от бутиковия G 650 Landaulet на базата на G 500 4x4² с цена $1 млн.

На салона в Лос Анджелис тази вакантна ниша бе запълнена. Mercedes-Maybach GLS не е толкова революционен като концепта Vision Ultimate Luxury, но със сигурност ще се превърне в хит сред богаташите.

Новият ултралуксозен всъдеход се различава от "плебейските" версии на GLS по радиаторната решетка с тънки вертикални ребра, изнесена на предния капак трилъчева звезда, логата на Maybach на задните колонки на покрива и изобилието от хром по вкуса на купувачите в Китай и Близкия Изток. Адаптивните фарове Multibeam LED със 112 светодиода всеки влизат в стандартното оборудване.

Елегантните джанти със "спици" също ще се монтират само на този модел. Стандартните с диаметър 22 цола са боядисани в черен гланц, а срещу допълнително заплащане могат да се вземат 23-цолови от кован и полиран алуминий.

Mercedes-Maybach GLS е предназначен за возене и всичко е проектирано в услуга на пътниците. Особено внимание е отделено на качването и слизането от всъдехода - за целта са предвидени двуметрови прибиращи се стъпенки от анодиран алуминий. Те имат светодиодно осветление и гумени вложки против подхлъзване. Издържат 200 кг и се отварят за 1 секунда с отварянето на вратите, а прибирането става или ръчно, или при скорост над 15 км/ч.

Стъпенките могат да се фиксират в отворено положение - задвижващата система е снабдена с датчици, които ги защитава против случайни удари. Всъдеходният режим на движение изключва автоматиката и включва ръчно управление.

Главното в Mercedes-Maybach GLS все пак си остава салонът. Всъдеходът може да се поръча в конфигурация с пет или четири места. Във втория случай те са изтеглени с 30 мм навътре и 120 мм назад в сравнение със стандартната версия, което осигурява на пасажерите 16 мм повече в областта на лактите и раменете.

Мястото за краката не зависи от конфигурацията и е минимум 1 103 мм. Ако предните седалки се издърпат напред, пространството се увеличава до 1 340 мм. Разстоянието от хоризонталната част на креслата до тавана е 1 020 мм. Наклонът на облегалките може да се регулира в диапазона от 27 до 43.5 градуса, а самите седалки са разположени с 28 сантиметра по-високо, отколкото в S-Klasse.

Всички места в Maybach GLS са снабдени стандартно с електрически настройки, подгряване, вентилация и масаж. Предните са мултиконтурни, с регулировка на поясната опора, динамична поддръжка в завой, надуваеми възглавници в облегалката и програма за активна тренировка. Отделните кресла отзад с подпори за краката предлагат масаж в десет точки с имитация на ефекта на "горещи камъни".

За микроклимата в салона отговаря четиризонов Thermotronic с тихи вентилатори на гумени тампони и намаляващи аеродинамичния шум отвори. Пътниците отзад разполагат с отделен блок за управление на климатичната система с регулиране на температурата за всяко от местата и контрол на качеството на въздуха плюс два отоплителя в краката.

Освен външната и вътрешната температура климатичната инсталация следи положението на слънцето и влажността. Навигацията подсказва кога трябва да се превключи в режим на рециркулация - например при влизане в тунел. В паметта на климатика могат да бъдат запазени настройки на температурата за седем постоянни пътници и един гост. Управлението на всички функции е изнесено на закрепен в подлакътника подвижен таблет с диагонал 7 инча.

"Базовата" версия на Mercedes-Maybach GLS се предлага с мултимедия MBUX с два 12.3-инчови дисплея, WiFi, Bluetooth, четири USB-порта и два 11.6-инчови екрана в подглавниците на предните седалки. Стандартната комплектация включва също аудиосистема Burmester с 24-канален усилвател и 27 говорителя. Срещу допълнително заплащане в задната жабка може да се добави Bluetooth-рисийвър.

Оборудването включва също панорамен покрив с подвижна и наклонена секция, контурно осветление в салона от оптични влакна, електрически щори и държачи за чаши с подгряване. За четириместните версии могат да се поръчат също хладилник, в който могат да се охлаждат три бутилки шампанско, и чекмедже за две сребърни чаши от каталога на Mercedes-Maybach.

Интериорът на най-разкошния GLS е вдъхновен от яхтите. Предният панел и седалките са тапицирани с напа, а салонът е декориран с дърво с матов лак и различни метали. "Фирменият" цвят "розово злато" се среща в кантовете на седалките с тапицерия от бяла кожа.

Въпреки индекса 600 Mercedes-Maybach GLS не се оборудва с 12-цилиндров двигател. 4.0-литровият V8 с два турбокомпресора, 48-волтова електрическа инсталация EQ Boost и система за изключване на половината цилиндри при ниски натоварвания е от Mercedes-AMG GLS 63. Моторът развива 558 к.с. и 730 Нм, но при ускорение EQ Boost добавя още 22 коня и 250 Нм.

Трансмисията е деветстепенен автоматик, който задвижва четирите колела през раздатъчна кутия с електронно управление. Ускорението от 0 до 100 отнема 4.9 сек., а максималната скорост е ограничена на 250 км/ч.

Всъдеходът има пневматично окачване Airmatic с адаптивни амортисьори. "Подскачащата" система E-Active Body Control се захранва от 48-волтовата бордова инсталация и се заплаща отделно. Клиренсът се регулира автоматично в зависимост от скоростта.

Грижата за безопасността на пътниците е поверена на широк спектър от асистиращи системи, сред които адаптивен круиз контрол, съблюдаващ ограниченията на скоростта, функция са следене на движението в лентата, мониторинг на слепите зони и помощник за избягване на препятствия. Разширеният пакет от екстри включва комплекса Pre-Safe, който осигурява превантивна защита против удар отстрани и отзад и оглушаване.

Продажбите на Mercedes-Maybach в единствената засега версия GLS 600 4Matic започват през втората половина на 2020 г. За модела е запазен и индексът 680, но за тази модификация все още не се знае нищо. Цените ще бъдат обявени с наближаването на пазарния дебют.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 14 гласа.

Свързани новини