Отидете към основна версия

15 Ноември, 2018 09:00, обновена 15 Ноември, 2018 09:00 13 386 156

Бойко Борисов: Оставката на правителството не е на дневен ред

  • бойко борисов-
  • горива-
  • протест-
  • доходи

Цените на горивата падат

Цените на горивата ще продължат да падат. Аз като премиер се извиних на протестиращите майки за думите на вицепремиера Валери Симеонов. Оставката на Валери Симеонов не е на дневен ред.

Това заяви в интервю за „Тази сутрин“ по бТВ премиерът Бойко Борисов.

„Оставката на Валери Симеонов стои на дневен ред при Патриотичния фронт, ако Волен Сидеров или Красимир Каракачанов я поискат. Аз имам коалиционно споразумение с Патриотичния фронт“, каза Борисов. Той отрече кабинетът да се крепи от Валери Симеонов.

„Кабинетът се крепи на всеки един от нас“, отбеляза Бойко Борисов.

Той посочи, че на два пъти си е подавал оставката. Не трябва да се стига до кабинет в малцинството. Имаме работа да свършим по вдигането на доходите и поетите ангажименти към майките на децата с увреждания, обяви Бойко Борисов.

Как няма да сме най-бедните. Преди две години при управлението на БСП и Орешарски най-малко 7,5 млрд. се изпариха около фалита на КТБ. Това заяви Бойко Борисов. Той припомни, че през 90-те години икономиката ни се е разграбвала при управлението на БСП, а не се е реформирала икономиката.

"Бедността не е грях, когато вземаш 11 000 лв. месечна заплата като президент. Моята заплата е около 7000 лв.", разкри Бойко Борисов, атакувайки президента Румен Радев. В момента работим за увеличаването на заплатите във всички сфери. Не трябва сега да счупим държавата и да се връщаме назад. Трябва да продължим, за да може догодина пенсионерите да получат не 40 лв. коледни добавки, а 140 лв., отбеляза Бойко Борисов.

Не е приятно всеки ден да чуваш под прозореца си скандирания "оставка". Особено от майките на деца с увреждания. Много работихме стях, положихме много усилия и едно непремерено и грубо изказване ги върна на улицата. Яд ме е за това. Аз се извиних няколко пъти. Надявам се, че и Валери Симеонов е разбрал, че не трябваше да казва тези думи, посочи премиерът.

Според мен той се извини искрено, защото и той има такъв човек в семейството и знае колко е трудно. Пак се извинявам на майките. Това мога да им кажа. Оставката на Валери Симеонов не се обсъжда в този момент. Той трябва да подаде оставка пред Обединени патриоти. Аз има коалиционно споразумение с тях, а не с Валери Симеонов. Пак им се извинявам и казвам, че съжалявам. Това каза Бойко Борисов.

"Давал съм оставка два пъти. Сега няма защо. В момента цените на горивата са паднали с 20 стотинки и ще продължат да падат. Това става не заради протестите, а заради цените на петрола. Надявам се, че протестите ще спрат, щом цените на горивата падат. Уважавам всяко едно мнение и протестите са демократично средство. Сега, когато цените на горивата падат, протестите се засилват. Имаме няколко решения, за да убедим хората, че държавата не се меси в цената на горивата и каквото зависи от нас сме направили. Основното е да се вдигат доходите на хората. Виждате - увеличаваме пенсии, заплати, даваме повече пари за образование, култура, наука", припомни лидерът на ГЕРБ.

"За десети път ще кажа, че се извинявам на майките. Защо трябва да се припознавам в думите на Валери Симеонов? Корнелия Нинова припознава ли се в думите неин депутат, че българите сме дебили? За КТБ, Мариците, АЕЦ "Белене" сме дали над 7 млрд. лева. По кое време се случи всичко това? По времето на БСП. Не трябва да се забравя това. Те не могат да дадат реални предложения за вдигане на доходите на хората, а ние го осъществяваме реално. Нормално е хората да не харесват управляващите, но и в момента ГЕРБ е първа политическа сила.

БСП две години не спират с яростните атаки и лъжи, но пак не могат да ни стигнат. Сега сме подложени на протести и е ясно, че сред участниците има платени протестиращи и политически партии. Нормално е опозицията да подкрепя протести, но народът се произнесе преди две години и сега не виждам ситуацията да е по-различна. Още веднъж ще кажа, че горчиво съжаляваме за думите на Валери Симеонов", повтори Бойко Борисов.

Контрабандата на цигари при Партията – майка (БСП) беше 34%, а сега е под 5%. Не заслужаваме ли президентът Радев да отбележи този факт, попита Бойко Борисов. Той припомни, че не може държавният глава да приема Корнелия Нинова, за да се запознае с предлаганата от БСП „Визия за България“, а председателят на бюджетната комисия да чака на килимчето.

"В момента с 20 стотинки ли, с колко са паднали цените на горивата. Полагаме огромни усилия, но това зависи от пазара. Цените падат и ще продължат да падат. Не заради протестите, а защото цената на петрола пада", каза Борисов и подчерта, че когато горивата бяха евтини, никой не е излизал на улицата в подкрепа на правителството.

Той заяви, че кабинетът има няколко решения на въпроса и целта е да се подходи толкова изчерпателно, че хората да бъдат убедени, че държавата не разполага с повече възможности. Бойко Борисов отбеляза, че сред мерките в никакъв случай не е намаляване на акциза заради натрупването на много социални плащания, но посочи друга възможна, която е била обсъдена с вицепремиера Томислав Дончев: "Редно е да помолим КЗК да разреши на компаниите всеки ден да публикуват как си формират цените, за да може всеки един човек да може да си ги провери, както сметките за тока."

„За мен е важно Македония да влезе в НАТО и ЕС. Те не могат да ограбят историята ни“, заяви българският премиер Бойко Борисов, коментирайки двустранните отношения.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове