Отидете към основна версия

3 Юни, 2011 12:41, обновена 3 Юни, 2011 12:41 170 097 188

Колко струват специалните номера?

  • регистрационни номера-
  • табели-
  • кат

В България открай време е "престижно" цифрите от регистрационния номер на колата да са еднакви. Преди 10 ноември с такива привилегии се ползваха само милиционери и висши партийни дейци. Именно поради тази причина и днес в разговорния език се използва определението "милиционерски номер".

С идването на демокрацията т.нар. мутри масово започнаха да използват връзки и подкупи, за да се сдобият с подобни регистрационни табели. Преди време от КАТ решиха проблема генерално. Сега всеки собственик на МПС може да се възползва от официалната услуга "Специален номер".

Тарифа №4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси определя стойността за издаване на нестандартен номер. Най-евтино излиза правото на ползване на регистрационен номер с комбинация от цифри: aa-bb; ab-ab; ab-ba, като „a“ и „b“ са различни числа от „0“ до „9“. В този случай таксата е 30 лв. (напр. „ВТ 1122 КМ“, „А 4545 ЕР“, „Н 7887 СХ“ и т.н.)

Онези, които искат да имат четири еднакви цифри  (напр. „СА 1111 РН“), трябва да отделят 1 000 лв. За право на ползване на регистрационен номер с комбинация от цифри, които не са еднакви, но са по по желание на клиента, сумата е 50 лв.

Най-скъпо излиза "привилегията" да имате регистрационен номер с букви. Цената му е 7 000 лв. Важно е да се знае, че буквите в него трябва да присъстват и в кирилицата, и в латинската азбука (напр. РВ ВАНКО1, Х АСК0В0, СА КАМЕН и т.н.). Същата сума се заплаща и за рег. номер с еднакви цифри без серията от букви в края (CC 777777).

Независимо какъв номер ще предпочетете, той трябва да започва с буквеното обозначение на областния град.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.

Свързани новини