Отидете към основна версия

13 067 28

Вдигат свръхмодерен завод в Бургас

  • завод-
  • железопътни колела-
  • бургас

Фирмата-инвеститор е провела проучвания в Германия, Чехия и Сърбия, „конкуренти“ в страната ни били Пловдив, Русе и Шумен

Бургас е избран за изграждане на новия свръхмодерен завод за производство на железопътни колела след задълбочено едногодишно проучване от инвеститора „2МАКС“ ЕАД.

Това разкри пред "Флагман" Златина Георгиева – директорът на „Правно-нормативно обслужване“ към Община Бургас и представител на общината в Съвета на директорите на "Индустриалния и логистичен парк".

„Инвестиционните намерения на „2 МАКС“ ЕАД са изключително сериозни – проучването, което са провели е между България, Чехия, Германия и Сърбия. Залагат на България, а в страната изборът е между индустриалните зони на Пловдив, Русе, Шумен и Бургас. Тук ги привлече изключително бързата реакция на Общината и дружеството зад Индустриалния парк. На терена, който се намира под моста, водещ до новата ул. „Крайезерна“ са извършени множество геодезични проучвания от компанията и той е избран като изключително подходящ“, разясни още Георгиева.

Тя обясни, че капиталът на дружеството идва от Швейцария и Германия, като собственото финансиране е в размер на 50% . Фирмата има опит в подобни инвестиции, реализирали са сходен проект в Чехия.

„Това е доста амбициозно начинание и по всяка вероятност ще бъде най-големият такъв завод на Балканите за този тип компоненти. Банките, които ще финансират дружеството правят допълнителни анализи и ние сме в постоянен диалог с тях“, допълни директорът на „Право-нормативно обслужване“ към Община Бургас.

Кметът Димитър Николов с докладна за мащабната инвестиция в Бургас, заводът ще осигури 400 работни места

Избраният терен от 65 дка е свободен. Преди време при ремонта на ул."Крайезерна" той е бил изравнен. Проведени са множество проучвания от фирмата-инвеститор.

„Предложението на кмета Димитър Николов е след като има такъв сериозен интерес, администрацията да помогне допълнително за улесняването на процедурите. На предстоящата сесия ще стане ясно дали общинските съветници ще позволят въпросният терен да се обяви за предварителна продажба. Ако това стане, фирмата има 6-месечен срок, в който да го закупи. Тогава местния парламент трябва да гласува още 1 път, за одобрение на продажбата на общинска собственост. Чак тогава можем да говорим за първа копка“, уточни Златина Георгиева.

По време на този срок, „2 МАКС“ ЕАД ще води ежедневен диалог с общината, ще продължи да провежда проучванията си на терен и да разговаря с банките, които ще финансират мащабния проект.

Представител на фирмата е бизнесдамата Сузана Балабанова, чието име към момента се обвързва с 4 софийски компании.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини